Theo,
De Hoekse succesformule.
Mexicaanse zwarte bonensoep voor één persoon zodat je de volgende morgen nog wat hebt. Verder vermenigvuldigen met het aantal personen + iets extra's.
100 gram gedroogde grote zwarte bonen
1 grote ui.
1 knoflookteentje.
1 grote tomaat.
75 gram magere spekblokjes.
Zout naar smaak, advies pas aan het eind toevoegen. Te veel zout is een zonde en is er ook niet meer uit te halen.
1 theelepeltje oregano
1 rode peper (uit het Westland) in ringen en zonder pitjes.
1 glas droge sherry
1/8 liter zure room (meer is aan te raden, we doen niet krenterig)
plakjes limoen of citroen. (Naar behoefte en apart op tafel. Niet iedereen vind dit lekker)
Bereiding.
Was de bonen en week ze een nacht in voldoende koud water. Giet de bonen niet af, maar breng ze aan de kook met het weekwater en kook ze in gelijke hoeveelheden in twee pannen, afgedekt, zachtjes ca. 3 uur.
Pel en snipper intussen de ui en de knoflook en zet weg.
Maak de tomaat schoon en snijd hem in stukjes en zet weg, sap, velletje en pitjes gebruiken we niet.
Bak in een droge koekenpan de spekjes knapperig en zet weg.
Fruit de ui- en knoflooksnippers ca. 3 minuten in het achtergebleven vet en zet weg.
Roer het ui-knoflookmengsel, de stukjes tomaat, het zout, de oregano en de Westlandse rode peper door de bonen in pan 1 en kook de bonen, afgedekt, zachtjes in nog ca. 45 minuten gaar. Pan 2 moet ook 45 min koken.
Pureer de soep in pan 1 met een staafmixer of in een foodprocessor en roer de sherry erdoor. Gebruik eventueel wat vocht uit pan 2 om het glad te maken. Ook kan je de zure room er nu al door doen maar vind je het fraai om een tekening van witte strepen te maken dan pas later. Tot hier kan alles de vorige dag worden aangemaakt. Op de dag zelf hoef je dan alleen maar te verwarmen.
Serveren.
Schep de soep in soepkommen en garneer met zure room, spekjes en limoen. Voeg op de borden de hele bonen uit pan 2 toe.
Captains dinner Ingrediënten voor één persoon.
50 gr spekblokjes
1 Schouderkarbonade met bot en vetrand.
1 kleine ui (in ringen gesneden)
1 potje kapucijners (schokkers) Er zijn kleine potjes of liter potten. het beste is echter verse kapucijners een dag van te voren in de week. Zie boven.
75 gr gehakt (gekruid en rul gebakken, verse kruiden naar eigen smaak)
25 g boter
theelepeltje paprikapoeder
augurken (Spree-augurken, Duitsland in reepjes gesneden)
2 flinke eetlepels piccalilly + één afgestreken theelepeltje Madame Jeanette. Kijk uit met deze mevr. want dit is een erg hete dame.
Zilveruitjes (uit 020) naar behoefte.
Bereiding: Captains dinner is een zeemansschotel die is samengesteld uit gebakken spekjes, een lekkere karbonade p/p, kapucijners (schokkers Rotterdammers weten wat dit is), gebakken uiringen, kleine augurkjes, piccalilly en kleine 020 zilveruitjes.
1. Bestrooi de karbonades met peper, zout en bloem.
2. Bak het gehakt rul met de verse kruiden.
3. Verhit de boter in een koekenpan. Bak de karbonades en de gehaktballetjes om en om in ca. 8 min. gaar.
4. Kook de kapucijners in het vocht ca 3uur en zet dik een uur weg. kook de kapucijners daarna nog 3/4 uur op en laat ze uitlekken.
5. Fruit de spekreepjes in een droge koekenpan.
6. Fruit de uienringen met paprikapoeder in het achtergebleven vet.
7. Schep alle ingrediénten bijelkaar en verwarmtot het seintje naar de keuken komt “uitserveren”.
8 Schep de borden vol en op de top één karbo met bot.
9 Bord met de linkerhand en karbo in de rechter. De lepel, vork en mes gebruiken we niet, is binnen handbereik.
Advies. Zet voldoende pleerollen klaar. Ja, voor de handen.
John