Matasci Fratelli in het piepkleine gehucht Tenero (nabij het meer van Locarno) is met een miljoen flessen de grootste producent van het kanton Ticino in Zwitserland. Een flink gamma merlot wijnen van diverse terroirs heb ik ter plaatse geproefd en slechts één wijn die qua samenstelling afwijkt kreeg ik mee naar huis om “im ruhe zu trinken”.
De Roserosso is gemaakt van merlot (uiteraard), cabernet franc en petit verdot.
De eerste vleug deed me onmiddelijk denken aan romige frambozen hangop, na verder snuffelen kwamen theebladeren en een hint van sigaar naar boven. De wijn heeft geen opvoeding op hout gehad en is daardoor prachtig fruitig gebleven. Volop bramen, kersen en frambozen in de smaak. Alles ondersteund door een prettig (bijna Italiaans) zuur. Tannines zijn mooi rond en het alcohol percentage is met 12% bescheiden te noemen.
Aangezien het bloedheet is buiten drink ik de wijn licht gekoeld en dat pakt prima uit. Geen hoogvlieger maar een smakelijke zomeravond wijn die meer dan uitstekend past bij het moment.
Ich trinke im ruhe