Spaanders

  • Peter vdB

    Om wijn te proeven heb je meer zelfvertrouwen nodig dan smaak.

    Zo begint Henk Spaan een column over wijnproeven in Onze Taal van september.

    “Belangrijk voor het uitoefenen van het metier van sommelier is flux de paroles. Wijn proeven is bluffen.”

    “Ik sta altijd paf bij het lezen van proefnotities van deskundigen”

    “Als een sommelier het heeft over mineralen, eikenblad, tabak en ijzer, kan ik slechts afgunstig kijken. Om hem even later van harte te wantrouwen.”

    “In een oude Figaro, die van 2 mei, vond ik een stukje waarin een sommelier, de wereldkampioen van 2004, zich afvraagt welke wijn je het beste kunt drinken bij verse erwtjes. Dit is op zich al een intimiderende probleemstelling.”

  • Eelco van Wieringen

    Deze markeer ik even. Er komt meer.

    Salut,

    Eelco

  • Ruud Göebel

    Ach Peter, van Henk zou ik geen Spaan willen heelhouden.

    “Om wijn te proeven heb je meer zelfvertrouwen nodig dan smaak”.

    Als je smaak hebt, krijg je door wijnproeven meer zelfvertrouwen.

    “Belangrijk voor het uitoefenen van het metier van sommelier is flux de paroles. Wijn proeven is bluffen.”

    Als je bluft als sommelier, oefen je het vak niet goed uit! Het parool is:“Kennis en weten”

    “Ik sta altijd paf bij het lezen van proefnotities van deskundigen”

    Henk, die deskundigen hebben daarvoor dan wel een beetje op geoefend en doorgeleerd!

    “Als een sommelier het heeft over mineralen, eikenblad, tabak en ijzer, kan ik slechts afgunstig kijken. Om hem even later van harte te wantrouwen.”

    Niet wantrouwen Henk, hij wist waar hij het over had, doch de toehoorder begreep niet wat hij bedoelde en toen had de sommelier moeten inbinden want het is niet aan iedere Henk gegeven om deze natuurlijke ingrediënten te herkennen.

    “In een oude Figaro, die van 2 mei, vond ik een stukje waarin een sommelier, de wereldkampioen van 2004, zich afvraagt welke wijn je het beste kunt drinken bij verse erwtjes. Dit is op zich al een intimiderende probleemstelling.”

    Welnu dat is ook best lastig, want wie drinkt er nu wijn bij verse erwtjes, daar hoort wel iets meer bij en als die combinatie bekend is dan kan er een echte mening komen.

    Dus Henk Spaan, ga het even hebben over voetbal, of gehaktbal, ergo je snapt er geen bal van!:)

    Ruud.

  • Peter vdB

    Sympathieke opvattingen, Ruud.

    En toch denk ik dat Henk Spaan de ‘vox populi’ verwoord. Héél veel wijnproevers komen niet veel verder dan ‘lekker’ en ‘niet mijn ding’. Zelfs op ons prikbord komen we vaak niet verder dan 92/100 of 16,5 op mijn schaal.

  • Chris

    Wat kort door de bocht Peter, bij bijna alle pn,s of opsommingen van de wijnen op dit PB is een proefverslag voorhanden, maar niet alle wijnen worden uitgebreid behandeld om dat dat nogal wat schrijfwerk vereist…. in mijn geval op verzoek.:)o. (niet dat er op wordt gereageerd btw)

    Gr.Chris,

  • Peter vdB

    @ Chris, wat denk je van de beweringen van Henk Spaan?

  • Chris

    Peter,

    Henk Spaan kan zich beter bezig houden met andere zaken dan wijn! vlgs mij heeft wijn iets eigens dat elke proever in meer of mindere mate zal proeven , dus niet eens met de Hr.Spaan. kan me heel goed vinden in de opmerkingen van onze Ruud maar de goede man studeert dan ook elke dag over wijn..

    Gr.Chris,

  • TGG

    Toch zit er volgens mij wel wat in, in die uitspraken. Vind dat er ook hier maar zelden een mooie PN voorbij komt die echt aanspreekt. Verder is het veelal ook maar algemeen, zoals bv rood fruit, tabak, stalgeur etc. Lees bv Perswijn eens, nou, daarvan mag je toch verwachten dat het kundige proevers zijn, de beschrijvingen zijn m.i echter zo algemeen dat je er niks mee kunt.

    Overigens, ikzelf pretendeer absoluut niet dat ik het veel beter kan, integendeel, ik zou willen dat ik het (al is het maar een klein beetje) beter kan! Er zijn overigens een paar prikkers waarvan ik erug graag PNs lees, die zijn echt mooi soms.

    Theo