advies gevraagd....wijn / spijs

  • john

    nee nee, ik ga niet koken…….maaruh morgenavond mag ik de wijnen verzorgen bij goede vrienden die zojuist het menu hebben doorgegeven….

    Aangezien ik van heerlijke gerechten hou EN van mooie wijnen maar niet zo thuis ben in wijn/spijs combinaties laat ik me graag adviseren door kenners…..prikkers dus!

    Amuse: proeverijtje van rivierkreeftensoepje en salade van foie gras met scampi

    Voorgerecht: Salade van asperges met lauwwarme coquilles

    Hoofdgerecht: Confit de Canard

    Nagerecht: Huisgemaakte chocoladetaartje

    Afsluiting: kaascarrousel van harde geiten- en schimmelkazen

    5 flessen gaan er minimaal doorheen…..

    Ik ben erg benieuwd wat jullie adviseren!

    Ennuh Eelco…de sauzen weet ik niet…..

    Hasta Luego

    John die overigens helemaal happy is met het menu!

  • ChrisW

    bij die confit de canard zou ik een stevige rode bourgogne serveren :)

  • jan2

    jouw smaak kennende

    amuse Condrieu Clos de Vernon

    voor 2006 Riesling Kellelberg Smaragd FX Pichler

    Hoofd Chä. Clinet 89

    Hoofd Leoville lascasses 86

    Hoofd Petrus 76

    Bij de kaas oude Auslese van Egon Müller 71, 76 of zo.

    De chocolade beter naar het einde. Dat is veel te rijk.

    Rosewood liqeur muscat 100 years

    Eet smakelijk

    ps zit in de trein naar de Pfalz

    voor een bezoek aan Müller-Catoir e.d.

  • john

    heb je verder nog een advies? :D

  • john

    nou Jan….dit zijn inderdaad wel mijn wijnen!

    Condrieu om mee te beginnen….hmmmm geen slecht idee denk ik…..totaal niet aan gedacht!

    Hasta Luego

    John

  • John Copier

    Amuse: proeverijtje van rivierkreeftensoepje en salade van foie gras met scampi

    Dit is lastig want dit is een amuse en die gaat voor de muziek uit. Mondvermakertje. Misschien geen wijn bij serveren. Mot ut toch dan zou je aan een enkel glaasje Tokaji Aszú van minimaal 6 mandjes moeten denken. Ga daarna over op een bubbel want zoveel zoet vooraf lijkt mij iets te veel van het goede.

    Voorgerecht: Salade van asperges met lauwwarme coquilles.

    Hierbij een riesling met een klein zoetje. Mosel, Saar, Rheingau of Nahe. Jij zal vast wel wat hebben. Witte bourgogne, maar daar ben jij niet weg van, vooruit dan een Hermitage of een mooie bubbel. Niet te droog. Tja en dan de onbekende saus kan zomaar Hollandaise zijn. Hmm. Stop in je achtertas een extra flesje droge riesling en probeer deze naast de riesling met wat restzoet uit.

    Hoofdgerecht: Confit de Canard

    Een zachte edoch wat stevige rode wijn. Zeker niet die zware jongens die gewoonlijk in je glas zitten. Ga voor iets lichters uit de Bordeaux. Bijv. uit de pomerol. Ik begrijp dat Eel de meester achter het fornuis is. Vraag tussen neus en lippen door of het zachte vel om het beestje blijft zitten of dat dit apart van de eigenaar in de oven krokant wordt gemaakt en dan als kaantjes op het bord komt. In dat geval mag er wel iets zwaarders op tafel komen. Een stevige knaap uit de Cahors past daar wel bij. Een Spaanse Grenache kan ook.

    Nagerecht: Huisgemaakte chocoladetaartje.

    Lijkt mij niet zo moeilijk te kombineren met bijv. een PX, Banyuls of een Maury. Mijn voorkeur heeft de Banyuls.

    Afsluiting: kaascarrousel van harde geiten- en schimmelkazen

    Aangezien we hier alleen houvast hebben aan de geiten en de schimmel ons geen enkel aangrijpingspunt geeft zou ik voor wederom voor de bij de amuse overgebleven Tokaji Aszú gaan. Maar beter is natuurlijk bij geit een Menetou-Salon uit de Loire te zetten. Ach en een Sauternes is natuurlijk ook niet weg.

    Zet'm op Eel,

    John

  • john

    bedankt voor de tips John, de Pomerol ga ik zeker doen! L'Eglise Clinet 88 gaat het worden…..even een vraagje voor bij de asperges…zou een dikke grüner veltliner Smaragd van Pichler of Knoll ook kunnen?

    Banyuls lijkt me ook een veilige en goede keuze.

    Hasta Luego

    John

  • romke op lokatie

    Mooi menu, goeie tips!

    Raar alleen dat zoete dessert voor de kazen, ik zou het altijd omdraaien, en volgens mij is dit ook de normale verstandige en geaccepteerde volgorde.

    John kom je nog wel eens bij de Koopvaardij bij jou in de buurt? En?

    Groet en een heerrlijk weekend voor u allen!

    romke

  • Jan2

    graag gedaan

  • John Copier

    Dat wordt dan de achtertaswijn. Alles is en blijft afhankelijk van de rijkheid van de eventuele saus waarin een ??? mosterd is verwerkt zoals we laatst van Eel hebben kunnen lezen. Verder natuurlijk knap wat boter. Zal wel lukken John.

    John