Ondanks de zware, lang dag gisteren ziet iedereen er bij het ontbijt fris uit en dat is wel nodig ook.
Was gisteren al een top dag, dag 9 zal hier zeker niet voor onderdoen.
Ik kan vast verklappen dag we vandaag 43 nieuwe wijnen zullen proeven, naast een aantal bekende. Maar hoe weet je of iets een hoogtepunt is? Natuurlijk, door dieptepunten. En helaas zullen we vandaag ook een tragisch dieptepunt meemaken………..
Verder heb ik gezien het aantal wijnen en alle belevenissen op dag 9 besloten de dag in 2 delen te beschrijven. Het verhaal wordt anders wel heel erg lang.
We beginnen de dag als vanouds, met een vonkel.
Wijn 150: Graham Beck Brut Rosé 2007
80% pinot noir, 20% chardonnay. Mooie fruitige en krachtige wijn. Goed in balans met zijn zuren.
Na het ontbijt, op naar de eerste proeverij van vandaag. Oorspronkelijk gepland voor de zaterdag, op naar Grangehurst.
Bij Grangehurst aangekomen, staat er al een glas rosé voor ons klaar……Opvallend weinig rosé gedronken gedurende de reis! Is de rosé uit???
Met het glas rosé in de hand gaan we een rondje winery maken en Jeremy Walker, eigenaar en wijnmaker van Grangehurst vertelt….
Ook hier is alles handwerk. Zelfs het bottelen en etiketten plakken gaat met de hand.
Daar waar bij nieuwe wereld landen vaak gedacht wordt aan wijn maken waarbij alles mag en gedaan word om maar een gelikte wijn te maken, hier het zoveelste bewijs dat het vaak ook anders gaat. Puur natuur en wijn maken op de “nostalgische” manier.
Wijn 151: Cape rosé blend 2006.
56% Pinotage, 19% merlot, 11% cabernet sauvignon, 11% chenin blanc en 3% shiraz.
Krachtige, fruitige wijn. Platter’s heeft het zelfs over een lichte rode wijn.
Dan volgen er een paar horizontaaltjes.
Als eerste pinotage
Wijn 152: pinotage 2001
11% cabernet sauvignon. 17 maanden hout waarvan 82% Frans.
Mest, fruit en duidelijk aanwezige zuren.
Wijn 153: pinotage 2002
12% cabernet sauvignon. 14 maanden Frans en Amerikaans hout.
Donker fruit, tabak, krachtige wijn met een klein zoetje.
Wijn 154: pinotage 2003
Ook hier 12% cabernet toegevoegd en 14 maanden hout.
Jonge wijn, mint, stevige tannines en duidelijk aanwezige zuren.
Allemaal goed gemaakte wijnen waarbij de 2002 de meest fruitige is.
Dan de Nikela.
Wijn 155: Nikela 2001
48% cabernet, 31% pinotage en 21% merlot.
27 maanden hout waarvan 93% Frans.
Vooral ceder wat opvalt.
Wijn 156: Nikela 2002
54% cabernet, 32% pinotage, 12% shiraz en 2% merlot
24 maanden hout, voornamelijk Frans.
Mint, zoethout, ceder en veel donker fruit.
Wijn 157: Nikela 2003
37% pinotage, 34% cabernet, 20% shiraz en 9% merlot
Ook hier 24 maanden voornamelijk Frans eiken.
Krachtige wijn met iets meer peper van de shiraz.
Mijn keuze is ook dit weer de 2002 al zijn de twee andere wijnen zeker niet te versmaden. Gewoon hele goede wijnen.
Vervolgens de cabernet sauvignon – merlot
Wijn 158: cabernet – merlot 2001
72% cabernet. 27 maanden hout waarvan 98% Frans.
Klassieke Bordeaux stijl, ceder, leer.
Wijn 159: cabernet – merlot 2002
68% cabernet, 30% merlot, 2 % petit verdot.
24 maanden Frans en Amerikaans eiken.
Iets groeniger, vanille en ceder.
Wijn 160: cabernet – merlot 2003
76% cabernet, 22 merlot en 2% petit verdot.
Ook nu 24 maanden Frans / Amerikaans hout,
Krachtig fruit, mint.
Hier is de 2001 mijn keuze, maar ja blijft persoonlijk.
Vervolgens aan ons als groep de eer om de blend te bepalen voor een private reserve.
Het betreft 2 cabernet sauvignon – shiraz blends
Wijn 161: cabernet – shiraz 2005
73% shiraz. Beetje gesloten in de neus. Wel duidelijk kruidig, peper, leer. Enigszins groen tonen.
Wijn 162: cabernet – shiraz 2005
65% shiraz. Drop, wat ronder dan glas 1. klein zoetje. Complexer dan glas 1
Glas 2 is bij 8 van de 9 de winnaar. Binnenkort in Nederland
Dan nog even tijd voor wat foto’s en een kop koffie, en dan op naar onze volgende uitdaging, een proeverij bij Ridgeback. Bij Ridgeback worden we ontvangen door wijnmaker Toit Wessels. Mooi modern bedrijf. Kijken wat dit huis te bieden heeft.
Wijn 163: Vansha white 2009
46% sauvignon blanc, 42% chenin blanc en 12% viognier.
Perendrups, aromatische wijn, rond wel redelijke zuren.
Proefruimte
Wijn 164: viognier 2007
9 maanden Frans eiken. Krachtige wijn, perzik, zoetje en een klein zuurtje.
Volgens de meeste van de groep veel te veel hout.
Wijn 165: Vansha red 2008
58% cabernet, 42% merlot.
Wat zuivel en een beetje groen. Verder wel fruit. Ongecompliceerde instapper.
Wijn 166: Ridgeback Journey
25% cabernet sauvignon, 55% merlot en 20% cabernet franc.
20 maanden Frans eiken. Doner fruit, kersen. Nog wat jong en stevige tannines. Geen groene tonen.
Wijn 167: shiraz 2006
18 maanden Frans eiken waarvan 30% nieuw.
Bloemig, viooltjes, peper.
Elegante wijn, voldoende zuur.
Wijn 168: His Masters Choise 2005
76% shiraz, 13% mourvedre, 11% viognier.
Flagship. Zoet donker fruit, lavendel, peper.
Wijn 169: Natural sweet viognier
Zoet maar voldoende zuur, appelmoes.
Stuk voor stuk prima wijnen, alleen de viognier was minder, beetje te veel van het goede.
En dan staat er een kleine lunch klaar met verschillende kaasjes. Opnieuw puur verwennen….
Uitzicht bij Ridgeback
En dan…..het tragisch dieptepunt van de reis……..
Al dagen had Ton het over die wijnen met etiketten met schepen. Hem was ooit aangeboden dit te importeren. Dus wat doe je als je er uiteindelijk langs komt…..je gaat proeven.
Dit hebben we Ton niet vergeven.
Te snappen is het misschien niet helemaal. In Platter’s doen ze het helemaal niet slecht.
Om vooruit te lopen op de wijnen, van sommige heb ik alleen maar de naam opgeschreven omdat het de moeite niet waard was, mijn boekje vermeld:
FLUT HUIS, BOCHT. Kurk, geoxideerd enz.
Wijn 170: Broken Stone 2007
Zuur, geen diepte.
Wijn 171: chardonnay 2006
Unwooded. Plat zuur.
Wijn 172: shiraz
gesloten
Wijn 173: Broken Stone red 2003
Wijn 174: Broken Stone shiraz 2003
Wijn 175: Broken Stone pinotage
Wijn 176: chardonnay noble late harvest.
Dit is wel goed. Topisch fruit, perzik en mooie zuren.
Na dit dieptepunt eindigt deel 1 van dag 9. Wat kunnen jullie van deel 2 verwachten….
Om te beginnen een bezoek aan Siemonsig en vervolgens het hoogtepunt van de reis op restaurant gebied, diner bij Le Quartier Francais. Nog volop genieten dus.