chianti 1976

  • nicole

    Ik heb een chianti uit 1976 en mij is gezegt dat deze best wel wat waard is en dat ik hem met een bijzondere gelegenheid moet drinken.

    Dus niet zomaar drinken of weggeven.

    Kan iemand mij hier iets meer over vertellen?

    Alvast bedankt

    Nicole

  • Eelco

    Ja en nee. Ja: de Chianti is voor 98% zeker kapot en verder waardeloos. Nee: je vermeldt niet om welke Chianti het gaat.

    Salut,

    Eelco

  • iRalph

    Als het een Chianti Classico Il Poggio Riserva is uit 1976 van Castello MOnsanto, dan is er wellicht nog een sprankje hoop. Zelfs dan vrees ik voor het ergste.

    Als het iets anders is: fles openen, en de wijn in je glas gooien en hopen op een wonder. Als het een speciale gelegenheid is: zorg voor een goede backup fles, want die zul je vrijwel zeker nodig hebben…. ;-)

  • Sangiovese

    Hoi Nicole,

    ben wel benieuwd welke Chianti het is. Kan nog verrassend zijn als je van oude wijn houdt.

    De kans is groot dat ie overleden is, maar je weet nooit.

    Ik heb onlangs wat flessen van La Selvanella (Melini) uit 1970 en 1971 gekocht die heerlijk zijn. En wat Ralph al zei, die van Monsanto zijn grandioos.

    1976 is overigens niet echt een geweldig jaar in Chianti….

    ciao!

  • lunababy

    Als het een Italiaanse Classico Montevertine is heb je een heel duur wijntje in je kelder:180euro kost hij nu.Er bestaat ook een Amerikaanse:Fattoria Poggio, die heb je voor 21 euro. Proost!

  • som

    Sommige wijnen worden beter naarmate ze ouder worden. Sommige Chianti's ook. Het ligt er aan welke Chianti het is, hoe deze is bewaard (bijv. of er geen zuurstof door de kurk is gekomen).

    Wijnen die je lang kunt bewaren zijn op een gegeven moment wel op hun top. Daarna blijven ze een tijd stabiel en worden minder. Ik denk eerlijk gezegd niet dat je Chianti er beter op wordt.

    Ik zou deze zelf bij een leuke gelegenheid drinken en hopen dat de wijn inderdaad geen kurk heeft en goed drinkbaar is. Omdat de wijn lang heeft gelegen kan je deze het beste wel decanteren (zorgen dat er goed zuurstof bij komt). Dat kan het gemakkelijkst in een karaf, maar dan is het minder leuk om de fles te presenteren. Je kunt ook de fles een tijd open laten staan, maar dan komt de zuurstof er slecht bij.