Het is weer asperge-tijd en je ziet soms de vreemdste wijnadviezen staan bij gerechten met deze fraaie maar moeilijke groente.
Ik vind asperges altijd iets nadrukkelijk vegetaals hebben en hoewel dat niet altijd als een plus-eigenschap wordt gezien, besloot ik dit weekend eens om op die smaaktoon te gaan combineren. Asperges gestoomd, krieltjes erbij met roomboter en verse peterselie en een sausje van geblancheerde sjalot, daarin aangezette beenham, ingekookt met wat wittewijn en er daarna voorgeweekte morilles aan toegevoegd en verder ingekookt met wat room. Vlak voor het serveren twee gestukkerde drie-minuteneitjes door de saus en die over de asperges.
Geserveerd met een 2004 Saint Péray van Grippa, en die deed het verrassend goed. Deze wijn is wat minder mineralen en terroir-getypeerd dan de grote witte kanonnen uit de Rhône, maar wel een echt mooi gemaakte marsanne-rousanne-wijn met een piezeltje houtopvoeding.
Wie heeft er meer leuke combo's met asperges?
Cor