Met Klaas beleefde ik afgelopen zaterdagavond een fantastische vineuze avond.
Voordat we toekwamen aan het hoofdthema van de avond (de regio Fronsac eens goed onder de proefloep nemen) sierden een aantal prachtige wijnen de evenzo indrukwekkende dis.
Allereerst een ‘kliekje’ van de Chablis welke door Eelco al eerder werd geproefd en beschreven (zie: http://www.prikpagina.nl/read.php?f=310&i=100752&t=100752#reply_100752)
Mooi als glas op zich, een dot hout, banketstaaf, maar ook goede zuren die als een rode draad door deze wijn lopen. Goed, we zijn begonnen!
Aansluitend een fenomenaal glas Condrieu van Perret (Chery) uit 2004. Rijp wit fruit samen subliem verweven mineraliteit en houtrijping. Een overvloed aan geur- en smaakimpressies. Ik was hiervan zwaar onder de indruk, het bleek een voorgerecht op zich.
Door naar het hoofdgerecht (aardappel/knolselderijpuree met peultjes, speenvarken en een heel fijn sausje van ingekookte port en glace), heel prettig vergezeld door een Hewitson Shiraz L’Oizeau, Mc Laren Vale. Het jaartal mag ik hier even kwijt zijn en notities maakte ik niet, maar wat me nog wel is bijgebleven is dat het hier een prettig drinkbare Australiër betreft, met lekker veel eucalyptus en een zwoel en rijp karakter, maar ook een zeer welkome frisheid.
Afsluitend kwam er een imponderende chocoladetrifle ter tafel, met walnoten en puur en witte chocolade. Daar hoort natuurlijk een Pedro Ximenez bij en die kwam er dan ook. En wat voor één: Fernando de Castilla Antique Pedro Ximenez. Rozijnen, chocolade, stroop, dik, laaaaang….Boem. Zonder overdrijven een Dijk van een Wijn.
Tenslotte dan de proeverij.
Alle flessen vooraf geblindeerd.
1. Medium rood, baksteenrode rand. Kersen, zoete tabakslucht, expressief en toch beschaafd en zelfs wat bescheiden en mild. Licht drogend in zijn tannines en net wat te lichtvoetig om een écht grote indruk op mij te maken. Pezig, gespierd, geen vet op de botten. Een klassiek karakter heeft deze wijn, met tabak, bessen en rozemarijn. Al met al heel aardig. 16,5/20
1998 Chateau La Vieille Cure Fronsac
2. Diep, donker en volrood. Een prachtige zwoel/bloemige neus met ook aarde en kers en mentol. Rijp en rijk. Beschikt over een héél fraai en compleet smaakpalet, zit goed in zijn fruit, prima in lengte, nog lekker ferm tannineus, rijpe frambozen. Mooie kruidigheid ook: lavendeel, zeep, rozemarijn. Kersenvlaai, goede zuren. Dit blijkt een mooie piraat te zijn! 17,5/20
1994 Laurel Glen Sonoma Mountain Cabernet Sauvignon
3.Ik ruik drop, een beetje poep en bosvruchten als bes en framboos. De neus komt wat koel en afstandelijk over en is verder niet erg inspirerend. Wat boers en nukkig, een strak glas wijn. Bessen en munt in de smaak, koel en fris, helaas ook weinig verleidelijk. Dit glas lijkt er vanavond totaal geen zin in te hebben. Na de demasqué verbazing en teleurstelling alom: 14,5/20 is voor dit chateau een erg magere score. Zit deze wijn qua ontwikkeling nu wellicht in een wat rare fase?
1998 Chateau Moulin Haut Laroque Fronsac
4.Jeugdig en vief rood. Overtuigende kersenyoghurt geuren, salmiak, er komt ook nog wat koffie om de hoek kijken. Speels en dolenthousiast. Is dit een piraat? In de mond een perfecte voortzetting van de neus: rijp rood fruit, zijdezacht, tikje commercieel gemaakt misschien, maar lékker. Erg smaakvol, nu niet vreselijk complex maar ik verwacht dat dat nog wel komt. 17,5/20
2003 Chatau Mayne Vieil Cuvee Alienor Fronsac
5. Donker en somberrood, veel mest en stal associaties in de geur. Bloed en roest, onzuiver. Leer en kersensap, boerenstal en paddestoel. Gedurende de hele avond blijven er twijfels over de zuiverheid en correctheid van deze wijn. Jammer. Geen score.
2000 Chateau La Vieille Cure Fronsac
6. Kleur: rood met een bruin randje. Chique geuren waaieren omhoog uit het glas: paprika, inkt, kersenbonbons. Decadent, maar wel verdomde verleidelijk. Bloemen. Ik bespeur ook heel lichtjes wat kool maar dat hindert hier niet. Aarde, chocolade, bladeren, laurier, prachtig in het glas gevangen als een warme, zonnige herfstdag. 17,5/20
2001 Chateau Plain Point Fronsac
7. Diep rood, fluorescerend haast, de wijn lijkt op te lichten in mijn glas. Zeer intense aroma’s: bosbessentaart, zwoel, kersen, een heerlijke zoete ondertoon, nergens vulgair of schreeuwerig, perfect rijp, de tannines zijn net serieus genoeg om alles in het gareel te houden, espresso en tijm. Een imponerend, spannend en compleet glas wijn, dat beschaafd vraagt om je aandacht om die vervolgens niet meer los te laten. 18/20
1998 Chateau Barrabaque Cuvee Prestige Canon Fronsac
We werden allebei prettig verrast door het hoge niveau van deze appelatie.
Voorts kwam er nog een tweede Amerikaan voorbij: Clos du Val Cabernet Sauvignon 1995.
Kon op dit tijdstip geen zinvolle notitie meer produceren, maar wat was ik ook hier van onder de indruk zeg. Wat een perfecte balans. Truffel en zwarte bessen en cederhout. Droomwijn.
En zo werd er weer een parel geregen aan die ketting van onvergetelijke avonden.
Dank Klaas, voor al dit moois.
David.