We zitten al weer aan dag 10. Wie denkt dat we na al dat geweld van de laatste dagen vandaag wel een rustige dag hebben, heeft het mis! Ook vandaag weer een top dag. Maar ook een verplaatsing naar ons laatste verblijf, in Hermanus.
Nu heb ik voorkennis, en ik weet dat ons hotel – guest house in Hermanus een hoogtepunt is.
Maar ook de reis naar Hermanus mag er zijn, wat te denken van een bezoek aan Luddite, voor mij de beste rode wijn uit Zuid Afrika die ik ooit gedronken heb
We beginnen de dag natuurlijk met ontbijt. De bubbels van vandaag komen van Pongracs, en die hebben we al gehad, dus geen notitie.
Nu zitten we al een paar dagen in Stellenboch en de meeste van ons hebben nog niet echt veel van de stad gezien. Voor hun dus een paar uur om de stad te bekijken en inkopen te doen.
Ruud gaat zijn dagelijkse wandeling doen.
Udo en ik besluiten na kort overleg nog even een proeverij te doen. (sommige krijgen er ook nooit genoeg van….)
Omdat we beperkt tijd hebben besluiten we naar Kleine Zalze te gaan. Kleine Zalze heeft een goede naam en is in de buurt.
Klein gaat bij Kleine Zalze niet op. Het is naast het wijn estate ook nog een gigantisch bungalow park, gelegen op een minimaal 18 holes hockey veld.
Buiten ons en een aardige juffrouw is er niemand in de proefruimte. Het is nog vroeg, en in de rustige tijd. Wat we te proeven krijgen staat dus helaas allemaal al minimaal een dag open en is veel te koud. Daarmee is eigenlijk niets echt top.
Wijn 193: chenin blanc 2007
Fruitig, fris, een klein zoetje. Makkelijk drinkbaar.
Wijn 194: chenin blanc Bush Vines 2008
Geen kracht, wel opvallende zuren. Fles staat al 2 dagen open “lost its fruit”. Jammer…
Wijn 195: chenin blanc barrel fermented 2008
Ook te koud. Komt wel langzaal wat open. Subtiel hout, iets tropisch fruit. Redelijk zoet in de afdronk.
Wijn 196: Family reserve…..hebben we al gehad….
Wijn 196: shyraz Barel Matured 2007
Fruit, spicy, ceder.
Jong, mooie wijn, drinkt gemakkelijk.
Wijn 197: cabernet sauvignon barel matured 2006
Fruit, cassis, kruiden, ceder.
Nog jong, stevige tannines
Tijd om terug te gaan naar het hotel. Koffer pakken, verzamelen en dan op weg naar Hermanus, met onderweg de stop waarvan ik verwacht dat het een hoogtepunt gaat worden: Luddite!
Stop onderweg
Bij Luddite worden we opgevangen door Niels Verburg, eigenaar en wijnmaker van Luddite. Niels is van Nederlandse afkomst, heeft nog een Nederlands paspoort, spreekt wat Nederlands, en ziet er bovendien uit als een echte Noord-Hollandse boer.
Niels wacht ons al op
Niels
Niels verteld ronduit. Niels heeft eigenlijk maar 1 wijn, de shyraz, maar verder maakt hij ook nog een Cape Winemakers Guild wijn en vertoont hij ook nog zijn kunsten voor Elgin Vintners, maar daarover morgen meer.
Winery
Uitzicht bij winery
Op dit moment komen de meeste druiven van zijn wijnen nog van andere wijngaarden maar Niels gebruikt steeds meer eigen druiven.
Van zijn shiraz komen 3 jaargangen op tafel. Daarnaast is de tafel gevuld met brood, kaas , ham en salami. De hammen en salami maken ze zelf, van eigen varkens, die met recht de naam scharrelvarkens dragen.
In de winery hangt een varken. Deze morgen geslacht! Voor de nieuwe ham en salami
.
Achter de winery zijn twee vrouwen bezig de varkenskop te scheren
Wassen en scheren…..
En dan natuurlijk de wijn……
Wijn 198: Luddite 2004.
Vol rond, peper, kruiden. Absoluut top!
Wijn 199: Luddite 2005
2005 is een koel jaar. De wijn is iets wat lichter en heeft meer zuren. In eerste instantie wat gesloten maar na een tijdje komt de wijn wat verder open. Een paar uur in de karaf zal de wijn goed doen.
Wijn 200:……………..
Door de mis count dachten we dat dit 199 was…
Luddite 2006.
Krachtiger dan de 2005 maar nog jong. Deze wijn komt nu nog niet op de markt maar zal op dat moment de 2004 zeker evenaren of hopelijk overtreffen.
Lunch
Voor alle duidelijkheid, alle drie de jaren zijn top! Maar als je gaat vergelijken is er altijd 1 de minste.
Wat ook opvallend is aan de Luddite wijnen, is dat ze ondanks hun kracht, geen moment log overkomen of gaan vervelen.
Dan trekt Niels ook nog een CWG wijn open. Wij dachten wijn 200 maar uiteindelijk 201. Ach ja, het mag de pret niet drukken.
Wijn 201: CWG Dos Años Shiraz. 2004
2 jaar nieuw hout. Kracht, peper, kruiden, laurier, leer. Ook hier absoluut top, wel iets logger dan de Luddite.
De CWG Auction wijnen zijn alleen bij de jaarlijkse CWG veiling te koop. Alleen de beste wijnen komen voor de veiling in aanmerking en het proeven gebeurd blind.
Na een wandeling naar de varkens, is het weer tijd om te vertrekken. Dit bezoek was zeker een van de hoogtepunten van de reis. De wijn, de lunch maar ook de persoon Niels Verburg maken dit een onvergetelijk bezoek.
Toekomstige ham……..
Op naar ons hotel! Schulphoek in Hermanus.
Dit is werkelijk een schitterend hotel, direct aan zee. De kamers zijn groot, mooi en lux en vanuit het restaurant kijk je uit over de baai. Helaas nu geen walvissen tijd, anders zie je tijdens je ontbijt de walvissen voor je neus springen…..
Bij aankomst snel de koffers op de kamer en dan een drankje (alles al eens gedronken) en rustig rond kijken. Echt schitterend!
Voor het diner nog even opfrissen…..in mijn geval een half uurtje in de jacuzzi
Dan op naar het diner. Vandaag zijn te gast de wijnmakers van Newton Johnson, Gordon en Nadia. Dit prille echtpaar laat vandaag een aantal wijnen proeven tijdens het diner. Aangezien we de laatste dag nog een bezoek gepland hebben aan Newton Johnson, meer over de winery over twee dagen…..
Diner
We starten met “Pear and Gorgonzola salad with micro greens, crispy leeks & toasted sunflower seeds”
Hierbij:
Wijn 202: Newton Johnson sauvignon blanc 2008
Fruit, zoetje maar ook mooie zuren. Druiven komen van het Elgin gebied (koel). De wijn bevat 7% semillon.
Mooie combinatie met het gerecht.
En dan:
“Fresh line fish – grilled on the plancha and served with a white wine and chive sauce, roasted garlic creamed potato & vegetables” met daar bij:
Wijn 203: Newton Johnson chardonnay 2007.
10 maanden hout, 25% First fill. Spontane gisting.
Elegant, vanille, zoetje / zuren. Mooi vet.
Eigenlijk past vanwege de zuren, de sauvignon beter bij het gerecht.
Second course:
“Duck confit –accompanied by a black cherry and port jus and roasted sweet patato and butternut” met daarbij:
Wijn 204: Newton Johnson pinot noir 2007
Besjes, aardbij, boers. 10 maanden 25%b nieuw hout
In mijn gedachten meer zon en daarmee krachtiger dan de 2006. Nadia bevestigt dat.
En
Wijn 205: Newton Johnson syrah mourvedre 2006
12 maanden hout waarvan 35% nieuw. Peper, elegant en een zoetje.
Wat was de beste? Geen idee, niet opgeschreven
En tot slotte het dessert:
“Strawberries marinated in fresh vanilla and served with a vanilla pod ice-cream” en:
Wijn 206: L’illa Noble Late Harvest chenin blanc 2007
Tropisch fruit maar….bitters met nagerecht. Past niet. Neus is zeker mooi maar de combinatie past niet.
Volgens Udo moet je dit bij vers fruit drinken….gaan we morgen bij het ontbijt proberen
Het diner zit er op. Nadia heeft uit onze grijp voorraad nog een paar flesjes gepakt…hier komen de afzakkertjes.
Wijn 207: Buiten Verwachting cabernet sauvignon 2004
Kruiden, drop, mint. Zoetig. Wel goed, niet bijzonder.
Wijn 208: Groote Post syrah 2007
Peper, laurier, zoet maar vooral ook kort.
Wijn 209: Rijk’s Bavado 2002
Dit is het flagship van Rijk’s…….Ai, ai, ai, wat een tannines 10 jaar in de kelder! Nu gewoon niet lekker.
En dan zit de dag er weer op, morgen weer een mooie dag…….