Ouderingscapaciteit van Clos Mogador

  • ChrisW

    Ik zie dat een aantal personen op basis van de proeverij heeft geconcludeerd dat Clos Mogador niet kan ouderen. Is dit een breed gedragen conclusie?

    Ik ben het er in ieder geval niet mee eens.

    Omdat de mogelijkheid om te kunnen ouderen door veel mensen (niet door mij) wordt gelijkgeschakeld aan het al dan niet groots zijn van een wijn, meen ik dat Clos Mogador hiermee een beetje tekort wordt gedaan en permitteer me daarom de vrijheid om dit in een apart “draadje” te polsen onder de aanwezige wijnkennerts.

    Het klopt m.i. dat de beste wijnen uit de jaren na 1997 kwamen (98/01/04/05 waren voor mij de topjaren), maar daarmee is volgens mij absoluut niet vastgesteld dat de wijnen die nu door Clos Mogador gemaakt worden niet kunnen ouderen.

    We hebben hier te maken met een wijnmaker die pas in 1989 zijn eerste oogst op de markt bracht met waarschijnlijk nog zeer beperkte wijntechnische faciliteiten/mogelijkheden. Logisch dat hij in de eerste jaren meer ervaring heeft opgedaan. De faciliteiten waarin de wijnen zijn gemaakt en opgevoed zijn kennelijk ook sterk verbeterd in 1997. Eén van de zichtbare kenmerken van de verandering is het gestegen alcoholpercentage (wat natuurlijk ook helpt te conserveren). Ik denk dat de wijn ook steeds geconcentreerder is geworden.

    De 1998 en de 2001 waren beide nog extreem krachtig. Ik twijfel er niet aan dat deze wijnen nog gemakkelijk 10 jaar meekunnen en denk dat de wijnen van rond 1990 niet representatief zijn voor hoe deze wijnen over tien jaar uit de fles komen. Of ze beter worden, hangt denk ik af van ieders persoonlijke smaakvoorkeuren. Er zijn veel mensen die krachtige Bordeaux wijnen uit jaren als 2000 liever in de eerste 5 jaar drinken dan na 15-20 jaar en dat moet iedereen ook maar lekker voor zichzelf uitmaken. Laat onverlet dat ook Bordeaux wijnen wel kunnen ouderen.

    Ik heb nog niet zolang geleden een fles van de 2000 Clos Mogador gedronken. Dit is denk ik niet het meest geconcentreerde jaar, maar de fles was verre van bergafwaarts aan het gaan en zal nog best wat jaar héél goed op dronk zijn.

    Eén van de meest prettige kanten van Clos Mogador vind ik wel dat hij ook jong al heel goed te drinken is. Geen overdreven extractie en voor mij perfect houtgebruik (geen vanille of toast merkbaar) zorgen voor een wijn die ook jong al heel goed in balans is. Los van het juiste antwoord op de vraag of de wijn kan ouderen zullen dus ook bij mij veel flessen al relatief jong geopend worden.

    Ik denk dat Clos Mogador daarmee voor mij in dezelfde categorie valt als wijnen uit Chateauneuf du Pape: ook daar is er voor mij geen enkele twijfel over dat de wijnen kunnen ouderen, maar of ze er nu echt beter door worden durf ook na redelijk veel flessen te hebben gedronken niet te zeggen. Een Pegau uit 1989 of 1990 is fantastisch maar héél anders dan de jonge Pegau’s die ook al fantastisch wegdrinken. Gelukkig vind ik ze allebei lekker (gelukkig maar want mijn huidige voorraad wijn uit CdP kan ik niet eens in 5 jaar opdrinken)

    Tot zover mijn misschien wel erg lange steunbetuiging aan de Barbiers en hun, voor mij topwijn, “Clos Mogador”.

    Gegroet,

    ChrisW

  • Jan

    Ikpost net een berichtje vij de andere draad met een vraag over de ouderingskwaliteiten van CM.

    Ik heb een magnum CM 2003 klaarliggen die hopelijk de 18e verjaardag van mijn zoontje haalt.

    Interessante discussie.

    Groeten,

    Jan

  • ChrisW

    Jan,

    Ik heb toevallig ook een magnum van de 2003 en geloof zeker in de ouderingscapaciteit van Clos Mogador, maar 18 jaar wachten tot 2021 is “pushing it”.

    De wijn zal dan vast nog wel drinkbaar zijn en misschien ook nog wel heel goed drinkbaar zijn, maar als er nog genoeg andere wijn op jouw zoon ligt te wachten dan zou ik de mogador 2003 ergens binnen nu en 10 jaar openen.

    Gegroet,

    ChrisW

  • romke van dijk

    Hoi Chris,

    Probeer hier nog degelijk op terug te komen, maar ik kan Mogador pas echt alleen de laatste 8 jaren op ouderingsmogelijkheden beoordelen. Daarvoor waren de stokken te jong, de ervaring te pril en de hoeveelheden te summier.

    Groet,

    romke

  • Hendrik

    Mooi stukje Chris,

    natuurlijk ben ik het helemaal met je eens.

    1997 is het omslagpunt omdat Barbier toen voldoende financiele middelen had om een kelder te laten graven. Dat wijnen van voor die periode uberhaupt nog drinkbaar zijn, zegt mij voldoende.

    Hendrik

    p.s. Romke weet het niet helemaal zeker, maar die stokken zijn gemiddeld 30 jaar oud

  • john

    Chris,

    Volgens mij doel je onder andere op mijn uitspraak in het andere draadje. Daar zeg ik niet dat Clos Mogador niet “groots” is, want voor mij is het tegendeel waar! Wat is zeg is dat Clos Mogador na minstens 15 jaar helaas op dit moment niet “groots” is…..dat is iets heel anders…..(en dat haal ik uit reacties die ik lees van diverse aanwezigen en heb ik inmiddels ook al 1 op 1 gehoord). Als ik dat dan naast andere Priorats zet uit die tijd, bijvoorbeeld Finca Dofi 1994 of Finca Dofi 1995 (die zijn niet alleen groots op dit moment, maar ook nog betrekkelijk “jong”), dan stelt me dat teleur. Niet meer en niet minder. Of de huidige Clos Mogadors wel “groots” gaan ouderen zal de toekomst uitwijzen…….we zullen zien. Persoonlijk denk ik dan dat de 04 en 05 de grootste kans maken. De 06 is voor mij met afstand de minste die hij gemaakt heeft in de laatste 6 jaar (01 tm 06). Samen met 02 erg “vrouwelijk”.

    Hasta Luego

    John

  • Hendrik

    Amice, dit kan niet onweersproken blijven!

    Clos Mogador 2006 (99 punten Penin) hoort kwalitatief gewoon thuis in het rijtje 2001-2004-2005.

    Parker is em dit moment zelf aan het proeven, en twijfelt tussen 98 en 100 :+

    je Hendrik

    p.s. 1001 boek is besteld, waarvoor mijn dank