Na de deceptie bij Slaley op naar Simonsig, waarvan ik natuurlijk meer verwacht.
Niemand trouwens opgevallen dat ik de naam Slaley niet vermeld heb in deel 1?
Bij aankomst worden wij opgewacht door Francois Malan en een glaasje bubbels. Fransois is met zijn broers Pieter en Johan eigenaar van Simonsig, waarbij Francois verantwoordelijk is voor de “Farming”. Simonsig heeft ongeveer 130 mensen in dienst. De meesten wonen op het estate en voorde kinderen van de werknemers is er scholing. Verder hebben ze een soort van CAO met jaarlijkse onderhandelingen.
Voordat we aan de toer door de winery beginnen, eerst even het glas vonkel leeg drinken.
Wijn 177: Simonsig vonkel 2006
Citrus en een beetje notig. Duidelijk een kwaliteits wijn.
Francois
Maar er is niet veel tijd om goed te proeven, eerst de rondleiding.
Francois laat ons in redelijk tempo de winery zien. Nieuw voor ons is in elk geval de vonkel productie, dat hebben we in Zuid Afrika nog niet gezien.
Winery
Bottel machine
Vaten kelder
Daar hebben we dat rode licht weer…..
Na de rondleiding tijd voor de proeverij.
Sinds vorig jaar is er wel een en ander veranderd op Simonsig. Ook nu krijgen we een luxe behandeling en worden mee genomen naar een mooie kamer.
Proefruimte
Dan de wijnen. Francois weet ook duidelijk de details niet maar hier bieden de specificatie bladen uitkomst.
Wijn 178: Vonkel Cuvee Royale 2003
85% chardonnay en 15% pinot noir. Gemaakt van het beste sap.
Lein gedeelte van de chardonnay heeft op hout gelegen. Mooi vol, fris, complex.
Topper!
Wijn 179: Brut Rosé 2007
Vooral fruitig, aardbei, framboos. Zoetje (door fruit), droge afdronk.
Wijn 180: Chenin Avec Chêne 2008
Deze wijn heeft 11 maanden op hout gelegen waarvan 33% nieuw Frans eiken
Het is een krachtige, complexe wijn waarbij het hout mooi geïntegreerd is. Eeetwijn.
Wijn 181: Gewürtztraminer Special Late Harvest 2009
Met 28,9 gram rest suiker niet overdreven. Vooral tropisch fruit.
Wijn 182: Cabernet sauvignon – shiraz 2008
55% cabernet. Vooral zuivel en fruit. De wijn is gemaakt om jong en gemakkelijk te drinken.
Zit pas 1 week op fles.
Wijn 183: Redhill pinotage 2007
16 maanden nieuw hout waarvan 80% Frans. Vooral fruit, vanille.
Naast het zuurtje ook een zoetje. Zon doorstoofd, zeker nog jong.
Wijn 184: Frans Melan Cape Blend 2005
59% pinotage, 32% cabernet, 9% merlot.
Rijp donker fruit, leer en ook nu een zoetje (15% alcohol).
Frans en Amerikaans eiken.
Wijn 185: Tiara 2003 (flagship)
87% cabernet sauvignon en 13% merlot.
15 maanden hout waarvan 94% Frans.
Laurier, ceder, drop, vanille en veel donker fruit.
Complex en ontwikkeld, mooie zachte tannines.
Wijn 186: Vin de Liza Noble Late Harvest 2006
78% sauvignon, 22% semillon.
Honing, vijgen 105 gram restsuiker en goede zuren.
Na het echte proeven konden we nog genieten van de kazen, olijven en toastjes. Ondertussen was ook Pieter nog even aangeschoven en wie ooit al eens bij Pieter aan tafel gezeten heeft, weet dat hij altijd wel een paar verhaaltjes te vertellen heeft
Na Slaley was dit weer een top proeverij.
Op naar het hotel, even opfrissen en dan naar Le Quartier Francais, culinair genieten op top niveau!
De keuken van Le Quartier Francais in Franschhoek staat onder leiding van de Nederlandse chef Margot Janse. Het restaurant staat al een aantal jaren in de lijst van 50 beste restaurants ter wereld. Dat beloofd natuurlijk veel goeds.
Naast de groep, schuiven Eric en Mariëtte van Groot Parys ook gezellig aan.
Als aperitief eerst maar een glas vonkel
Wijn 187: Moreson Blanc de Blanc
Wat citrus, verder een vrij simpele vonkel. Komt ook niet verder dan 3 sterren in Platter’s
Dan op naar de Tasting Room voor het diner. De Tasting Room is het chique gedeelte van het restaurant. Er is ook een wat eenvoudiger bistro gedeelte.
Het feest kan beginnen!
Amuse
Mijn aantekeningen zijn wat beperkt aangezien zowel het gezelschap, de gerechten en de wijnen bijna al mijn aandacht opeiste….
De eerste gang is gelijk een topper:
“Sweetcorn and truffle soup”
Met daarnaast Groot Parys die tweede droom chenin blanc 2008.
Margot Janse heeft bij de wijnen de bijpassende gerechten verzonnen.
De tweede gang:
“Seared tuna, pea crushed potatoes, tomato, parmesan”
De wijn daarbij:
Wijn 188: Springfield Special Cuvee 2008
Sauvignon blanc. Mooi zuiver, frisse zuren Past goed bij het gerecht dat ook redelijke zuren heeft.
De derde gang:
“Lemon poached crayfish tail, prawn wafer, marshmallow”
Met daarbij de Groot Parys die tweede droom chardonnay 2008.
Het zoete van de wijn sluit perfect aan bij het zoete in het gerecht.
De vierde gang:
“Magret duck breast, cherry quinoa, prawn, goat cheese, black pepper jus”
En daarbij dronken wij:
Wijn 189: Springfield Whole Berry 2007
Cabernet sauvignon. Nog wat gesloten in de neus.
En ook nog:
Wijn 190: Springfield Work of Time 2003
65% merlot, 22% cabernet franc, 11 cabernet sauvignon en 2% Petit verdot
Ik was waarschijnlijk te veel onder de indruk om nog meer op te schrijven.
Dan de vijfde gang:
“Whipped gorgonzola, vanilla shortbread, preserved fig, plum and five Spice chutney”
En Wijn 191: Pierre Jourdan Ratafia
Dit is most met daaraan brandy toegevoegd….Bijzondere geur, kracht en fruit.
Voor de laatste gang even een blik in de keuken, waar ze al druk aan het poetsen zijn.
En dan als laatste:
“Bitter chocolate, apricot, basil”
Met daarbij
Wijn 192: Boplaas vintage port 2006
Dit had eigenlijk De Krans tawny port moeten zijn, maar deze fles stond nog in ons hotel:D.
Tja, zit niets anders op dan dat flesje later maar eens te proeven….
De Boplaas heeft duidelijk veel consentraat maar is ook nog erg jong en gesloten. In een groter glas komt de wijn al beter uit maar ontplooid zich zeker nog niet helemaal.
Nog even offie, en dan zit ook dit hoofdstuk er weer op. Snel afscheid van Eric en Mariëtte en met de bus terug naar het hotel voor de laatste nacht in Stellenbosch. Morgen gaan we richting Hermanus voor onze laatste 2 overnachtingen. Het gaan nu wel erg snel richting einde……