De server van Vinopedia ligt op zijn gat, dus ik moet het even doen met de quotes hier.
Er wordt een aantal feiten geconstateerd:
1) Steeds meer wijnen scoren steeds meer punten;
2) Spaanse wijnen scoren steeds meer hoge punten;
De verbetering van wijntechniek wordt daarvoor als logische verklaring aangedragen, maar deze verbetering kan blijkbaar niet de enige reden zijn voor de geconstateerde feiten, en DUS moet er sprake zijn van punteninflatie.
Ook ik vind die conclusie te kort door de bocht en wil nog een andere gedachte aangeven, zeker als het om Spaanse wijnen gaat. Spanje heeft, met uitzondering van een beperkt aantal wijngebieden, een veel minder sterk ontwikkelde traditie. Niet alleen een minder sterke traditie, maar ook een minder rigide traditie die, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Frankrijk, veel minder n de vorm van lawines aan wet- en regelgeving is vastgelegd.
De ‘nieuwe toppers’ zijn vaak afkomstig van wijnmakers die 1) ofwel in de traditionele gebieden op een eigen en moderne manier aan de slag gaan, veel minder gehinderd door wetgeving dan in bijvoorbeeld Frankrijk, ofwel 2) in relatief nieuwe gebieden vanaf nul beginnen. Priorat en Montsant zijn daar aardige voorbeelden van.
En dus is er alle vrijheid om bij de vinificatie ook rekening te houden met de stijl die op dit moment nu eenmaal bij Parker - en dus op de wereldmarkt voor wijn - hoge ogen scoort.
Kortom, verbetering van techniek, kleinere cuvées maar ook - niet gehinderd door regelgeving - kunnen produceren wat bij de Parker-brigade hoge ogen scoort. Want dat brengt geld in het laatj