Albet i Noya, Elblanc XXV 2007

  • Dick Schinkel

    Albet i Noya, Elblanc XXV 2007

    Catalunya

    D.O. Penedes

    Can Simon (Viognier), Costers de l'Ordal

    Kon mijn nieuwsgierigheid niet bedwingen om toch al een fles open te maken, ondanks het advies om hier nog minstens twee jaar mee te wachten.

    Prikker Ronald: nog bedankt ;) voor de levering.

    Deze wijn is gemaakt van 60% Viognier en 2 keer 20% experimentele druiven van, heel opmerkelijk, onbekende naam uit de pre-phylloxera tijd.

    En de druifjes komen van ecologische wijngaarden

    Gisting op franse eik voor 1/3 van de Viognierdruiven , gevolgd door een opvoeding van drie maanden op franse eik. Inox vaten werden gebruikt voor gisting en opvoeding voor de rest van de druiven,

    2500 flessen gemaakt.

    De wijn eerst een paar uur in de karaf gesodemieterd om hem extra veel lucht te geven.

    Kleur: mooi helder strogeel.

    Neus: kruidige aroma's als eerste…dan wat aroma's van abrikoos en perzik en een vleugje citrus, heel miniem wat hout, en na nog meer walsen in het glas een amandel nootje. Een lekkere “snuffelen” wijn.

    Mond: lekker vol, maar toch ook heel fijnen fris. Ook een mineralig toontje en mooie zachte zuren.

    Een heel lekkere lange fruitige afronk met een subtiele houttoon en een kleien bittertje op het eind.

    Mooie wijn maar denk nu toch nog iets te jong…..hoop dat ik nog twee jaar vanaf kan bijven.

    Met Smakelijke groet Dick.

  • Anton

    Tja, dat had ik ook vorig jaar. Je moet zo'n fles laten liggen, maar het lukt je niet..

    Erg fijn trouwens, die wijnen van onze ecologische vrienden.

    Zo heb ik nu de tegenpool in het glas.

    Petit Albet 2007, gemaakt van (als ik het rechtstreeks vertaal) de organische druiven Tempranillo en Garnacha (D.O. Catalunya).

    Met schroefdop en voor 4,05 Euris.. Na de echte PN van Dick mag je dit geen PN noemen, dus laten we het op een onschuldige impressie van een wijnliefhebber houden.

    Geur: toast, licht zoethout, net rijpe kersen.

    Smaak: Dezelfde kersen met een licht pepertje. De tannines nog wat hard, maar de wijn komt evenwichtig over, lekker pittig.

    Valt me absoluut niet tegen als instapmodel zijnde. Met een mooi stuk organisch rood vlees is dit heel goed binnen te houden.

    Een wijn waar je telkens weer een beetje van in je glas schenkt. Deze fles is na Valencia-Barcelona waarschijnlijk wel leeg…