Gemiddeld 21.6 liter per hoofd van de bevolking…. Hoe meten zit dit, alle inwoners, of inwoners boven een bepaalde leeftijd. Echter… per gezin 103 euro in Zeeland, en slechts 60 euro in Limburg wordt uitgegeven aan wijn. Per fles zal de prijs dus gemiddeld erg laag liggen…
Kan ik de conclusie trekken dat er een groot aantal prikkers afkomstig zijn uit Zeeland? :-)
Uit het AD:
DEN HAAG - De Nederlander gaat minder wijn drinken. Na jaren van groei is de wijnconsumptie vorig jaar blijven steken op 21,6 liter per hoofd van de bevolking.
Dit keer heeft het niets te maken met de financiële crisis, maar deels met een opkomende Europese cultuur. Dat blijkt uit marktonderzoek van GfK en Trendbox voor het Productschap Wijn. ,,De daling is een logisch gevolg van wat zich in vooral de zuidelijk Europese landen al langere tijd afspeelt.
In de wijnproducerende landen en grote wijndrinkende landen loopt het gebruik al jaren terug. Dan kunnen wij niet achterblijven'', licht Jaap Oosterbroek van het productschap toe.
Na jaren van een stijgende trend is het afgelopen jaar dus ook de daling in Nederland ingezet. De oorzaak ligt volgens Oosterbroek deels in de opkomst van een Europese cultuur waarin traditioneel in de noordelijke landen minder wijn wordt gedronken en in de zuidelijke meer wijn.
De landen groeien op dat gebied naar elkaar toe. ,,Zo zijn de werktijden Europeser geworden waardoor er minder tijd is om tijdens de lunch te drinken'', meent Oosterbroek.
Kleinere fles
De wijnconsumptie mag dan nu zijn gestokt, voor drinken thuis is vorig jaar wel meer uitgegeven. Bovendien geeft de wijndrinker gemiddeld meer geld per fles uit, al is dat dan maar 12 cent.
Opvallend zijn de regionale verschillen, zo toont het onderzoek. In het niet-Bourgondische Zeeland werd vorig jaar gemiddeld 103 euro per gezin aan wijn uitgegeven, terwijl dat gemiddelde in het Bourgondische Limburg op 60 euro per gezin lag.
In de wijnconsumptie wordt de kleinere fles steeds populairder. Het volumeaandeel is vorig jaar immers gestegen. De kleinere flesjes zouden vooral in trek zijn bij jonge en oudere alleenstaanden en gepensioneerden met een beperkt inkomen. (ANP)