Spanje kenners : Quinta Sardonia (P. Sisseck) ?

  • Tom

    heren spanje kenners,

    iemand onder jullie die vertrouwd is met Quinta Sardonia en zo ja, wat zijn jullie bevindingen ? Toevallig iemand een PN van de 2006 ?

    dank alvast,

    Tom

  • sjaak kaptein

    Volgens mij komen Quintas alleen in Portugal voor.

    Sjaak Kaptein

  • Tom

    oa op site van eRP :

    Quinta de la Quietud

    Quinta del Cuervo Losada

    btw, john in spanje en hendrik zonder netverbinding : dan worden we niet veel wijzer in dit onderwerp. dick ?

  • dijk

    2004 is geweldig. 2005 kun je hieronder lezen.

    96 Points - Jay Miller - The Wine Advocate

    “This new project is co-owned by Peter Sisseck of Pingus fame and the vineyards are cultivated using biodynamic principles. The 2004 Quinta Sardonia is a blend of 36% Tinto Fino, 30% Cabernet Sauvignon, 20% Merlot, 5% Syrah, 5% Cabernet Franc, 3% Malbec,and 1% Petit Verdot. It is purple-colored with a sexy, kinky nose of spice box, smoke, creme de cassis, blueberry pie, rhubarb, and blackberry liqueur. Already complex on the palate, the wine is ripe and layered with gobs of spicy black fruits, beautifully integrated oak, tannin, and acidity, and a 45-second finish. It can be enjoyed now but should evolve for 4-6 years and drink well through 2027. Peter Sisseck hereby has demonstrated that he does not need old vines to achieve his magic.”

    Quinta Sardonia Sardon del Duero 2005

    BN#229280

    Category Red Wine

    Varietal Tempranillo

    Region Spain : Castilla y Leon

    Producer Quinta Sardonia

    Quinta Sardonia is a joint project between star winemaker Peter Sisseck of Pingus and Jerome Bougnaud. The wine is a glass-coating opaque purple. It offers up a splendid concoction of toasty oak, crushed stone, floral notes, spice box, and wild black fruits. This leads to a forward, friendly wine with lots of juicy flavor, excellent depth, and an altogether hedonistic personality.

    Wine Advocate This new estate is just beyond the western border of Ribera del Duero where Abadia Retuerta is located. Peter Sisseck is a co-owner and the vineyard is farmed biodynamically. The wine is a glass-coating opaque purple. It offers up a splendid concoction of toasty oak, crushed stone, floral notes, spice box, and wild black fruits. This leads to a forward, friendly wine with lots of juicy flavor, excellent depth, and an altogether hedonistic personality. Already exhibiting complexity, this wine will continue to evolve but few will be able to resist its seductions for very long. Score: 94. —Jay Miller, February 2008.

  • Tom

    en zelfs in nederland heb je één :-)

    http://www.eet.nu/enkhuizen/cafetaria-de-kwinta

  • sjaak Kaptein

    Weer wat geleerd van het prikbord.

    Quinta's komen tot mijn verwondering ook in Spanje voor.

    Sjaak Kaptein

  • Cor Balfoort

    Peter Sisseck is een van de modernisten onder de Spaanse (al is hij van oorsprong Deens) wijnmakers. De oudere jaargangen van zijn ‘flagship’ wijn Pingus behoren tot de hoogst geprijsde wijnmislukkingen van deze wereld. Ik ken dit nieuwe project niet, maar de beschrijving uit Wine Advocate doet een internationaal gestylede wijn vermoeden. Dat is niet echt mijn smaak, maar trek je daar vooral niets van aan. Ik zou zekerheidshalve wel regelmatig proeven wanneer je er iets van aanschaft, omdat nogal wat van deze nieuwe ‘topwijnen’ onverwachte neigingen vertonen om uit elkaar te vallen. Wil niet zeggen dat dat bij deze ook gebeurt, maar regelmatig proeven voorkomt in elk geval dat je 'm te lang laat liggen.