Afglopen dinsdag mocht ik weer 40 van de ingezonden wijnen (blind) proeven.
Duidelijk is dat het kwaliteitsniveau weer gestegen is. Ook duidelijk is dat als je in een wijngebied alle producenten vraagt wijn in te zenden, er missers tussen zullen zitten. Ook duidelijk dat er (nog) geen superwijnen gemaakt worden in Nederland. Ook blijken de smaakpapillen van veel professionele proevers nog niet vertrouwd met de smaken van Solaris, Johaniter en Regent. Al met al blijft de ontwikkeling van Nederlandse wijn me boeien.
Informatie over het Festival van het Goede Leven vindt u op de website www.kasteelgroeneveld.nl.
Informatie over de open dag van de Nederlandse wijngaarden vindt u op www.nationalewijnweek.nl.
Beide zeer aan te raden!
André
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Nederlandse wijnboeren doen massaal mee
aan Nationale Wijnkeuring 2009
Voor de Nederlandse wijnboeren breken enerverende tijden aan. De komende weken begint de oogst en dat is traditoneel een hectische tijd. Voor een groot deel van de wijnboeren wordt het nog extra spannend. Zij hebben wijnen ingestuurd voor de Nationale Wijnkeuring van Nederlandse wijnen 2009 die nu in volle gang is. Wordt het een medaille of niet, en zoja welke dan: brons, zilver of goud. Inmiddels zijn de wijnen gisteren op de proeftafel van de vinologen geweest en op zondag 20 september zullen ze het weten, want dan worden op Kasteel Groeneveld in Baarn de prijzen uitgereikt.
De Nederlandse wijnboeren hebben veel schik in hun werk. Ze maken hun wijnen met grote passie. En kwaliteit hebben ze hoog in het vaandel. Dat blijkt ook uit het grote aantal inschrijvingen: maar liefst 57 wijngaarden. Dat is ruim eenderde van de wijngaarden die ons land inmiddels telt. Vorig jaar deden er 43 wijngaarden mee. Met elkaar stuurden ze 166 wijnen in, eveneens aanzienlijk meer dan de 125 van vorig jaar. Bij de inzenders spannen Gelderland en Limburg opnieuw de kroon, maar ook veel andere provincies zijn goed vertegenwoordigd in de deelnemerslijst.
De keuring wordt jaarlijks georganiseerd door het Wijninstituut Nederland en Wijngaardeniersgilde Nederland in samenwerking met het Productschap Wijn. Het is dit jaar de zevende keer. De keurings-activiteiten vinden hun hoogtepunt in de officiële prijsuitreiking op zondag 20 september in Kasteel Groeneveld waar die dag het Festival van het Goede Leven wordt gehouden. Een festival dat in het teken staat van streekproducten.
Het ‘feest van de wijnmedailles’ vormt de opmaat voor de Nationale Wijnweek, die een week later, op 26 en 27 september, begint met een open dag van de Nederlandse wijngaarden. Er zijn dan vele tientallen wijngaarden opengesteld voor belangstellende bezoekers. De winnende wijnbouwers kunnen dan volop pronken met hun medailles, zo is de bedoeling.
Over deelnemers heeft de Wijnkeuring dus bepaald niet te klagen. Van iedere wijn is er inmiddels één fles naar een Duits wijnbouwinstituut gebracht ter analyse. Alleen de wijnen die volgens deze analyse aan alle eisen voldoen komen op de proeftafel. Daar beoordelen panels van ervaren proevers de wijnen volgens het internationale 100-puntensysteem. Vorig jaar konden er naast een groot aantal bronzen ook vijf zilveren medailles worden uitgereikt. De gelukkigen waren toen St. Martinus in Vijlen, Betuws Wijndomein in Erichem, de Achterhoekse Wijnbouwers in De Achterhoek, wijngaard De Linie in Made en De Houterd in Schijndel.
Voor de wijnboeren vormt de jaarlijkse keuring dé gelegenheid om te weten te komen hoe ze er op het punt van de kwaliteit voor staan.
——————————-