Diverse PNs

  • Klaas Vaak

    Mijne dames en heren,

    De afgelopen dagen passeerden de volgende wijnen de revue in oostelijk Brabant:

    2005 Cantina Terlano - Pinot Bianco Riserva Vorberg

    Dit blijft een van mijn ‘all-time-favorite QPR-whites’, geweldig fris en mooi getypeerd, een echte Alpenwijn, maar nergens schraal of te strak. Bloemig, wit steenfruit, een pietsie romigheid van de (bescheiden) houtopvoeding. Heerlijk op het terras, tijdens het koken, als aperitief, bij de antipasti, de salade, een eenvoudig visje en, nu nog, op het bankje onder de veranda… Altijd goed.

    2003 Julian Chivite - Chardonnay Reserva Colecction 125

    Hierop heb ik een jaar of drie gepast, omdat Joost B. destijds meldde dat het spul tijd nodig had. Gedronken op twee avonden. In eerste instantie nogal houtgedomineerd. Naar verloop van tijd vermindert dat, de wijn komt in balans. Indrukwekkende glas met tropische fruitimpressies (banaan, abrikoos, ananas) als ook een aanzienlijke kruidigheid (gember, een verre kaneeltoets en pure vanille). Op dag twee domineert de vetheid: dikke klonten boter als ook zwoelzoete bloemige tonen (jasmijn, kamperfoelie en nog steeds vanillepeulen). Werkelijk een dijk van een wijn die op zich zelf (dus zonder hapje) minder goed tot zijn recht kwam dan naast een romig gerecht van zalm/tilapia/bosui op dag 1 en naast Eelco's ei/prei/room/truffel/paddo-cocotte op dag 2.

    Met de volgende fles wacht ik nog minimaal een jaar.

    2005 Pierre-Marie Chermette/Dom. de Vissoux - Fleurie Poncie

    Ik dacht: “laat ik 'ns een keer wat anders opentrekken”:

    Enorme zuivere essence van allerlei rode vruchten: frambozen, aardbeien, morellen en zelfs associaties van zwarte en blauwe bessen. In de mond komen daar hele subtiele hints van rook, grafiet, bosgrond, vuursteen en een fijne kruidigheid bij. Voeg daarbij een bovengemiddelde concentratie, verrukkelijke zuren en impressies van een delicaat geparfumeerde dameshals en je hebt een wijn om verliefd op te worden… Absolute aanrader voor de liefhebbers van subtiele, minerale, elegante wijnen.

    2004 Fritz Haag - Brauneberger Juffer-Sonnenuhr Auslese #6

    Pfff… als je het over minerale wijnen hebt…. Dit is er een, hoor…

    Natuurlijk is deze wijn nog een jaar of 5 te jong, maar ik kon het niet laten een proefflesje van een recent aangekocht partijtje te ontkurken. Zo uit de kelder, kurk eraf, en hop - in het glas. Opening van gesuikerde limoen: wel de aromatiek, de zuren en zoetheid, maar niet de bitters; heerlijk. Het 2e glas was frisser (fles stond inmiddels in de koeler). Dat accentueert de minerale, filigrane tonen. Kiezel, leisteen, salmiak melden zich aan het front. De gedachten gaan weer terug aan het bezoek aan Oliver: zo herinner ik me de wijnen van dit domein!! In een woord fantastisch. Volkomen terecht gelauwerd in 2008 door Wein-Gourmet en Gault-Millau, wat mij betreft. En misschien wel het mooiste domein van de Moezel (discussie is mogelijk :) ). Deze wijnen moeten het niet hebben van hun kracht en concentratie maar juist van hun complexiteit, typiciteit en zuiverheid. Gelukkig is niet iedereen hiervan onder de indruk.

    Kortom, wij hebben een super-weekend achter de rug!

    Was er dan geen enkele tegenvaller? Jawel hoor, een 1996 Grand Pey Lescours (St. Emilion) met kurk. Och…

    Groet,

    Klaas :Z

  • john

    discussie is mogelijk? :D laten we er maar niet aan beginnen….bij mij komt ie niet in de top 15……

    Chivite Collection 125 blanco 2003 is inderdaad geweldig! Voor mij nog een jaartje of 2 laten liggen en dan is ie op zijn hoogtepunt…helemaal mijn stijl wijn!……neus in het glas en BOEM!….en toch enorm veel complexiteit. Prachtig!

    Maaruh jouw beschrijving van de Fleuri doet mijn tenen krommen….pffff wat een straf zou zo een wijn voor mij zijn ghehehehe……

    Mooie paasdagen dus Jeroen……

    Hasta Luego

    John

  • Klaas Vaak

    :D:D:D

    Gek, op een of andere manier hoorde ik bij het proeven van de wijnen van Haag en Vissoux nogal wat gerommel en gedonder uit het Westen van Brabant komen… :) Dat was dus het krommen van jouw tenen!

    Inderdaad typisch dat ik (ook) aan jou dacht toen ik deze sapjes in het glas had: “dit zou John echt helemaal niks vinden…”. Natuurlijk herinnerde ik me jullie (K.U.R.K.?-)verslag van kort geleden. Ik moet zeggen dat ik me wel zorgen maakte, toen. Had juist een flinke bult Haagjes ingeslagen. Maar nu weet ik weer dat ik het bij het juiste eind had. Trust your own palate…

    Groet, Klaas, die de wijnen van Helmut Donnhoff, Clemens Busch en Van Volxem ook heerlijk vind….

  • john

    ALWAYS trust your own palate………:D

    Nog even en dan gaan we de witte dames van graves/pessac-leognan onder de loep nemen……kijk er al naar uit Klaas!

    Hasta Luego

    John

  • Peter vdB

    Mooooooie wijnen!

    Die Fleurie dronken we bij de Brabantse in de wijnwedstrijd: prachtig door jou beschreven, Klaas. Geweldige wijn.

    Fritz Haag, aaaah. Ik denk nog weemoedig aan een glas dat ons werd geschonken, 18 jaar geleden, om het leed te verzachten dat we géén wijn konden kopen. Ja, het kan verkeren.

    Gr. Peter

  • Jan2

    Fritz Haag is één van de meest betrouwbare en consistente adressen in heel Duitsland. Van 1959 tot heden ken ik bijna uitsluitend goede tot zelfs uitmuntende Rieslings. Zeer verfijnd, delicaat en een ijkpunt van “klassieke” hoge kwaliteit Moezel Riesling.

    Over 14 dagen is de Mainzer Weinbörse, met bijna 200 andere VDP wijnboeren, en dan staan zijn 2008 Rieslings op de proeftafel.

    Een beurs waar je gewoon niet mag ontbreken.

  • Klaas Vaak

    Ssssssttt… Jan2!

    Straks is er niks meer voor ons over… ;)

  • john

    wees niet bang Klaas…….:-) zie de notities van onze laatste topriesling proeverij……daar gingen alle wijnen van Fritz Haag door het ijs (uiteraard blind)……dus zoals er voorstanders zijn….zijn er ook “mindere” voorstanders :D

    Hasta Luego

    John

  • Jan2

    Dat was eigenlijk niet meer dan een proeverij “appels en peren” vergelijken!