welke wijn bij wijn

  • Jan J.

    Het onderwerp lijkt op een grap maar ik ben zoals altijd heel ernstig.

    Nu het probleem.

    Een paar weken terug aten we in een restaurant met een behoorlijke score in de top100 van Lekker. We namen het menu degustation inclusief het z.g. wijn arrangement. Hoewel de gekozen wijnen uitstekend bij de onderscheiden heerlijke hapjes pasten, pasten de wijnen onderling bepaald niet bij elkaar. Ik verliet dus uiteindelijk met enige onvrede het pand met het vaste voornemen om nooit meer een wijn arrangement te nemen.

    Ook thuis loop ik hier wel tegenaan. Als het lekker weer is eten we in het weekend buiten op het terras meestal een heel stel lekkere hapjes met vaak eigen kip, vis en groenten en kruiden uit de tuin. We zijn geen wijn wetenschappers zoals ik hier vaak op dit prikbord tegenkom. Dus pakken we gewoon een fles wijn uit de voorraad waar we op dat moment trek in hebben los van wat we aan voedsel op tafel gaan zetten. De laatste tijd was dat een witte cremant. Maar dan komt het. Welke wijn moet je daarna opentrekken die goed harmonieert met de eerste fles wijn. We zijn er al achtergekomen dat een stille rosé na een cremant nogal vloekt. Van de stille witte wijnen zoals chablis, bourgognedie en tourain die we daarna probeerden, niet alles op één avond, paste uiteindelijk de tourain het best. Ook als we eerst met een stille witte of rosé wijn beginnen is het vaak een probleem om een goed opvolger te vinden voor die avond. Bij de derde fles wijn maakt het allemaal veel minder uit.

    Vraag is nu of er richtlijnen bestaan voor wijnen die je achtereenvolgens in goede harmonie het best kunt drinken.

  • Ruud Göebel

    Beste Jan, ik ken het probleem, daarom begin ik meestal met de 3e fles.;) Maar nu even serieus. Beginnen met een mousserende wijn is altijd goed, bij voorkeur Brut, dat schoont de mond. Daarna in volgorde: strak droog, fruitig droog, en dan een wat vollere bijv. pinot gris of chardonnay met een lichte houtrijping, vervolgens licht rood (gamay of wat jongere pinot noir) daarna een rode met niet te veel houtrijping en tannines en dan een volle rode met meer houtrijping shiraz, cabernet sauvignon of een dikke Rioja. Bij het dessert een versterkte wijn of een wijn gemaakt van ingedroogde druiven. Maar dit is een volgorde zoals ik het doe. Er zijn nog vele andere invullingen te bedenken, het eten is daarbij natuurlijk van belang.

    Ruud.

  • John Copier

    Ruud,

    Je mag blijven. Weinig aan toe te voegen.

    John

  • Jan J.

    Ruud bedankt. Ik zal er eens op gaan letten en mijn wijnvoorraad daarop afstemmen.