Handelsberichten: Juli 2014

  • Robèrt Koopman

    Dit draadje is bedoeld voor commerciële berichten. Dus hier mag je je eigen product aanprijzen.

    Het moeten wel nieuwtjes zijn of leuke, mooie aanbiedingen, liefst speciaal voor prikkers.

    Ook wijnreizen, aankondigingen en commerciële zaken die met wijn en gastronomie te maken hebben zijn hier welkom.

    Doel is op een duidelijke manier reclame en de informatie en discussie op het prikbord van elkaar te scheiden.

    Producten en diensten moeten onder eigen naam of firmanaam geplaatst worden en met vermelding van een emailadres. Reacties op berichten in deze Handelsdraad kunnen rechtstreeks naar de aanbieder ervan gestuurd worden. Discussies over het aangebodene binnen deze thread zijn niet toegestaan.

    Webmaster en moderatoren

  • Udo Göebel

    De ‘gunstelings’-druif van de eigenaren van Groot Parys, Eric en Mariëtte, is chenin blanc. Van de vaten van de oogst 2013 viel er één op, die was wat voller en zwoeler van smaak. Dit speciale vat werd aangevuld met de wijn van een klein nieuw vaatje van 110 liter. Resultaat: een supersexy wijn met de toepasselijke naam: ”wellustig”.

    Groot Parys wellustig chenin blanc 2013

    € 12,50 per fles

    5 + 1 gratis

  • Udo Göebel

    Ik heb een klein partijtje Cogmans Kloof Cape Muscat 2013 over, bij belangstelling even contact opnemen via mail: udo at winematters.nl

  • wijnuitkroatie.nl

    Meeste opvallende Rosé komt uit Kroatië.

    Steeds meer wijnbouwers maken er vandaag een erezaak van om in hun gamma ook een kwalitatieve rosé op te nemen. Daar is een markt voor: de globale trend naar meer kwaliteit in de wijn zet zich ook door in rosé. Wijnliefhebbers kijken er niet langer op neer. Het staat vandaag zelfs chic om een rosé te bestellen.

    Waarom ook niet? Een kwaliteitsrosé wordt op een gelijkaardige wijze gemaakt als rode wijn. Alleen laat men de druivenschillen minder lang weken in het sap zodat zij minder kleurstof en tannine afgeven. De wijn krijgt daardoor zijn roze kleur, maar ook een stukje karakter en structuur van rode wijn.

    Mits een goede vinificatie is een rosé dus geen “vis noch vlees”-wijn, ergens tussen rood en wit in. Hij heeft zijn eigen identiteit. Goede roséwijnen staan ook in culinair opzicht hun mannetje. Zo harmoniëren zij perfect met charcuterie, gerookte en gegrilde vis (zoals tonijn en zalm), en de Aziatische keuken.

    In het pop-uprestaurant Essence te Gent, onder leiding van een jonge vrouwelijke chef met veel talent, Julie Van de Kerchove werd blind geproefd. Aan ruim 40 wijninvoerders was gevraagd om één enkele rosé in te sturen, die zij zelf de beste vonden. De algemene kwaliteit van de proeverij was daardoor hoog. Vandaar de vele ex aequo's, omdat nogal wat wijnen aan elkaar gewaagd waren.

    Het zuiden van Frankrijk steekt er duidelijk bovenuit, met 12 wijnen in de top 20 (we rekenen Bordeaux ook tot het zuiden). Nochtans was het net Zuid-Frankrijk dat vroeger de reputatie had om veel hoofdpijnrosé te produceren. Het toont aan welke inspanningen er vandaag gedaan worden om kwaliteitsrosé te maken en op die manier van die reputatie af te geraken.

    Drie rosés komen uit Spanje, twee uit Zuid-Afrika, en één uit Italië, drie landen die ook in andere proeverijen doorgaans goed scoren.

    Maar de meeste opvallende rosé’s komen uit de “nieuwe” landen zoals Kroatië, respectievelijk met een halfzoete en een lichtzoete mousserende wijn, een gedurfde keuze van de invoerders. Zoete roséwijnen hebben immers een wat dubieus imago. Maar bij deze twee wijnen loofden de proevers het evenwicht, de fraîcheur, de complexiteit en de geschiktheid om op een zomers terras Oosters geïnspireerde gerechten en slaatjes te begeleiden, en natuurlijk ook desserts met vruchten.

    Voor rosé kijk eens op www.wijnuitkroatie.nl

    Groet,

    Wijnuitkroatie.nl

Dit topic is gesloten, er kunnen geen reacties meer worden geplaatst.