Wijnbouw van de toekomst
De belangstelling voor biologische landbouwproducten neemt toe. “Wijn” blijft niet achter.
De consument vraagt natuurlijk gemaakte wijn en via diverse kanalen wordt biologische wijn aangeboden.
Het Wijninstituut start in het najaar met een speciale cursus “Wijnbouw van de toekomst”.
De cursus bestaat uit twee niveaus: beginners- en een gevorderden.
Het maken van wijn is in twee onderdelen verdeeld : de druiventeelt en het wijnmaken (vinificatie).
In beide fases van het proces zijn mechanisatie en chemische hulpmiddelen een steeds groter rol gaan spelen.
Er is een tegengestelde stroming, die deze invloeden willen minimaliseren.
Niet alleen voor de gezondheid van mens en milieu, maar ook voor de smaak zou dit beter zijn. Maar is dat zo?
Steeds meer wijnproducenten schakelen over op natuurvriendelijke wijnbouw- en vinificatiemethodes.
Er blijkt een stijgende vraag en interesse naar o.a. biologische wijn.
Het Wijninstituut wil aan deze stijgende interesse en de vraag naar informatie gehoor geven door middel van deze unieke wijncursus. De vele stromingen en gradaties zorgen bij de consument vaak voor verwarring. Wat wil biologisch eigenlijk zeggen? Bestaat biologische wijn? Wat is duurzaam, natuurlijk en organic? Veel vragen die horen bij het zoeken naar een nieuwe orde.
Er zijn stromingen met nieuwe voorvechters en regels vanuit verschillende invalshoeken. Deze stromingen begonnen al in dertiger jaren van de vorige eeuw. Sindsdien heeft de biologische wijnbouw niet stilgezeten. Voor veel mechanische en chemische oplossingen werd een alternatief gevonden. De kwaliteit van modern werkende wijnboeren is daardoor verbeterd.
Meer informatie op www.wijnbouwvandetoekomst.nl
André