“Why do I drink Champagne for breakfast? Doesn't everyone?”
- Noel Coward
In 2008 is de Champagnestreek in Frankrijk met maar liefst 4000 hectare uitgebreid. De vraag naar de Franse drank was te groot om aan te voldoen; bijna 300 miljoen flessen per jaar. Door de grote uitbereiding met 40 ‘communes’ is het mogelijk geworden om meer champagne te produceren. De uitbereiding is de grootste sinds 1927: het laatste jaar dat de grenzen van de streek officieel zijn vastgelegd. Omdat de druiven nog steeds niet machinaal geplukt mogen worden is alle hulp welkom!
Champagne op z’n vroegst
De origine van champagne is te vinden in de 17e eeuw. De Britse Sir George Etherege zou in 1676 de sprankelende wijn per ongeluk hebben ontdekt. Natuurlijk zijn de Fransen het hier niet mee eens. Zij zijn er van overtuigd dat de vrolijke monnik ‘Don Pérignon’ uit Hautvillers door te experimenteren met wijn in 1668 op de “godendrank” is gekomen. De Don beweerde dat een late oogst een frisse elegante wijn als resultaat zou hebben. Rond september worden de druiven voor de champagne geplukt. De exacte datum van de druivenpluk wordt jaarlijks bepaald aan de hand van het klimaat, de druivensoort en de wijngaard.
Omdat champagne enkel in de champagnestreek wordt verbouwd is de drank vrij exclusief. Ze wordt dan ook voor veel rituelen en tradities gebruikt; denk aan oud & nieuw en de doop van een nieuw schip. Wist je trouwens dat de Titanic niet met champagne werd gedoopt en dat vele geloven dat dit de oorzaak is geweest van haar dramatische tocht?
De Bubbels van de champagne
Zonder bubbels, geen champagne. In een fles goede champagne zitten er ruim 44 miljoen en om ze goed te bewaren zijn er een aantal voorschriften die er voor zorgen dat de smaak niet verloren gaat:
- De champagne mag niet in het daglicht staan of op een warme plaats bewaard worden
- Kamertemperatuur is niet goed voor de bubbels
- Champagne mag niet in het vriesvak bewaard worden
- Champagne drinken uit coupe glazen is niet de bedoeling
- Een champagneglas mag niet aan de bovenkant vast gehouden worden
- Proosten door de glazen tegen elkaar te laten klinken is niet aan te raden
- De druk op een fles moet ongeveer 90psi bedragen. Dit is ongeveer drie keer zoveel druk als op een autoband
Druivenplukken in de Champagne
Zou jezelf eens de sfeer en romantiek van het druivenplukken willen ervaren, ten midden van alle lokale druivenplukkers? Of wil je al je vragen willen stellen aan de lokale experts? Stroop de mouwen dan maar op en geniet van 3 dagen Druivenplukken in de Champagne! Tijdens het verblijf in Epernay word je druivenplukker voor 1 dag en gaat dus ook zelf aan de slag in de Franse wijngaard. Excursies naar de kilometers lange wijnkelders en een van de grootste champagnehuizen van de streek mogen natuurlijk ook niet ontbreken tijdens dit weekend.
“Druivenplukken in de Champagne”
www.wereldskoken.com/druivenpluk
september 2009
Prijs v.a. €275,- p.p.
020-4708356
—————————————————————————-
Voor meer informatie kun je contact opnemen met Rianne Laurijsen
of Tamara van Kralingen, telefonisch of per mail: info@wereldskoken.com
Van Baerlestraat 13B | 1071 AM Amsterdam | Tel. 020-4708356 | www.wereldskoken.com