Oppassen met kurken!

  • Robèrt Koopman

    Net gelezen op de site van de Telegraaf.

    Kurken halen 40 km p/u

    AMSTERDAM -

    Met de feestdagen voor de deur een advies: Duitse wetenschappers hebben berekend dat een champagnekurk tot 40 kilometer per uur haalt.

    Natuurkundige Friedrich Balck van de Technische universiteit in het Duitse Clausthal liet weten dat kurken uit een goed geschudde fles met gemak dergelijke snelheden halen. Balck en andere onderzoekers berekenden dat de benodigde druk ongeveer 2,5 bar was.

    De theorie leert echter dat snelheden van 100 kilometer per uur kunnen worden geklokt. Daar is wel een druk van 3 bar voor nodig en moet de champagne fles zijn blootgesteld aan de zon, maar mag er geen wrijving met de fles zijn.

    Gelukkig is er geen gevaar als de fles net uit de koelkast komt en niet wordt geschud

    Bron: http://www.telegraaf.nl/buitenland/2853688/__Kurken_halen_40_km_p_u__.html

  • Christian Callec

    2,5 bar is geen champagne… champagne zit m.i. in de 4/6 bar…

    En die 100 km/uur is inderdaad veel dichter bij de werkelijkheid als het om echte champagne gaat.

    m.vr.gr.

    Christian

  • Ruud Göebel

    Dus Robèrt, nóóóóit zomaar aannemen, dat wat er in die krant staat, wel eens waar zou kunnen zijn. Zij schrijven uitsluitend over zaken die hun lezers graag aannemen. Zo doende heb je veel lezers, het is daarom een uitstekende marketing truc. Echter, ik verwacht van een krant wel iets meer!

    Ruud.

  • Robèrt Koopman

    Beste Ruud,

    Ik heb het berichtje als zodanig geplaatst, zonder mijn eigen commentaar.

    Was ik eerlijk gezegd niet vergeten maar de “plaatsen” knop werd iets te vroeg ingedrukt.

    Die 40km/h lijkt mij inderdaad wat aan de lage kant.

    Ik let er nooit zo op want als ik zo'n fles open dan zit er helemaal geen snelheid in de kurk, deze gaat met veel beleid voorzichtig open.

    M.v.g,

    Robèrt

  • Christian Callec

    Een reactie op hetzelfde bericht, in Decanter:

    I wonder what kind of bubbly the German researcher was using. He quoted the bottle pressure as 2.5 bar. The normal pressure of a well shaken champagne bottle at 20 deg. C is closer to 6 bar. Even at a serving temperature of 5 deg C, this would still be 3.5 bar. I guess we will need to do some testing!

    Paul Ahvenainen, F. Korbel & Bros