euh.. tja..

  • Patrick Woesthoff

    Thee gaat concurrentie met wijn aan

    Uitgegeven: 22 maart 2009 12:03

    Laatst gewijzigd: 22 maart 2009 12:12

    AMSTERDAM - Niet alleen wijn combineert goed met eten, thee is het nieuwe alternatief. Als begeleider van exquise gerechten doet thee niet onder voor wijn. Alcohol en water maken zodoende steeds vaker plaats voor de warme drank.

    Het drinken van thee beperkt zich niet meer tot de middag. Het is de hele dag theetijd, thuis maar ook steeds vaker in restaurants.

    Restaurants bieden naast de vertrouwde wijnkaart dan ook al geregeld een theekaart aan. Net als wijn is thee drinken een beleving en kan het gerechten versterken en ondersteunen. Sommeliers vinden in de warme drank dezelfde gelaagdheid als in wijn.

    Alcohol

    Daarnaast is thee hét alternatief voor wie geen alcohol wil drinken. Van thee blijft men scherp zodat optimaal genoten kan worden van thee-spijs combinaties.

    Hans de Boer van De Eenhoorn koffie en thee vertelt over de smaaksensaties van verschillende thee-spijs combinaties: “Bij zwaardere gerechten is een Si Ji Chun thee een mooie begeleiding. Deze blauw-groene thee uit Taiwan is dik en vol genoeg naast machtige gerechten.”

    “Maar ook duif begeleid door een gerookte Lapsang Souchong of witvis en sushi in samenspel met groene thee zijn verrukkelijke thee-spijs combinaties,” aldus De Boer.

    © NU.nl/Vrouwonline

  • Wim dL

    Pfffff. Vrouwonline op de Libelletour.

    “Thee is voor zieke mensen. En heaumeaux”…

    Die uitspraken zijn vermoedelijk niet meer van nu.

    Enne… “Hèt alternatief voor wie geen alcohol wil drinken?”?

    Kan ik me ook nog wat bij voorstellen.

    Maar… ‘doet niet onder voor wijn’ en ‘dezelfde gelaagdheid als wijn’….????

    Kom kom, da's echt promotionele prietpraat.

  • Eelco van Wieringen

    Ik dacht hetzelfde Wim.

    Salut,

    Eelco (die veel suiker in de thee voorstelt voor bij de toet)

  • sjaak kaptein

    Heb twee maal een maand in China gereisd.

    Heb daar veel bij de maaltijden thee gedronken(en soms bier)

    Thee was van een vanzelfsprekende lekkerheid.

    Maar het was wel lekker bij gebrek aan fatsoenlijke wijn.

    Heb een enkele keer in gespecialiseerde theewinkels met mijn neus boven de verschillende theesoorten gestaan. Boeiend en gevarieerd.

    Wat me het meest verbaasde dat voor de topsoorten astronomische bedragen betaald moeten worden.

    Bedragen per ons waar je in Europa wijnen van hoog niveau van kan kopen.

    Maar bij was de liefde voor thee snel over zodra er weer fatsoenlijke wijn in de buurt was

    Sjaak Kaptein

  • Jeroen

    ha Patrick. Ik zie dat ik trendsettennd ben hahaha Ik ben in december begonnen in mijn winkel met Thieme's Echte Thee. En dat is erg lekker en loopt best ok

    en in thee heb je echt een enorm verschil in soorten

  • Pierre

    Dat het een het ander niet uitsluit blijkt uit de thee & wijncultuur in de UK!

    Zo zouden de Engelsen WOII mede dankzij thee gewonnen hebben en denkt men in Londen nog steeds dat men zich in het centrum van de wijnwereld bevindt! Onder leiding van onze eigen Queen Jancis.

    En natuurlijk de traditie van de ‘high tea’ met o.a scones, clotted cream en aardbeienjam.

    Ook wel grappig hoe leveranciers van tanninerijke wijnen (lees: luxe Bordeaux) zich jarenlang rijk gerekend hebben bij de gedachte dat theeminnend China massaal over zou stappen op tanninerijke wijn!

    Mijn eigen ervaring is dat na een dag hard werken en te weinig drinken ik bij de goede Aziatische keuken (Kantonees of Japans bijvoorbeeld) semi onbeperkt Jasmijn Thee kan drinken. Een lichte mate van uitdroging is meteen rechtgezet.

    Om niet door te slaan naar een te gezonde leefstijl adviseer ik, met name bij Japans eten om de theepot zo nu en dan af te wisselen met een kruikje saké!

    Wie principiële bezwaren heeft tegen het alcoholvrije aspect van thee adviseer ik dringend goede bruine rum toe te voegen aan de thee!

    Proost!

  • Peter vdB

    Ik herinner mij een lunch na een Grand Prix Saint Hubert. De teams van de Brabantse gaan graag lunchen bij Nam Kee aan de Zeedijk. Meestal vragen we de ober ‘om wat lekkers op tafel te zetten’ - is een geweldige aanrader! Onze primus inter pares vroeg vervolgens “mag ik de wijnkaart zien…”. Waarop de ober volstrekt onverstoorbaar antwoordde: we hebben rood of wit, mijnheer.

    Chinese jasmijnthee bij chinese keuken is top!