'Leg drankverkoop op internet aan banden' EINDHOVEN - De internetverkoop van zwakalcoholische drank moet aan banden worden gelegd. Daarvoor pleit de branchevereniging van drankverkopers, de Koninklijke SlijtersUnie.
Omdat via internet geen enkele controle mogelijk is - op leeftijd of om drankmisbruik tegen te gaan - stellen de slijters dat wijn en bier niet zomaar online verkocht mogen worden. “De drank- en horecawet stelt nu dat verkoop van zwakalcoholische dranken aan particulieren alleen via slijterijen en levensmiddelenwinkels mag gaan. Dat heeft de wetgever zo bepaald zodat de drankverkoop enigszins gecontroleerd kan gebeuren, omdat rechtstreeks contact met de klant mogelijk is”, aldus Marc Houben, secretaris van de slijtersvereniging. “Via internet kan dat niet.”
Een bij de Voedsel- en Warenautoriteit (VWA) ingediende klacht tegen een bedrijf dat webshops maakt voor drankproducenten zodat deze hun flessen rechtstreeks aan consumenten kunnen verkopen, is vorige week ongegrond verklaard.
“Rechtstreekse verkoop mag niet, maar zoals de VWA het interpreteert geldt een eigen webwinkel als tussenhandel. Dat betekent dat iedereen via internet drank mag verkopen, dat lijkt ons een slechte ontwikkeling. De regels zijn wat ons betreft echt onduidelijk.”
De VWA denkt daar echter anders over. “Internetverkopen zijn gewoon toegestaan”, meldt een woordvoerder. “We hebben niets onrechtmatigs kunnen ontdekken.”
Houben geeft toe dat het de SlijtersUnie voornamelijk om economische motieven te doen is. “We willen zo veel mogelijk verkoop binnen ons eigen kanaal, maar gebruiken daarvoor de argumenten die de wetgever oorspronkelijk voor ogen had met de wet. Via onlineverkoop vloeit inmiddels heel wat drank naar consumenten, maar de wet heeft daar geen rekening mee gehouden. Bij aflevering zal bijvoorbeeld zelden een leeftijd worden gecontroleerd. Het heeft dus weinig zin om caissières in supermarkten en slijters strenge regels omtrent alcoholverkoop op te leggen als de achterdeur wagenwijd openstaat”, aldus Houben.
De Voedsel en Warenautoriteit stelt dat ook internetverkopers de wet moeten naleven, en zegt op te treden als er klachten zijn. “We hebben er geen specifiek project op lopen nu, maar houden het wel in de gaten.”
De SlijtersUnie vraagt de fracties in de Tweede Kamer binnenkort om een onderzoek in te stellen.
bron : de telegraaf