Beste Prikkers,
Portugal is ook wijntechnisch zeer de moeite waard. En niet alleen vanwege de Port. Mijn vermoeden werd wat dat betreft bevestigd.
Gisteravond trof ik samen met 7 wijnmaten een weldoordachte rij wijnen aan met een geweldige gemiddelde kwaliteit. Er waren enkele verrassingen en natuurlijk sneuvelden er wat reputaties. Nagenoeg alles werd blind geproefd.
Ik probeer mijn impressies kort te houden
1. Openingsbubbel: 2004 Borga (Bruto) - Bairrada: Veel gisttonen, hooi, citroentjes, licht oxidatief, strakdroog, gedroogd rood fruit, bitters iets overheersend. Prettig en ongecompliceerd. 14/20
2. Curiositeit: NV Moera - Vinho Verde ‘Tinto’: penetrante vingerverflucht, groen, onrijp, karton, onkruid, hooi. Licht Petillant, koffietonen, zuur en astringent. Niet fijn. 12/20
3. 2007 Reguengo de Malgaço - Alvarinho / Vinho Verde: groene zweem in de kleur, gesuikerde citroen, zeewier, kalk, mineralig, mooie zuurgraad, filmend en rond. Vrij plomp (voor een vinho verde), maar heel aangenaam. 16/20
4. 2005 Palacio de Brejoeira - Alvarinho / Vinho Verde: Bleek geel, petillant. Heel stalig, veel mineralen, zeebries, selderij, citroentjes. Mosselwijn. Mooi in zijn eenvoud. 15/20
5. 2007 Serras de Azeitão - Terras do Sado: Vaal grijsgeel. Dik, zoetig fruit in de neus. Mooie vulling en een goede structuur. Rozen, lychees, weinig zuren. Viognier-achtig. 16/20
6. 2007 Esporão Private Selection (Branco) - Alentejo: Te veel hout, (nog) niet geintegreerd. Ruwe planken. Lijmtonen. Grof en modern. Bijtend. En nog veel te jong. Type nieuwe-wereld Chardonnay. 13,5/20
7. 2005 Adega de Cartuxa Pera-Manca - Evora: Delicater in zijn fruit, honingtonen, heerlijke frisheid naast een behoorlijke structuur. Hout hier wel mooi verweven. Sappig, mooie bitters, wat rinzigheid, op de achtergrond wat salmiak. Erg lekker. 17,5/20
8. 2006 Herdade Dacalada Baron de B.- Alentejo: lichte grijsgele kleur. Dikke moderne wijn met veel mango, banaan, vanille en karamel. Mist aromatische fraicheur ondanks de voldoende aanwezige zuren. 15/20
9. 2005 Buçaco Branco Reservado: Enorme mineraliteit, vuursteen, leisteen, kiezels. Heel gefocust en clean. Vegetale tonen als paprika, selderij en witte peper zijn op een prettige manier aanwezig. Voorbeeldige lengte. Prachtige wijn. 18/20
10. 2006 Pintas/Wine&Soul - Guru: Zeer opvallende basilicumneus. Heerlijke dierlijke tonen, pikante zweetlucht. Fantastische complexiteit en een enorme nagalmende afdronk. Mineralen, vulling, fruit en frisheid in overvloed. Geweldig. 18,5/20
11. 2003 Niepoort - Redoma Branco Reserva: Heftig glas, dik en geconcentreerd. Als een mooie witte Bourgogne. TIkje groen in de kleur nog, maar in de smaak al mooi rijp met dikke klonten boter, brioche, amandelen en een vleug hazelnoot. 17,5/20
12. 1988 Buçaco Branco Reservado: Roestbruin/terracotta, troebel. Mooie belegen neus met impressies van shagtabak. Imponeert al behoorlijk oud, maar voor mij nog wel interessant, niet te tertiair. Vrij breed en charmant. Meer een wijn om te proeven dan om te drinken. 14/20
13. 1997 Luis Pato - Vinha Pan - Beira: Mooie volle bloemige neus. Rozen en orchidee. Nog heel veel zuren, erg traditioneel product. Nebbiolo-karakter. Nog een tijdje wachten? 15/20
14. 1997 Quinta de Pancas - Touriga Nacional - Estremadura: Rare neus. Toffee overheerst. Wat melkchocolade, Dr. Pepper, gekookt. Nauwelijks fruit te ontdekken. Een wijn die je verbaasd achterlaat. Niet lekker. 13/20
15. Intermezzo: 1970 Poggio alle Mura – Brunello di Montalcino: Neus en kleur doen denken aan vleesnat, roest, bloed en koude thee. Verder koffietonen en een mooie frisheid nog. Voor mij nog prima te genieten. 15/20
16. 2004 Esporão Tinto Reserva – Alentejo: Als eerste een neus vol met kirsch en zuivel. Later ook wat tabak en chocolade. Dik en fluweelachtig, maar jong nog en enigszins een-dimensionaal. 15/20
17. 2005 Esporão Tinto Reserva – Alentejo: Getoaste neus met ‘veel-van-alles’, port-achtig maar dan droog. Grof, maar lekker ongecompliceerd. Te jong om nu te genieten. 15/20
18. 2005 Quinta do Vale Meao – Douro: Enorme geparfumeerde exotische bloemengeur: orchideeën. Pure Crème-de-Cassis. Droge Port. Het geheel komt gekunsteld en ‘bedacht’ over. Mist karakter en typiciteit. Hopelijk geeft enkele jaren kelderrust de broodnodige klasse en diepgang. Wat een teleurstelling bij het demaskee… 14/20
19. 2000 Calheiros Cruz Tinto Reserva – Douro: Heerlijke, ingetogen, poederachtige neus. Cacaopoeder, kaneel, dat soort dingen. Zacht en aards met mooie korrelige tannines. Zoethout en een Prioratachtige notigheid. Wel wat zoet van de alcohol, maar niet heet. Begint nu secundaire tonen te ontwikkelen. Medium body en afdronk. Heel mooi. 17/20
20. 2001 Alion – Ribera del Duero: Hobbylijm. En velpon. En alcohol. Onaantrekkelijk. Modern, ge-extraheerd, tikje alcoholisch en vermoeiend. Syrah-achtig. 16/20 Anderen waren positiever. Blijkbaar is Alion mijn wijn niet. Nog nooit meer dan 17/20 gegeven (jaargangen 00/01/02/03).
21. (2001; el segundo) Niepoort & De Castro - Dado – Dao en Douro: Wat gesloten. Enorme concentratie en mooi droog gevinificeerd. Niet te zoet, wel dik en geconcentreerd. Nog veel te jong, heeft veel toekomst, in mijn ogen. Voor nu 16,5/20
22. 2004 Quinta do Crasto – Old Vines Reserva – Douro: Type fruitbom. Likoreus maar met een mooie diepte. Built to impress. Moderne snit. Echt een mooi glas maar ook weer heel jong. 17,5/20
23. 2005 Quinta do Crasto – Old Vines Reserva – Douro: Rozebottel, Carvam Cevitam. Rode bessen. Toch een stuk minder adellijk dan 22. Wat limonade-achtig en een-dimensionaal. 15,5/20
24. 2001 Quinta do Crasto – Vinha Maria Teresa – Douro: Ook weer zo’n prachtige poederige neus. Luxe houtgebruik. Uitermate stijlvol en met een enorm concentraat. Tikje alcoholisch helaas. Maar laaaaaang, tsjonge. 17,5/20
25. 2005 Habla No.1 – Cabernet Sauvignon – Extremadura: Nieuwe Spaanse Cult-wijn in wording. Prachtige balans en concentratie. Peperkoek, kruidnagel, rood en zwart fruit. Edel houtgebruik, mooi ingeweven. Een bek vol wijn, maar toch een opvallende finesse. 18/20
26. 2003 Felix Callejo – Seleccion de Vinedos de la Familia – Ribera del Duero: Wow… wat een zachtheid en aardsheid… Vol gestampt met pikzwart fruit en toch prachtig gebalanceerd en gedistingeerd. Een wijn die lijkt te smelten in je mond. Absolute TOP-klasse. 19/20
27. 2005 Chryseia – Douro: Aparte medicinale neus: Ricola, hoestdrank. Bramen, bosbessen, zijdezachte textuur. Superrijp en helemaal af. Prachtglas voor nu. Heeft misschien wat te lijden van zijn voorganger. 18/20
28. 2004 Domino de Atauta – Llanos del Almendro – Ribera del Duero: Oostindische inkt, ecoline, lijm. Vooral erg jong nog. Lastig door te komen. Nog wat rubberachtige tannines. Erg stroef. Wel intrigerend maar zeer gereserveerd. 17,5/20
29. 2003 Ferratus – Ribera del Duero: Ook weer ontzettend jong nog, ’t is een beetje het verhaal van deze avond… In eerste instantie enige disbalans. Veel zoet, maar heel mooi. Voor mij echt een stuk beter dan bv. Alion. Romige zwoelheid en een fijne lengte. Buurman van Aalto. 18/20
30. 1945 Constantino’s Vintage Port: lichtbruine kleur met een zweem oranje nog. Wat een fantastische ervaring… Heerlijke tonen van marsepein, cafe-au-lait, karamel, koekkruiden en Likor ‘43’. Geen score maar een geweldig glas.
31. 1970 Niepoort Vintage Port: 12 uur gedecanteerd. Eerste indruk toch nog wat alcoholische prikkeling, maar dat verdween vrij snel. Mooi licht en fris. Niet plakkerig maar een hele elegante zoetheid. Krenten, gedroogde kersen, wat cranberry. Kleur wordt gedurende de avond wat dieper en donkerder. Nergens log of dik, laat een mooi schoon mondgevoel achter. Yum.
Einde proeverij.
Start van het naproeven, evalueren en uitschenken van de wijnen voor de ‘after-party’. De indrukken worden al korter en korter…
32. 2001 Domaine du Pegau Cuvee Reservee – Ch9dP: veel stallucht en garrigue. Onmiskenbaar Zuidelijke Rhone. In mijn ogen al behoorlijk ontwikkeld, anderen vinden ‘m nog jong. 17/20
33. 1993 Dunn Vineyards Cabernet Suavignon – Napa Valley: Boerse neus. Veel stal, animaal. Klassieke snit. Doet me wat aan Madiran denken, maar deze wijn is lastig te duiden. Rijk, rijp en superzacht. Diepe donkere kleur met nog zwarte kern. Erg klassiek gemaakt. Heerlijk. 18/20
34. 2004 Quinta do Crasto – Old Vines Reserva – Douro (weer!): Lactische neus, yoghurttonen. Vrij koel, maar rijp en rond. Hierbij ga ik meer de Noord-Italiaanse kant op (Ripasso?). Anderen roepen juist Argentijnse Malbec. Jong en wat oppervlakkig nog maar met veel toekomst. 17/20 dit keer…
35. 2005 Mitolo – G.A.M. Shiraz – McLarenVale: Nog veel te jong! Absoluut niet zoet of plakkerig, mooi gecomponeerd. Dit wordt een geweldig glas. Minimaal 2 jaar afblijven. 17/20
Al met al een geweldige avond. In Portugal maken ze prachtige wijnen; het potentieel is er zeker. Waar de rode Douro-wijnen toch, gemiddeld genomen, nog net achterblijven bij de Spaanse concurrent aan dezelfde Rivier, zijn met name de witte wijnen die een plekje in mijn kelder verdienen.
Eigenwijs karakter, inheemse druiven met een naam die je snel vergeet. Maar de wijn die ze geven laten een onuitwisbare indruk achter.
Mannen, bedankt.
Cheers, Klaas :Z