Zuid Afrika reis dag 6

  • Ger

    Vandaag is het tijd om Bartholomeus Klip te verlaten. Op naar onze volgende verblijfplaats Stellenbosch.

    Helaas heeft Udo een telefoontje gekregen van de eigenaar van Villa Grande, ons geplande verblijfplaats in Stellenbosch. Het heeft de afgelopen nacht heftig geregend en er is water schade aan 4 kamers. Villa Grande gaat dus niet door. Het wordt het Dorpshuis. Tja, overmacht, we zien het wel.

    Eerst een laat ontbijt……bijna brunch. Met natuurlijk een vonkel.

    Wijn 84: Villiera Tradition. Stellenbosch.

    Chardonnay, pinot noir en een “splash” pinot meunier. Gewoon lekker.

    Tja, en dan…Al dagen doen ze van Bartholomeus Klip een poging om ons in plaats van vonkel, cider te laten drinken….helemaal niks!!! Snel vergeten!

    We vertrekken naar Tulbagh. Naar chocolade Nikki om bonbons te maken. Nu heb ik helemaal niets met chocolade dus ik heb hier verder niets over te vertellen maar ik kom er later zeker nog op terug.

    Na het chocolade avontuur op naar Tulbagh voor de lunch.

    En natuurlijk, ook een lunch moet zwemmen. Dus wij dronken:

    Wijn 85: Saronsberg chardonnay 2007.

    Gedeeltelijk nieuw hout. Dit hout komt duidelijk naar voren.

    Wijn 86: Saronsberg sauvignon blanc 2008

    Frisse stijl sauvignon, droog, slechts 12,5% alcohol.

    Ook bier bij de lunch…

    Na de lunch, op naar ons hotel in Stellenbosch.

    Stellenbosch is een universiteit stad waar je geweest moet zijn. Het centrum geeft meer het idee van een dorp met vooral witte laagbouw huizen in vaak oude stijl.

    Natuurlijk zijn we allemaal benieuwd wat ons te wachten staat. Het Dorpshuis is een “echt hotel” met 30 kamers. Op zich een prima hotel, niets op aan te merken. Grote kamers met een tv kamer, een slaapgedeelte en een ruime badkamer. Toch is het geen guest house dat we met de groep geheel bezetten en daardoor natuurlijk een meer persoonlijke benadering. Maar goed, ook hier gaan we het natuurlijk wel redden.

    Bij aankomst staan de bubbels al klaar….

    Wijn 87: Pongracs bubbel.

    60% pinot noir, 40% chardonnay. Fruitig rond niet overdreven zuren.

    Voor het diner ook gewoon hier in het hotel nog even een paar eigen flesjes open getrokken :D

    Wijn 88: Scali Pinotage 2001. (gekocht in een winkel)

    Deze Scali is gewoon nog een jonge fruitige wijn met geen spoor van veroudering. Wel mooi zacht en mooi geïntegreerde tannines. Verder laurier en kruidnagel.

    Wijn 89: Edgebaston Shiraz 2005

    Krachtig rood fruit, peper. Veel zon maar toch ook voldoende zuren.

    En dan op naar het restaurant van vanavond: Umami. Top in Stellenbosch.

    Met onze groep hebben we de boven verdieping voor ons zelf.

    We besluiten als groep te gaan voor het tasting menu met wijn arrangement. Alleen denkt Udo dat hij de combinaties beter uitzoeken en daarom: wedstrijdje…..naast het arrangement zoekt Udo ook nog een wijn uit en wij bepalen met zijn allen wat de beste combinatie is.

    2 wijnen bij elke gang……..weer een avondje schrijven :D

    En natuurlijk is een start met vonkel de gewoonte geworden.

    Wijn 90 JC LeRoux, Vintage 2000.

    100% pinot noir. Hele mooie eetwijn waarbij ik de pinot noir absoluut niet herken.

    Dan het diner.

    Gang 1: “Goatcheese and Onion Marmalade, Ravioli”

    Wijn 91: Uva Mira sauvignon blanc 2008 (arrangement)

    Peredrups (hou ik niet van). Iets pertol…mineralig, niet te veel zuren.

    Wijn 92: Ken Forester chenin blanc 2008

    Hout, rond, duidelijk zoetje maar voldoende zuren. Met 8-1 de winnaar van deze ronde.

    Gang 2: “Scallop”.

    Wijn 93: Kleine Zalve chenin blanc (arrangement).

    Licht peredrups, wat citrus. Maar dan….is het plots een blend…. In mijn boekje staat: “niet op het prikbord zetten” Zou dat het verzoek van de blender zijn!

    Wijn 94: Hartenberg chardonnay 2007

    8 maanden hout waarvan 50% nieuw. Mineraalig, klein bittertje,

    Ik heb natuurlijk geen mening (kunnen vormen). 7-0 voor Udo.

    Gang 3: “Fillet of Line Fish”

    Wijn 95: Jordan unwooded chardonnay 2008 (arrangement).

    Citrus, frisse zuren.

    Wijn 96: Uva Mira wooded chardonnay 2008

    Rond, hout duidelijk aanwezig. Zoetje. Tropisch fruit, toch fris.

    Hier is de stand 4-4 dus onbeslist. Beide wijnen passen prima.

    Gang 4: “Fillet of Kudu”

    Wijn 97: De Meye cabernet sauvignon 2005 (arrangement)

    Mest, rood fruit, vanille. Fruit maar ook bitters. Zeker een mooie wijn.

    Wijn 98: Scali shyraz 2003

    “Heavy stuff”. Pepers. Intens fruit, laurier, zon, zoet. 15% + alcohol Heftig jaar.

    5-2 voor de Scali, 2 geen mening.

    Gang 5: “Cheese” of “Steamed Orange Pudding”

    Wijn 99: Fleur du Cap. Noble late harvest 2007

    Krachtig tropiscch fruit.

    Wijn 100: Klein Constantia Late Harvest Riesling.

    Dit is een Platters 5 sterren wijn! Door de riesling meer zuren dan de Fleur du Cap.

    Uitzonderlijk mooie wijn.

    7 stemmen voor de Klein Constantia.

    Udo heeft gewonnen al zijn de arrangement wijnen zeker een goede combinatie.

    Al bij al een top diner!

    Weer een mooie dag voorbij. Lekker slapen, morgen verder………..

  • Udo

    Ger, volgens mij ben jij nog naar Rijk's geweest toen wij bonbons aan het maken waren? Die bonbons waren trouwens gevuld met whisky, brandy, Amarula of port :-)

    Dit zijn geen kudu-drolletjes maar de vullingen voor de bonbons

    Wie drinkt er nou bier tijdens een wijnreis?

    Gesondheid!

    Udo

  • John Copier

    Tjonge, eten drinken, eten, drinken en dan ook nog tijd voor bonbons. Wel apart. Weer een heerlijk bericht. Je kan wel merken dat Ger schrijversmoe is geworden. De berichten worden wat korter. Watertandend lekker.

    John

  • Ger

    zoals in mij verhaaltje vermeld, hier kom ik zeker nog op terug :D

  • Ger

    John,

    zo'n verplaatsingsdag levert soms een wat korter verhaal op, maar geloof me, er komen nog een aantal langere verhalen…………..

    Van onderschatting kun je overigens wel rustig spreken…….:+

  • Robèrt Koopman

    Tsjongejonge zeg……. :+

    In de Giro of de Tour hebben ze nog wel eens een rustdag…..:-)

    Jullie zijn echte die-hards hoor, wijn-commando's!

  • Ruud Göebel

    Welnu Robèrt, je hebt een punt! Het is voor die-hards, in allerbeste konditie net aan te doen! Maar bij elke reis zijn er lieden die zeggen: Wat nou 170 wijnen zoals bij de eerste wijnreis! Hier kunnen wij gemakkelijk overheen. Het resultaat was derhalve nu meer dan 230 wijnen. Ik moet er wel bij vermelden, niemand ooit aangeschoten of erger, alles ging super professioneel, zoals dat hoort bij een “studiereis” :D:+

    Ruud.

  • Robèrt Koopman

    En zo hoort het ook Ruud!

    Stel je voor dat ze allemaal elke avond lam waren, dan was het snel voorbij met de pret denk ik…..

    OK, een “bedrijfsongeval” kan een keer gebeuren… :+

    En je moet de volgende dag tenslotte weer op pad en aan de wijn!

    Hoe dan ook, ik kijk uit naar de volgende dag.

  • Udo

    Ik ook en vooral naar de foto's van braai en dan hebben we het npg niet over de avondsessie van zondag :-)

    Udo