Beste Felix, het is geen direct antwoord, maar ik wil het prikbord toch niet onthouden wat Lars Daniëls MV over Weingut Reinhold Haart heeft geschreven in zijn scriptie, die hem de titel bracht:
Theo Haart (Weingut Reinhold Haart, Piesport, Mosel) “Terroir pur” in de mooiste Fruchtsüße wijnen van de Mittelmosel Als bijna geen andere welwillende producenten van een dorp in Duitsland, hebben de beste “Steillageproducenten” van Piesport geleden onder de gevolgen van de generaliserende wijnwetgeving van 1971. De wijnen uit de Großlage Piesporter Michelsberg verkochten zó goed, dat Theo Haart pas in 1996 tegen een redelijke prijs genoeg druiven van andere wijnboeren uit het amfitheaterachtige Goldtröpfchen (Erste Lage) kon kopen, om zijn productie op die wijze iets te vergroten. Tot die tijd verdwenen die druiven gewoon in PiMi, zoals Piesporter Michelsberg werd afgekort. En toen moest Haart het publiek ook nog overtuigen, want inmiddels had Piesport een minderwaardig imago gekregen.
Toch lijkt het alsof Haart daar nooit mee heeft gezeten, ook omdat hij altijd trouwe klanten heeft gehad. Dat komt grotendeels door de echte, elegante Moezelstijl van zijn wijnen –Haart maakt bijna uitsluitend wijnen met restzoet- en zijn overtuiging dat zijn wijnen zo moeten zijn als ze zijn. Angst voor smaakvervlakking of de veranderde stijl van Moezelwijnen heeft hij nauwelijks: “Juist de smaakvervlakking zal mensen doen terugkeren naar originaliteit. Er zullen altijd mensen zijn voor finesserijke, elegante rieslings, met een waaier aan
Fruchtaromen.”Die originaliteit vindt Haart in de unieke terroir van zijn wijngaarden in het Piesporter Goldtröpfchen en de Wintricher Ohligsberg. De aparte percelen (de oude Einzellagen) binnen het Goldtröpfchen, zoals Domherr, Kreuzwingert (monopole) en Grafenberg, vinifieerd hij deels apart en hij gebruikt daarbij al sinds lange tijd natuurlijke gisten.
Haart maakt vele indrukwekkende wijnen, zoals de 2005 Piesporter Goldtröpfchen Riesling Auslese Lange Goldkapsel (Versteigerungswein) en zijn zeldzame droge riesling, die gewoon Riesling Piesporter Goldtröpfchen heet. Maar één wijn is té bijzonder om niet te noemen. Toen ik in december 2006 bij hem was, opende hij tot slot een fles 1971 (!) Piesporter Goldtröpfchen Riesling Spätlese. De wijn was prachtig gerijpt, met tonen van caramel en honing, maar nog zó fris en zuiver, ongelooflijk. Om stil van te worden en dat werden we.
Met dank aan Lars,
Ruud.