top wijnavond bij Le Defi

  • john

    Vorige week een prachtige avond gehad bij Le Defi in Sprang-Capelle. Uiteraard zoals altijd eigen wijnen meegenomen en helemaal klaar voor mooie gerechten aangevuld met dito wijnen……Uiteraard hedden we mooie wijnen meegenomen, maar het niveau blies ons echt van tafel! Alles was nog veel mooier dan dat we gedacht hadden……….goede wijnen bestaan niet….goede flessen wel…en die hadden we!

    Ons dronk:

    Puligny Montrachet 1988 Carillon (97/100) wooooooooow, alleen die neus al! Is dit echt 20 jaar oud? Zeer vitaal! Prachtige rokerige neus. Pure magie, en wat een afdronk……helaas wordt niet meer gemaakt in de Bourgogne….sinds jaargang 96 hebben ze daar een serieus bewaarpotentie probleem.

    Mas Daumas Gassac Blanc 2000 (95/100) dit spul kan dus ook ouderen! Nog dik in zijn fruitfase en waanzinnig lekker om te drinken. Nog lang niet uitgerijpt

    Leoville Lascases 1995 (97/100) Bordeaux op zijn best! perfecte balans, prachtige kruidige neus die blijft veranderen in je glas. Enorm veel lengte met in de neus heerlijke tabak, truffel, leer en cederhout. 95 heeft veel groene wijnen voortgebracht in de bordeaux…..Deze Leoville rules!

    La Jota Howel Mountain 1996 Cabernet Franc (95/100) Mooi om naast de Leoville te drinken. Zowel mijn tafelgenoot (wijnfreak en ervaringsdeskundige :D)) als de Maitre gokte oude wereld. En terecht, want top NAPA wijkt niet af van top oude wereld…..sterker nog: het gaat er vaak overheen in kwaliteit. Langer in het glas kwam er iets van zoethout naar boven wat zijn afkomst verraadde…..

    Terra di Lavoro 2003 (97/100) Prachtige dikke Italiaanse cultwijn! Ik ben niet zo'n Italië freak….mij doorgaans veel te fragiel en elegant…..deze broeder zit aan de andere kant en laat al mijn bellen rinkelen! meeeeeeeeer…….

    Spätlese Erdner Treppchen 2001 Kees Kieren (90/100): Kan deze wijn op slot zitten? Heb dat eigenlijk nooit meegemaakt met Riesling. Was een meer dan ok glas, maar in mijn beleving bracht ie veel minder dan de vorige flessen die ik dronk.

    Eiswein Brauneberger Juffer 2002 Jörg Thanisch (95/100): Topglas! Mooie diepgang in smaak maar blijft “lichtvoetig”. Zo moet Eiswijn zijn!

    Na de koffie nog afgesloten met een GV van Pichler Smaragd Loibenberg 2006 en een Pouilly Fuissé Les Roches 2004 van Guffens. Beiden waanzinnig mooi en lekker, maar op dat moment vond ik al snel iets lekker geloof ik…..:D

    Alle flessen waren leeg……….en aangezien we met z'n 2en waren hoop ik dat de chef en de witte en zwarte brigade ook heeft meegenoten van deze wijnen….vast wel…..:D

    Hasta Luego

    John

  • ralph

    john , leuk te lezen dat de terra di lavoro zo goed bevallen is. terra di lavoro is m.i. wel degelijk een zeer elegante wijn in een buitengewoon terroir gedreven stijl. maar ik denk wel te snappen waar t verschil m zit voor jou.

    parker noemde terra di lavoro ooit de cheval blanc van de adriatics. of dat klopt weet ik niet (cheval blanc noiot gedronken), maar van kaartlezen heeft hij in ieder geval geen kaas gegeten….

    de italie freaks op het mark squires forum vergelijken terra di lavoro met haut brion, vanwege zijn elegantie en terroir gedrveven stijl en daar kan ik het niet geheel mee oneens zijn

    groeten, ralph

  • john

    Hey Ralph,

    De Terra di Lavoro is zeker terroir gedreven. enorm zelfs! Maar elegantie is voor mij ver te zoeken……………en wat mij betreft is deze wijn totaal niet te vergelijken met welke bordeaux dan ook. Komt niet eens in de buurt……Dit kan misschien met dit rijpe warme jaar te maken hebben gehad?

    Hasta Luego

    John

  • ralph

    t zou kunnen dat het daar aan gelegen heeft. Terra di lavoro is altijd het liefje van Parker geweest. ook van Veronelli trouwens. De 2005 kreeg 98/100 en de 2006 zelfs 99/100. Voor wat het waard is overigens

    hier mijn pn van Terra di lavoro 2005 die ik onlangs dronk:

    Gesloten in de neus. Een glas met hoge kelk biedt uitkomst.

    Wijn is vrij doorzichtig en heeft een paarsige gloed. Zeker als de wijn gedecanteerd wordt. Dan is de paarse gloed goed waarneembaar

    De aanzet is klein en elegant en wordt dan zeer krachtig in het middenpalate met tonen donker fruit, rozemarijn en leer. De finish is ingetogen en mysterieus maar wel met een enorme lengte van fris jong zwart fruit met een groenig randje wat de wijn in de afdronk wat tannineus en drogend maakt. Dat is allerminst een diskwalificatie maar meer een teken dat de wijn nu veel te jong is.

    Algemene indruk

    De wijn is veel te jong. Laat zich moeilijk peilen maar als je je verdiept in de wijn ontdek je een fenomenale wijn. De neus is van een haast ongekende complexiteit en benadert de perfectie. Ben zeer benieuwd hoe de neus zich zal ontwikkelen in de komende jaren. In de mond is de wijn erg ingetogen maar ik ben ervan overtuigd dat de wijn fantastisch zal ontwikkelen. een van Italies cultwijnen die makkelijk een jaar of dertig oud kan worden.

    Eindoordeel:

    96/100 punten

  • ChrisW

    Beste John,

    Klinkt weer als een waanzinnige avond!

    Ik moet alleen een telfout maken. Slechts 7 flessen en wat losse glazen voor 2 personen!?!? Zeker een gewone doordeweekse dag…..

    ChrisW

  • Ruud Göebel

    Ja Chris, je weet toch ook wel dat er sprake is van crisis! :D Alléén in het weekend gaat John nog wel eens “los” :)

    Ruud