Regelmatig duiken verhalen op over wondermiddelen die een wijn kunnen verbeteren. Udo's verhaal over de “van plonk naar puik” emmer. En laatst kreeg ik een email van een Zwitser die houttonen aan een wijn toevoegt met een stuk plastic.

En dan is er de “clef du vin”, die een glas wijn in een paar seconden een paar jaar zou kunnen laten rijpen. Voor degenen die zich afvragen of dat werkt: Gary V van Winelibrary TV nam de proef op de som.

http://tv.winelibrary.com/2007/07/12/clef-du-vin-goes-up-against-chateau-montelena-and-more-episode-274/

Conclusie: het doet wel degelijk wat, maar echt ouderen in elk geval niet. Maar mij verbaast het al dat een stukje metaal een paar seconden in een glas hangen echt een verschil maakt.

Heeft iemand persoonlijke ervaring met trucs en hulpmiddelen om wijn te verbeteren? De enige ervaring die ik heb is een lichte verdringing van kurk-smaak met huishoudfolie in sommige gevallen.