Weine aus Sachsen, eine Rarität…
Net paar dagen in Sachsen geweest en natuurlijk de wijnen aldaar geproefd…
Sachsen, het een-na-kleinste Duitse wijngebied (0,2% van de totale Duitse wijnproductie).
Leuke wijnen. Vooral van het crispy druifje Kerner, dat alleen in Sachsen voorkomt.
Ook gehad: traminer (lichte versie van gerwurztraminer), müller-thurgau, goldriesling, riesling, weißburgunder, grauburgunder, blauer zweigelt!, dornfelder, spätburgunder. En de wit-rood-blend Schieler (een bleekzalmkleurige rosé à la Badisch Rotgold waar je wit en rood mag mixen).
Leukste huizen (er zijn er in de streek ca. 20 geloof ik): Schloß Proschwitz, Jan Ulrich, Schloß Wachkerbarth, Vincenz Richter, Drei Herren.
Vooral de druif Kerner beviel me goed, b.v. van Jan Ulrich, Wackerbarth en Vincenz Richter. Redelijk vol van smaak, lekker crispy en fris als je (zoals ik) van dat type wit houdt. Ook wat kruidigheid, licht bloemig en met zuren die aan riesling doen denken. Niet zo gek, want het druifje werd 1929 door August Herold ontwikkeld, kruising tussen de rode trollinger x de witte riesling. Vernoemd naar de Duitse dichter Justinus Kerner.
De goldriesling is een beetje muskaatachtig en bloemig. Typisch ras voor Sachsen. Ook een kruising, van Christian Oberlin in 1880 door kruising van riesling x courtillier musqué précoce. Het druifje is zelf weer kruisingspartner voor b.v. Léon Millot en Maréchal Foch. Is wintervast.
Grappig dat er zweigelt wordt verbouwd, maar heel rijp was het exemplaar datr ik proefde (2006 van Joachim Lehmann) niet. Beetje dun, vegetaal en streng.
Rood vind ik hier sowieso een probleem, de rode van Jan Ulrich zijn schraal en hard, de Cuvee Sachsen van Wackerbarth (met spätburgunder en dornfelder) is soepel, licht en ruw.
Verder maken veel huizen voor allerlei gelegenheden speciale cuvées van diverse druivenrassen (voor steden: b.v. de Edition Frauenkirche voor Dresden; of Vin de Sax met druifjes kerner / bacchus / gutedel van Richter voor een bepaalde restaurantketen of de Cuvee Taschebergpalais met 46% traminer / 38% riesling / 16% weißburgunder van Proschwitz).
Bruisssende groet,
Ingrid