Thee gaat concurrentie met wijn aan
Uitgegeven: 22 maart 2009 12:03
Laatst gewijzigd: 22 maart 2009 12:12
AMSTERDAM - Niet alleen wijn combineert goed met eten, thee is het nieuwe alternatief. Als begeleider van exquise gerechten doet thee niet onder voor wijn. Alcohol en water maken zodoende steeds vaker plaats voor de warme drank.
Het drinken van thee beperkt zich niet meer tot de middag. Het is de hele dag theetijd, thuis maar ook steeds vaker in restaurants.
Restaurants bieden naast de vertrouwde wijnkaart dan ook al geregeld een theekaart aan. Net als wijn is thee drinken een beleving en kan het gerechten versterken en ondersteunen. Sommeliers vinden in de warme drank dezelfde gelaagdheid als in wijn.
Alcohol
Daarnaast is thee hét alternatief voor wie geen alcohol wil drinken. Van thee blijft men scherp zodat optimaal genoten kan worden van thee-spijs combinaties.
Hans de Boer van De Eenhoorn koffie en thee vertelt over de smaaksensaties van verschillende thee-spijs combinaties: “Bij zwaardere gerechten is een Si Ji Chun thee een mooie begeleiding. Deze blauw-groene thee uit Taiwan is dik en vol genoeg naast machtige gerechten.”
“Maar ook duif begeleid door een gerookte Lapsang Souchong of witvis en sushi in samenspel met groene thee zijn verrukkelijke thee-spijs combinaties,” aldus De Boer.
© NU.nl/Vrouwonline