Wijnen van vorige week

  • JKo

    Beste prikvrinden,

    De volgende flessen zijn niet meer onder ons…

    2001 Erben von Beulwitz - Kaseler Nies'chen Spätlese*** (versteigerungswein) - MSR

    Prettige vleug van petrol, dikke neus vol van tropisch fruit (mango, passievrucht, abrikozen, banaan, mandarijn). Rijpe, dikke stijl, zuren zijn aanwezig maar worden nog overdonderd door de zwoele tonen en de dikke romigheid (die me aan de room van creme brulée deed denken). Volgende fles nog even wachten. Of zou de petrol dan overheersen?

    2006 Nora da Neve - Rias Baixas

    Gekocht na een positieve ervaring bij Toine Hermsen in Maastricht. Houtgerijpte albarino. Dat zie je niet zo vaak. En als je deze wijn in ogenschouw neemt, dan vind ik dat jammer. Prachtige compositie rond drie pijlers die subtiel met elkaar verweven zijn: Fruit (geconfijte limoen, appeltjes, heerlijke perziken), Mineralen (de kenmerkende ziltigheid, natte kiezels, een frisse zeebries, in de verte iets van schaaldieren) en een fantastische frisse kruidigheid (pepermunt, basilicum, peterselie). Combineer dat met de zwoele kokos-/vanille-dressing van de eiken vaten en je hebt een wijn waar je U tegen zegt. Samen met de Chivite Coleccion 125 de mooiste Spaanse witte die ik dronk. (Overigens is de witte El Quinta van Barbara Fores ook een aanrader). En dan heb ik de Nun Vinya del Taus en El Blanc XXV nog te gaan! Terwijl ik dit zit te typen, realiseer ik me dat ik, gemiddeld genomen, eigenlijk enthusiaster ben over witte Spaanse wijnen dan over de rode… Maar goed, ik ben natuurlijk geen kenner :)

    2005 Vall Llach - Embruix - Priorat (halfje)

    Ondanks dat deze wijn mij inmiddels toch wat ‘heet’ overkomt, blijft het opmerkelijk hoe ze die 15,5% alcohol verstopt hebben. Superdikke, no-nonsens-wijn, dressed-to-impress. Bramen, kersen, chocolade, koffie, it's all there. Maar ik mis een beetje ‘soul’. Op een of andere manier doet deze wijn me denken aan al die glossies die je tegenwoordig in de schappen hebt liggen (Jan, Ruud, Linda, hoe heten ze toch allemaal…)

    2005 L'Oustal Blanc - Minervois

    Lieveling van David Schildknecht (Wine Advocate) die 93 punten geeft. En hij is meestal toch vrij karig met de punten. Ik kom er bij lange na niet aan. Kersenlikeur, dat is het. Vrij eenvoudig en eendimensionaal. Misschien snap ik deze wijn niet? Maar kijken wat een paar jaar kelderrust met de rest van de flessen doet.

    1999 La Monacesca - Camerte - Marche

    Dit is meer wat ik bedoel. Prachtig uitgerijpte, voorname neus, met theebladeren, verse koffie, tabak. Verder nog behoorlijk wat pruimen en gedroogde kersen. Sappig en zeker nog niet drogend. Meer dan gemiddelde lengte. Heerlijk spul van halfom Sangiovese en Merlot. De witte van dit domein (Mirum) is helemaal geweldig. Ik moet van beide wat bij kopen…

    Dank voor het lezen,

    Jeroen

  • Ronald Heijden

    Ha die Jeroen ,

    Mooie wijnen hoor voor zo'n 2e week van september. Ik dronk net voor de zomer

    de L'Oustal Blanc 2004 (93RP) en was daar juist wel van onder de indruk dus misschien

    inderdaad nog eventjes laten liggen die 2005 ?? De kersen waren nadrukkelijk aanwezig

    maar zeker niet vervelend en ik proefde wel balans en elegantie. De Nora da Neve is een beetje de

    Rias Baixas hype wijn van dit moment maar kon mij helaas echt niet beroeren….. probeer

    eens een flesje Pazo de Señorans te scoren die Rias Baixas deed mijn hart wel sneller

    kloppen. Leuk he zo'n wijnhobby met verschilende mensen met verschillende smaken.

    Over de witte spaanse wijnen in het algemeen en over de El Quinta zijn we het in

    ieder geval eens ! De El Blanc XXV nog niet open trekken hoor

    Graag gelezen ,

    Ronald

  • JKo

    Hee Ronald,

    Pazo de Senorans is inderdaad een oude bekende van me. Van de ‘traditionele’ Rias Baixas vind ik dat de mooiste. Alhoewel ik Pazo de Barrantes ook errug smakelijk vind.

    Senorans waardeer ik om zijn mineralige frisheid, heerlijk bij schaaldieren of gegrilde vis, als je het mij vraagt.

    Voor de Nora da Neve viel ik vanwege zijn complexiteit, diepte en toch ook concentratie. Juist de balans tussen de karakteristieke frisse componenten (citrus, appeltjes, zeewier, verse kruiden) en de meer exotische tonen dankzij het houtgebruik en strengere selectie.

    En wat een afschuwelijke etiketten hebben die flessen L'Oustal Blanc. Of niet?

    Groet, Jeroen, die nog 2 jaar wacht met El Blanc.

  • D

    Dank voor de tips/notities Klaas (want zo heet je toch eigenlijk?)

    Heerlijk leesvoer is het, waarvoor dit PB toch vooral ook bestemd is!

    Tot zaterdag,

    D,

    die de laatste tijd ook erg gecharmeerd is geraakt van een aantal witte Spanjolen.