Vandaag weer eens een leuk onderzoekje gelezen….
Dit keer gingen de onderzoekers broeikasgassen opsporen in wijn.
En zo dus uitvinden hoeveel CO2 er in de lucht zat toen de druiven rijpten.
Als ze nu maar niet denken dat er in Champagne heel erg veel CO2 in de lucht zit……..
Of in de spaanse streek Cava of de Italiaanse streek Prosecco…. :-)
Broeikasgassen in wijn onderzocht
GRONINGEN - Wetenschappers van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) onderzoeken met behulp van wijn het broeikasaffect in Europa. Dat meldde de RUG dinsdag. In plaats van de hoeveelheid koolstofdioxide (CO2) in de lucht te meten, bekijken de wetenschappers hoeveel CO2 er in de wijn zit.
Het CO2, dat ontstaat door de verbranding van fossiele brandstoffen als steenkool en benzine, wordt voor een deel opgenomen door planten die het omzetten in suikers. Ook de alcohol in wijn is afkomstig van plantaardige suikers in de wijndruif. Door het analyseren van de alcohol kunnen de onderzoekers zien hoeveel CO2 er in de lucht zat toen de druiven rijpten, aldus de RUG.
Volgens de wetenschappers is wijn voor onderzoek naar het broeikaseffect het ideale landbouwproduct. Dit omdat het etiket vermeldt waar en wanneer de druiven zijn geoogst.
Voor het onderzoek maakten de wetenschappers gebruik van 160 flessen wijn uit verschillende jaren en verschillende Europese regio's. Naar aanleiding van het onderzoek met deze wijnen hebben de wetenschappers een regiokaart opgesteld waarop te zien is hoeveel fossiele brandstoffen afgelopen jaren in Europa werden gebruikt.
Van iedere fles wijn hadden de onderzoekers overigens maar 100 milliliter nodig. De aangebroken flessen deelden ze uit aan collega's
Bron: de Telegraaf