PN's van een verjaardagspartijtje

  • Klaas Vaak

    Woensdagavond mocht ik aanschuiven bij een doordeweeks proeverijtje ter ere van de verjaardagen van Roel en David. En daar was ik blij mee! Volgend jaar weer?

    1. In de neus vallen eerst de mineralen tonen op: natte steen, keizels, een rivierbedding. In de mond duidelijke Rieslingtonen. Naast de mineraliteit appeltjes, perensap, citroentjes. Toefje vegetaal en veel kleine bloemetjes, een veldboeket zeg maar. Lekker puntige zuren. Heel jong nog, maar al uitermate prettig drinkbaar en vrij elegant voor een Trocken, die ik in het algemeen wat zwaar op de hand en alcoholisch vind. 16/20

    > 2006 Selbach Oster - Zeltinger Sonnenuhr Trocken

    2. Uit het glas stijgt een bedwelmende, fors betimmerde geur op. Somber en serieus, sjieke herfsttonen, oostindische inkt, jodium. Maar ook zwart fruit als zwarte kersen, cassis en pruimen. Tannines zijn nog duidelijk aanwezig maar mooi rijp en goed ontwikkeld. In de afdronk vallen verder zoethout, salmiak en tabak op. Interessant is verder dat op het eind juist de rode vruchtjes beklijven en de wijn heeft een opvallend frisse zurenstructuur. Een gentleman uit Bordeaux in een Italiaans maatpak. 17/20

    > 1990 Ch. de Fieuzal - Pessac Leognan

    3. Mysterieuze, lastig te benoemen, spicy neus van kaneel, kruidnagel, pepernootjes, melkchocolade, cacao, kersen en rozebottel. In de verte staat een boederij. En een oosterse bazaar. In de mond breed en dik, ook weer cacaotonen, poederige tannines, taaitaai, vleesnat, stoofvlees. Fris rood fruit, ietsje rozijnen. Mooie, golvende afdronk met een tikje alcoholische prikkeling. Heel mooi en van deze specifieke wijn, mijn beste fles tot nu toe. 17,5/20

    > 1998 Vieux Donjon - Chateauneuf-du-Pape

    4. Typische Syrahneus: ‘gepeperde bramen’. Verder rozen, leder en rozemarijn. In de mond veel zwartfruit, drop/laurier. Vrij straf nog, heeft nog wat meer tijd (of lucht) nodig. Een koele kikker, deze wijn. Tikje afstandelijk, maar aristocratisch. In de afdronk een prettige zwoelheid, maar zeker niet zoet. Een heerlijk glas Zuid-Franse wijn. 17/20

    > 2000 G. Moulinier - Les Terrasses Grillees - Saint Chinian

    5. Black, black, black. Bij het bekijken, besnuffelen en proeven van deze wijn komen er alleen maar zwarte/donkere associaties in me boven: wierook, inkt, versgemalen koffie, pure chocolade, potgrond, de zwartste kersen, bramen, ketjap en appelstroop zelfs! Wat een geweldenaar… Breed en ontwikkeld, maar op de top van haar kunnen en nog ruime reserve. Ook al vanwege het feit dat ik deze fles vier dagen geleden opende en de wijn heeft sindsdien 24 uur op het aanrecht en daarna 3 dagen in de koelkast gestaan. Diepe buiging. 18,5/20

    > 1994 Ch. Pichon Comtesse de Lalande - Pauillac

    6. Uitermate beschaafde, maar gelaagde neus. Gedistingeerd, gedoseerd EN geconcentreerd. Helder en schoon, fluweelachtig en laaaaang.

    Dit was zo'n wijn waarvan ik het heel lastig vond om gerichte impressies te noteren; er schoten me alleen maar gevoelens, bredere ervaringen te binnen. Superjong nog maar al heel goed te drinken, moet nog op slot gaan? In de mond vol sappig, knapperig rood fruit. Modern gemaakt. Gokje: Bordeaux 2002 of 2004? 18/20

    ZO!! En toen was het tijd om volledig afgeschminkt te worden!!

    We zaten er helemaal naast… Deze wijn is allang op slot geweest! Modern gemaakt? Echt niet! En die jaargang dan die de reputatie heeft nooit op drink te komen? Dit is, voor mij, misschien wel de eerste 95-er die zich zo mooi en rijp presenteert, want dit was:

    > 1995 Ch. Grand Puy Lacoste - Pauillac

    7. Een neus van dennenbos, munt, eucalyptus, lavendel, zwarte kersen. Kretek-sigaretten! Cassislikeur, bramen, anijs, katjesdrop. In de mond komt dat mooi terug, maar toch is de neus het indrukwekkendst. Krachtige, mooie tannines, netjes verpakt. Een pezige, eerlijke wijn met het beste nog voor zich. 17,5/20

    En vanwege dat pezige, eerlijke (is dat boers?) dacht ik aan St. Estephe. Uit 2004 of zo. Ook weer mis en ik was echt verrast na de demasquee. Ik had namelijk iets heel anders verwacht van:

    > 2001 Ch. Gazin - Pomerol

    8. En dan nu iets heel anders. Fluweelachtige, rokerige neus van wierook, regenwoud, peperkoek, humidor, amandelspeculaas, hazelnoot, inkt, ecoline, caramel, espresso en medicinale tonen. Fruit zit ergens verstopt. Breed uitwaaierend, dikke, weinig subtiele, maar wel complexe wijn. In-your-face, fors alcohol. Tannines zijn poederig en stroef, maar goed rijp. Wulps, sensueel. Gewoon bloed.g.e.i.l. eigenlijk… Alles wordt tegelijk en meteen op tafel gelegd: een homerun tijdens het eerste afspraakje. Als U begrijpt wat ik bedoel. Leuk voor een avondje, maar ik weet niet of ik ermee getrouwd wil zijn :) Vanavond kreeg ze 18/20 van me.

    > 2004 Aalto - Ribera del Duero

    Cheers, Klaas :Z

  • ralph

    leg eens uit? ;-)

  • PaulB

    Hole in one……

  • Klaas Vaak

    Dat hoef ik een Italiaan toch niet uit te leggu? :D

  • Eelco van Wieringen

    Typisch dat die Pichon zich nog zo vitaal toonde. Ik had ‘m een jaar of vier geleden in mijn glas en mijn oordeel was dat het nog net kon. Heftig tertiair, maar wel mooi. Het zal flesverschil zijn. De wijn stond tussen een flink aantal andere ’94-ers en hij eindigde ergens achteraan. Het meest bijgebleven zijn mij de Cos, op de voet gevolgd door de Latour en de Angelus. 1994 blijft een schitterend jaar. We gaan nu niet meer zeggen dat ze ondergewaardeerd is, daarvoor zijn er inmiddels als veels te veel lovende commentaren op dit forum verschenen.

    Salut,

    Eelco

  • Cor Balfoort

    Mijn ervaring met Bordeaux '94 is dat de neus veel sneller lijkt te ontwikkelen dan de smaak. Tertiair zijn ze inmiddels allemaal wel in het bouquet, maar een La Mission Haut Brion die ik onlangs dronk was nog zo fris als een veulen, ik denk door de goede zuurgraad van de jaargang en de straffe tannines die dit jaar lang gesloten hebben gehouden. Wel op dronk, maar gaat nog wel mee, denk ik.

    Cor

  • Klaas Vaak

    La Mission 94 kan inderdaad prachtig zijn, Cor. Nu drie keer geproefd, waarvan 2 keer fantastisch en een keer gewoon goed. Deze laatste fles was veel verder ontwikkeld dan de andere 2.

    In 1994 hoort, mijns inziens, La Mission tot de absolute top, samen met Latour, Rauzan Segla, Petrus, Ducru Beaucaillou, Leoville las Cases en Pichon Comtesse dus.

    Net daaronder waardeer ik de volgende subtoppers: l'Evangile, Angelus, Lagrange, Montrose, Cos d'Estournel, Haut Brion en Pontet Canet.

    Echte koopjes zijn ook: La Dominique, d'Issan en l'Enclos.

    Ook ik ben fan van de 94-ers, maar dat vermoedde je misschien al… :)

    Cheers, Klaas :z

  • Peter vdB

    Ik geloof in belegen wijnen. Er wordt veel te vaak op gemopperd. Belegen wijnen zijn overgetelijk. En kunnen wondertjes zijn. Mooie proeverij, mannen!

  • john

    94 Bordooo is een geweldig jaar met Pichon Comtesse als 1 van de grootste! Had er eenjaar of 5 geleden 6 flessen van gekocht, maar die “sneuvelden” allemaal in hun 1e jaar :D……daarom 3 jaar geleden nog 24 extra flessen gekocht!

    Overigens valt de score voor de Gazin 2001 mij tegen. Ik vind deze Gazin zeer groots! Samen met 1988 1 van de beste jaren….2005 is ook groots

    Inderdaad erg mooie proeverij met maar 1 minpunt…………..ze hebben mij niet gebeld!

    Hasta Luego

    John

  • VinnoTim

    En Mouton 1994!!! van onze Karel Appeltje!….Is dat wat