welke wijn bij Mexicaans

  • TGG

    Volgende week een stel vrienden uitgenodigd. Na het apero met Margarittas, komen er wat verschillende Mexicaanse gerechten op tafel. Zit altijd in een dilema om wat voor wijn we zouden kunnen drinken bij dit soort gerechten.

    Theo

    (Kunnen altijd nog aan de Corona natuurlijk)

  • Eelco van Wieringen

    Wat maak je Theo? Chili con carne? Goed idee trouwens, wellicht ga ik dat voor vanavond maken (en morgenochtend, tja als iets lekker is…). Een enkele vingerwijzing nodig? Wat de wijn betreft, vertel eerst eens wat je maakt.

    Ik heb trouwens gehoord dat jij pas ophoudt met bbq-en als er meer dan twee meter sneeuw ligt.

    Salut,

    Eelco

  • TGG

    Hoi Eelco,

    Ik weet het, het gaat natuurlijk om de sauzen>:D<. Er komen voldoende mensen om meerdere gerechten op tafel te zetten, Inderdaad, o.a. een Chili con Carne, wat verschillend gevulde tortillas (o.a. rundergehakt en kip), een ovenschotel (weet nog niet welke), en natuurlijk ook nog enkele TexMex steaks van de BBQ (die inderdaad 365 dagen per jaar, ook met sneeuw, brand).

    Het gaat er natuurlijk om dat het eten redelijk gekruid is…. Wat vind je van mijn huiswijn, de gameret van Domaine Chambet? of moet het Spaans worden…..

    Kijk, de Margaritta vooraf, en de Patron Anejo aan het eind, dat lukt me nog wel (:P)

    Theo

  • Eelco van Wieringen

    Aaaah, de Chambet…. Goede herinneringen aan. Maar ik neem aan dat je rijkelijk gebruik maakt van o.a. pepers, oregano en karwij. Dan vrees ik dat de Mexicaanse kruiderij iets teveel van het goede is voor deze wijn. Sowieso zou ik niet kiezen voor een wijn die hoog op de kwaliteitsladder staat, eerder een goede burger of stevige VdP die enigszins gekoeld HET GROTE TREFFEN aangaat. Toch blijft bier waarschijnlijk het beste…

    Salut,

    Eelco (die ook bbq-weer heeft)

  • TGG

    Eelco, nee, ik was inderdaad niet van plan wijnen te nemen die hoog op de kwaliteitsladder staan. Wellicht is NW een idee X(

    Was vorig jaar in San Diego, en heb daar uiteraard ook Mexicaans gegeten, inderdaad herrinner ik me dat we bier :)-D dronken (maar ja, dat doe ik altijd in USA).

    Theo

    (Hoe laat is de BBQ vanavond Eel?)

  • John Copier

    Theo,

    heb je al voldoende gerechten? Zo nee dan zou ik wanneer het geen echte mexicanen betreffen voor een captains dinner en een zwarte bonensoep gaan. Weten die kennissen veel. Kan allemaal van te voren klaar worden gemaakt. Is trouwens veel lekkerder wanneer alles een 24 uur de tijd heeft gehad. Verder een gewone doordrinkwijn in wit en rood. Zal ook niet uitmaken bij dat bonengeweld. Verder natuurlijk veel bier (geen pils). Momenteel is er overal weer nieuw bier (2009) te koop. Zet gewoon een flinke variatie koel.

    John

  • Wim dL

    In zijn algemeenheid:

    Hoe meer peper, hoe meer tannine.

  • iRalph

    de wijn die perfect bij een bonenschotel past is Da Capo 2000 (:P)

  • TGG

    John,

    Kom maar op met die recepten…..

    TG

  • John Copier

    Theo,

    De Hoekse succesformule.

    Mexicaanse zwarte bonensoep voor één persoon zodat je de volgende morgen nog wat hebt. Verder vermenigvuldigen met het aantal personen + iets extra's.

    100 gram gedroogde grote zwarte bonen

    1 grote ui.

    1 knoflookteentje.

    1 grote tomaat.

    75 gram magere spekblokjes.

    Zout naar smaak, advies pas aan het eind toevoegen. Te veel zout is een zonde en is er ook niet meer uit te halen.

    1 theelepeltje oregano

    1 rode peper (uit het Westland) in ringen en zonder pitjes.

    1 glas droge sherry

    1/8 liter zure room (meer is aan te raden, we doen niet krenterig)

    plakjes limoen of citroen. (Naar behoefte en apart op tafel. Niet iedereen vind dit lekker)

    Bereiding.

    Was de bonen en week ze een nacht in voldoende koud water. Giet de bonen niet af, maar breng ze aan de kook met het weekwater en kook ze in gelijke hoeveelheden in twee pannen, afgedekt, zachtjes ca. 3 uur.

    Pel en snipper intussen de ui en de knoflook en zet weg.

    Maak de tomaat schoon en snijd hem in stukjes en zet weg, sap, velletje en pitjes gebruiken we niet.

    Bak in een droge koekenpan de spekjes knapperig en zet weg.

    Fruit de ui- en knoflooksnippers ca. 3 minuten in het achtergebleven vet en zet weg.

    Roer het ui-knoflookmengsel, de stukjes tomaat, het zout, de oregano en de Westlandse rode peper door de bonen in pan 1 en kook de bonen, afgedekt, zachtjes in nog ca. 45 minuten gaar. Pan 2 moet ook 45 min koken.

    Pureer de soep in pan 1 met een staafmixer of in een foodprocessor en roer de sherry erdoor. Gebruik eventueel wat vocht uit pan 2 om het glad te maken. Ook kan je de zure room er nu al door doen maar vind je het fraai om een tekening van witte strepen te maken dan pas later. Tot hier kan alles de vorige dag worden aangemaakt. Op de dag zelf hoef je dan alleen maar te verwarmen.

    Serveren.

    Schep de soep in soepkommen en garneer met zure room, spekjes en limoen. Voeg op de borden de hele bonen uit pan 2 toe.

    Captains dinner Ingrediënten voor één persoon.

    50 gr spekblokjes

    1 Schouderkarbonade met bot en vetrand.

    1 kleine ui (in ringen gesneden)

    1 potje kapucijners (schokkers) Er zijn kleine potjes of liter potten. het beste is echter verse kapucijners een dag van te voren in de week. Zie boven.

    75 gr gehakt (gekruid en rul gebakken, verse kruiden naar eigen smaak)

    25 g boter

    theelepeltje paprikapoeder

    augurken (Spree-augurken, Duitsland in reepjes gesneden)

    2 flinke eetlepels piccalilly + één afgestreken theelepeltje Madame Jeanette. Kijk uit met deze mevr. want dit is een erg hete dame.

    Zilveruitjes (uit 020) naar behoefte.

    Bereiding: Captains dinner is een zeemansschotel die is samengesteld uit gebakken spekjes, een lekkere karbonade p/p, kapucijners (schokkers Rotterdammers weten wat dit is), gebakken uiringen, kleine augurkjes, piccalilly en kleine 020 zilveruitjes.

    1. Bestrooi de karbonades met peper, zout en bloem.

    2. Bak het gehakt rul met de verse kruiden.

    3. Verhit de boter in een koekenpan. Bak de karbonades en de gehaktballetjes om en om in ca. 8 min. gaar.

    4. Kook de kapucijners in het vocht ca 3uur en zet dik een uur weg. kook de kapucijners daarna nog 3/4 uur op en laat ze uitlekken.

    5. Fruit de spekreepjes in een droge koekenpan.

    6. Fruit de uienringen met paprikapoeder in het achtergebleven vet.

    7. Schep alle ingrediénten bijelkaar en verwarmtot het seintje naar de keuken komt “uitserveren”.

    8 Schep de borden vol en op de top één karbo met bot.

    9 Bord met de linkerhand en karbo in de rechter. De lepel, vork en mes gebruiken we niet, is binnen handbereik.

    Advies. Zet voldoende pleerollen klaar. Ja, voor de handen.

    John