Omdat we er dit seizoen maar geen genoeg van kregen, spraken we af om een avondje extra te proeven, bij Noël thuis.
Wat een prachtige avond! Van half negen tot twaalf uur zaten we in de zwoele avondlucht op het terras in de achtertuin. 21 wijnen werden geproefd en bediscussieerd.
Mijn persoonlijke favorieten van de avond zijn gemarkeerd met een *
Het verslag:
Copa Sabia Cava Brut reserve.
Broodkorst, ook een lichte muskat-impressie. De neus zakt na een minuut of wat wel wat weg.
Heel lieflijk, licht. Middelmatig interessant. Wel weer een leuke minerale ondertoon en kruidige bitters.
Al met al: ongecompliceerd en opwekkend. Leuke wijn voor deze prijs!
Goutorbe Bouillot Champagne Brut rosé *
Zeer expressief geurende neus. Gisttoon op de achtergrond. Droog en gereserveerd qua stijl, maar wel heel prettig statig. Mooie balans hoor. Er zit zelfs iets ‘vlezigs’ in, denk aan bouillon. Appelmoes en brioche, de meest elegante van de drie bubbels.
Dagernova Weinmanufaktur Spätburgunder Brut Ahr
Heel veel kersen in de neus. Wat balsamico en ook wat vegetale tonen. In de mond een héle forse mousse,
met de elegantie van… een glas cola. Niet erg verfijnd, dus. Die mousse verdwijnt overigens ook weer vrij
snel wat de indruk wekt dat hier koolzuur werd toegevoegd. Impressies van ingedikt rood fruit.
Geen complexiteit en een gebrek aan zuren maken dit voor mij een weinig inspirerend glas.
Peter Lauer ‘Saarfeilser’ Riesling Feinherb 2007*
Oooh, oh, wat heeft deze wijn een prachtige neus. Eentje die compleet aansloot bij de ultiem zonnige dag die het gisteren was. En dan met zo’n glas in je hand en je ogen dicht de late avondzon op je hoofd kunnen laten schijnen… magnifiek. Veel expressie, ik krijg beelden in mijn hoofd van grasvelden die vol staan met bloemen, vol in bloei.
Milde en lichtzoete aanzet, fris als een watervalletje in de bergen. De frisse zuren boksen heel mooi op tegen het heerlijk verleidelijke zoet. Prachtig.
Hans Göbel Valwiger Herrenberg Riesling Auslese 2002
Eerst heel bescheiden in de neus met een klein beetje petrol en afgestreken lucifer.
Later iets meer impressies, met rijp geel fruit, maar ook iets stoffigs. Zachte, zoete aanzet, erg charmant.
Dit glas was zo leeg, daar heb je dus helemaal geen erg in. Mogelijk wat meer complexiteit in de toekomst?
Weingut Lauersburg Bernkasteler Lay Riesling Trocken Auslese 2001
Lichtgele kleur. Mineralen, kiezels, krijt. Gekonfijte citroenschil. Veldje met madeliefjes in bloei, grapefruit.
Leuk en verfrissend, verrassend droog gemaakt, maar uiteindelijk háált deze het toch niet in vergelijking
met die Saarfeilser van Peter Lauer.
F.E. Trimbach Gewürztraminer Cuvée des Seigneurs de Ribeaupierre 1997*
De diepe, goudgele kleur valt direct op. Ook die dikke, expressieve neus met tonen van tuttifrutti, honing en
een hele oosterse kruidenmarkt (kardemom, gember, kaneel). Dik en vol en een beetje log qua stijl.
Veel inhoud en ook best wat alcoholische warmte. Of komt dat nou omdat deze wijn niet goed gekoeld ter tafel kwam? In ieder geval is het een wijn die je niet te warm moet drinken. Dik! Voluptueus!
Gemaakt om te imponeren. Véél wijn in het glas.
Domaine des Pierres Saint Amour Cru du Beaujolais 2006
Framboosjes. Heel fris, veel rood fruit, typisch Gamay. Zuren, aardbeien op sap, rode bessen, zomerwijn.
Voor een Beaujolais heeft deze overigens nog aardig wat body.
J. Vidal Fleury Crozes Hermitage 2004*
Tabak, paprika en leer. Zeer interessante en expressieve neus. Een hoge kruidigheid, zuren en nog veel meer tabak.
Hier zit een heerlijke vleug landelijkheid in die je alleen in de ‘oude wereld’ aantreft. Maggie, mineralen en mest. Hooi!
Zoet en zuur spelen hier goed samen. Dit glas werd zo’n beetje unaniem aangezien voor een hoge Bourgogne.
Clos Rougeard Saumur Champigny 2002
Ik ruik zoetige, gedroogde fruitsoorten als pruimen en vijgen. In de smaak tref ik met name zoete tabak, boerse zuren, drop en ook vegetale tonen. Niemand die hier de Cabernet Franc herkent. Na de ontmaskering ruikt natuurlijk iedereen ineens wel die kenmerkende paprika…zul je altijd zien.
Esprit de Paranchere Bordeaux Superieur 2005
Die kleur! Het schemert inmiddels flink, maar nog zie ik dat dit paars/zwart van kleur is. Koffie! Bramen!
Modern gemaakte Bordeaux? Commercieel gemaakt, dat in ieder geval wel. Salmiak en alcoholhitte in de neus.
Dit beschikt over een enorm concentraat. Wijn om je tanden in te zetten, dik sappig, inkt, ook wat zoetig.
Domaine de Baron’arques Limoux 2003 (Baron Philip de Rothschild)
Markante, wat stalige neus, klein beetje poep, ook iets groenig. Maar dan: wat een contrast met de smaak!
Dikke wijn, zoet en zwoel, een warme smaaksensatie. Mokka, koffie, chocolade. Dit wordt gemaakt van typische
bordeauxvarieteiten (cabernet sauvignon en merlot) en van mediterrane soorten als grenache en syrah.
Een bijzonder en interessant glas wijn.
Chateau Lynch Bages 5e Cru Classé Pauillac 2004
Geparfumeerd en bloemig, de neus geeft al veel maar moet echt op gang komen. Dik rijp rood fruit.
Nu nog weinig ‘aardse’impressies, vooral fruit, fruit, fruit. Heeft duidelijk nog de meeste tannine in deze serie
van drie stoere jongens en heeft mede daardoor nog erg veel toekomst.
Folonari Chianti 1994
Bruinrood met een schemering in de kleur. Een glas wijn dat duidelijk in de herfst van zijn carrière zit, met heel veel thee, tabak, boerse zoetigheid, rozen en zuren. Een tikje nukkig. Wel heel leuk om te proeven hoe goed een ‘eenvoudige’ Chianti zich15 jaar na de oogst nog kan presenteren.
Dagernova Pinot Noir Auslese Ahr 2006
Hé, dit ruikt bekend: kersen een een tikje balsamico. En ook wat munt. Zoet aanzet met bitters van kersen(pitjes).
Zoet en verleidelijk frambozenfruit, met daar tegenover slechts weinig zuren maakt dit een verdienstelijk glas van dezelfde producent als de Dagernova Weinmanufaktur Spätburgunder Brut Ahr.
Chateau Rauzan Gassies 2e Cru Classé Margaux 2000*
In eerste instantie is de neus nog behoorlijk gesloten. Wel is al op te merken dat we hier te maken hebben met een
elegant, verfijnd en subtiel glas Bordeaux. Goede spanningsboog, fijne ‘ouderwetse’ zuren en verder tabak, veel rijpe
morellenkersen en laurier. Klassiek glas Bordeaux met fine zuurgraad en dito vulling. Beschikt over die typische strengheid waar de regio om bekend staat.
Chateau Cos d’Estournel 2e Cru Classé Saint Estephe 1997*
Mmmm, heerlijke geuren komen uit dit glas omhoog. Paprika, rook, een rozenperkje. Mooie versmolten zuren.
Gedroogde kruiden en kersen. Charmant en opvallend verfijnd voor een Saint Estephe! Optimaal drinkbaar, nu.
Tenuta dell’Ornellaia Le Serre Nuove 2006*
Meer paars dan rood, dit is nog een jonge wijn zeg…yoghurt en room en lijm. Veel lijm! En dat ruikt zo lekker.
Rijpe frambozen met slagroom en chocolade. Alles is hier aanwezig: romige zachtheid, fragiele maar o zo belangrijke zuren, ondersteunende bitters. Echt TOP. Héél jong dus, maar nu al zo ontzettend fraai. Ben razend benieuwd hoe dit over 5 jaar zal proeven.
Tokaji Szamorodni Edes 1991
Donkergeel/bruin van kleur. Evolutie is duidelijk merkbaar in de neus, ik ruik appeltaart en kaneel.
En rinse appelstroop. Daarnaast proef ik afwisselend zuur en zoet, gecombineerd als bij een Granny Smith-appeltaartje. Leuk om eens te proeven, zo’n aparte, niet heel erg bekende stijl Tokaji.
Zantho Welschriesling/Scheurebe Beerenauslese 2006*
Verleidelijke neus met impressies van muskaat, meloen en peer. Op de achtergrond merk ik ook een licht ziltige toon op. Flink zoet, fijn fruitgedomineerd, een tikje weinig zuren, dus wel lekker verleidelijk en rijp en ‘easygoing’ maar door dat alles wel ietsje minder spanning. Evengoed zijn hier vast heel veel liefhebbers voor. Ik ben er één van.
Camille Braun Gewürztraminer Vendanges Tardives 2001
Bij de afsluiter van deze lange, indrukwekkende avond noteer ik: zwaar zoet, dramatisch haast, met een mysterieuze neus. De herkomst is de Elzas en dat merk je. Dit is gemaakt met het accent op ‘dik’en ook behoorlijk zoet.
Zeebries, ananas en perzik. En dan ook nog lychee en lichtjes wat geroosterde nootjes. Mondvullend en lang,
een wijn om bij in gedachten weg te zinken.
A night to remember.
Noël, dank voor je gastvrijheid.
D.