Laat ik nou altijd gedacht hebben dat het ouderen van wijn een reactie met zuurstof is. Tannines zijn anti-oxidanten en reageren in de loop van jaren met zuurstof. En worden vervolgens omgezet in andere stoffen die de wijn secundaire smaak- en geurtonen geven. De zuurstof komt langzaam in de fles door het ademen van de kurk. Daarom is een screw-cap die niet ademt niet handig voor oplegwijnen. En is SO2 nodig om de wijn niet te laten oxideren in de loop van de tijd.
Dacht ik. Toen kwam ik de volgende interessante artikelen tegen:
http://wine.appellationamerica.com/wine-review/548/Cork-Breath.html
en het uitgebreidere vervolg daarop na veel reacties:
http://wine.appellationamerica.com/wine-review/636/Cork-Breath-Part-2.html
Klinkt heel geloofwaardig. Klopt het inderdaad dat het ouderen van wijn niet een reactie met zuurstof is? En als dit zo is, welke reductieve reactie vindt er dan plaats in wijn die voor de smaakevolutie zorgt? En wat gebeurt er met de tannines?
Ik moet zeggen dat ik zijn bevindingen m.b.t. het openen en decanteren van oudere wijnen wel herken. Behalve dan dat sommige oude wijnen na een paar minuten in het glas al afsterven, terwijl dit te kort zou duren voor oxidatie.
Graag de mening van de experts!
Jasper