Wie heeft er proefervaring met zogenaamde Pet Nat wijnen? Oftewel Petillant Naturel?
Na wat Googlen zag ik deze omschrijving van zo'n wijn:
De “Pétillant Naturel” Nouveau Nez is niet het resultaat van een tweede, met extra gist op gang gebrachte gisting op fles zoals gebeurt bij de Méthode Traditionnel. De Nouveau Nez wordt gebotteld tijdens de eerste gisting, en deze gisting gaat door op fles tot aan een (gewone) druk van zo'n 3,2-3,5 bar. Om de wijn finesse te geven wordt er wel een degorgement toegepast waarbij de gistresten de fles kunnen verlaten. Als de fles opnieuw − definitief − wordt afgesloten wordt er niets aan de wijn toegevoegd.
Doel van Damien is om een uitdrukkelijk vineuze wijn te maken. Hij plukt de chenin blanc rijp tot zeer rijp, zodat het aroma van de druiven een duidelijk stempel drukt op het eindproduct. Ook het achterwege laten van de liqueur d'expedition draagt bij aan het droog-vineuze karakter van deze wijn.
Zijn er andere varianten? Andere druivenrassen? Oftewel ik wil alles weten