Flaccianello: Yeah Baby!

  • JKo

    Gister had ik het genoegen te mogen aanschuiven in het Apeldoornsche.

    Klein groepje, mooi thema. Prima ingredienten voor een prachtige avond.

    Indrinkers (blind):

    1. 2004 Ceretto - Barolo Brunate: de structuur is piepjong (zuren, tannines, vulling), maar de aroma's al enigszins ontwikkeld. Veel secundaire tonen als theebladeren, zadelleer, bosgrond, cappuccino, peperkoek en een snuf kokos. D'r zit wel wat kersenfruit in, maar het merendeel zit verstopt.

    2. 2007 Saumaize - Pouilly-Fuissé La Roche: strakke mineraliteit en beschaafd houtgebruik. Vuursteen, licht rokerig, witte peper, salmiak, natte kiezel, appels en een schijfje banaan. Deed me meer aan een Gruner Veltliner denken, en dat is een compliment. Mooie, ingehouden, haast ranke Chardonnay.

    Hoofdmoot:

    3. 1985 Flaccianello: oranjebruine Pinot-kleur. Opvallend licht en helder. Thee, champigons, spek, herfstbos, melkchocolade, citrusfruit, abrikozen. Heerlijk sappig nog, zeker niet drogend. Was een paar jaar geleden waarschijnlijk beter. 17/20

    4. 1990 Flaccianello: Roodbruin, met diepe kern. Rokerige vleestonen, gebakken bloedworst, bouillon, roest, gemalen koffie, stoofpeer met een lik zwartekersenjam. Dik, rijp en volledig op dronk met een lekkere rand tannines nog. 18/20

    5. 1997 Flaccianello: Geconcentreerde en zeer intense neus, bosbessen, pure chocolade, sigaren, laurierdrop, balsamico en een klein poepje. Flink betimmerd, maar heel erg sappig, rond, rijk en zwoel. Visceuzer, dikker dan de '90 en met een enorme lengte. Werkelijk geweldig. 18,5/20

    Daarnaast een mystery bottle:

    5a. Opent met wat slootwater, maggiplant. Een moeilijke wijn. Vuursteen, turf, mentholtonen, rozebottel. Heel zacht, elegant en klassiek glas. Zeker een wijn met intrinsieke klasse, maar ik kon me niet aan de indruk onttrekken dat-ie onzuiver was. Geen score.

    Démasquée: 1997 Montevertine - La Pergole Torte

    6. 1998 Flaccianello: Paardestal, groene olijven, afgestreken lucifer, bosvruchten, geroosterde paprika. Stroeve tannines, heerlijke zuren en een goede frisheid. Prettige, klassieke snit. Niet de klasse van de '97. Echte food-wine. 17,5/20

    7. 1999 Flaccinello: Bosfruit, gedroogde worsten, leisteen, natte kiezel. Prachtig rood en zwart fruit. Goed geintegreerd hout met de perfecte toasting. Geweldige balans en precisie. Wat koeler en klassieker dan '97, maar even groots. 18,5/20

    8. 2000 Flaccianello: KURK!

    9. 2001 Flaccianello: Donker rood, zwarte kern. Bibliotheeklucht! Gedroogde kruiden, sous-bois. Een zwoele zoetheid verschanst zich nog op de achtergrond. Priorat-impressies (nootjes). Piepjonge tannines. Deze wijn barst van de potentie, maar is nu een tikkie gesloten. 5 jaar wachten. Voor nu 18/20…

    10. 2003 Flaccianello: Diep robijnrood. Jammige neus die zich lijkt te sluiten. Cassis, zwarte kers, zoetig maar toch fris. Caramel, kersenbonbons, honingdrop. Zoete, lactische entree die vrij plots overgaat in de finale met wat plakkerige tannines. In het midden zit niet veel. Aangenaam nu, maar de harmonie is niet optimaal en ik vermoed niet veel kelderpotentieel. 16,5/20 hooguit.

    11. 2004 Flaccianello: Pfoe, dit wordt er eentje hoor! Fantastisch complexe, ingetogen neus. Super compact en gefocusd. De kracht en concentratie is duidelijk waarneembaar maar nog erg ‘gebald’ (letterlijk). Zeer stroef, met asfalt en teer. A classic in the making! Voor nu 18/20, alleen al voor die neus…

    12. 2005 Flaccianello: Iets zwoeler en zoeter in de neus, minder nobel. Veel te jong nog. Droppig, kersen, pruimen. Meer kracht dan finesse, tikje alcoholische prikkeling. Momenteel wat onsamenhangend. 17?/20

    Daarnaast weer een mystery bottle:

    12a. Duidelijk anders dan 12. Zuivelneusje, bessenfruit, pruimen. Fris, vrouwelijk, verse groene kruiden. Groots concentraat, lijkt uit een koeler klimaat te komen. Mooie wijn met veel reserve. 17,5/20

    Démasquée: 2006 - Felsina Chianti Classico Riserva Rancia

    Daarna nog wat andere dingetjes (blind):

    13. 1997 A.A. Falletto di B. Giacosa - Barolo Le Rocche del Falletto di Serralunga: Geweldig mooi, edel, gedistingeerd en verfijnd glas. Rozen, gedroogde kersen, cranberries, kaneel, caramel, vleugje kruidkoek en een lieflijk zoetje. Enorme afdronk, die uiteindelijk beklijft op de rijke tannines en een enorme berg geweldige zuren. 18,5/20

    14. 2006 Flaccianello (!): Dus toch nog op de proeverij verschenen… Nog volop in de (zwarte) fruitfase, maar toch ook rokerig, turf, rozenblaadjes. Dik concentraat, veel zuren en vette, stroperige tannines. Door niemand herkent als Flaccianello… Lijkt een wat andere stijl te hebben in vergelijking met de andere Flacc's. Of is dat de leeftijd? 17,5/20

    15. 2004 Massa Vecchia Bianco - Maremma: Onvergelijkbare, eigenzinnige wijn. (biologisch, geen temperatuurcontrole, extreem lange fermentatie op de schillen, kleine vaatjes van kastanjehout, niet geklaard en niet gefilterd etc.). Fel oranje van kleur, beetje troebel. Prachtige complexe neus van amandelmarzepein, bloemen, perzik, banaan en opvallend veel rood fruit (framboos, aardbei, rode bes). In de mond licht spritzig, korrelig en lang nahangend. De structuur is die van een rode wijn! Goed gevuld, mooie concentratie en complexiteit. Aangename kennismaking. 17,5/20

    Tot slot:

    16. 1971 Melini - Chianti Classico Riserva Vigneti La Selvanella: Ongelooflijk jonge kleur nog. Lijkt nu perfect op drink te zijn. En dat is haast niet te bevatten. Heerlijk bessenfruit, tannines zijn compleet geintegreerd. Een lekker rafelig, roestig randje maakt dat deze wijn nu prima voor de dag komt. 16,5/20

    17. 1995 Dom. Pierre-Bise - Coteaux du Layon Beaulieu Cuvée les Rouannières: Onbeschrijflijk zoet! Toch wordt al die stroperigheid netjes in bedwang gehouden door lekkere citruszuren. Abrikozenjam, lavendelhoning, sinasappelmarmelade. Niet log, wel overweldigend. De complexiteit komt nu niet uit de verf en de mineralen zitten verstopt onder alle suiker. Zou 280 gr. restsuiker bevatten? 8-) Heerlijk. 18/20

    Paul, bedankt voor de gastvrijheid, de wijnen en het heerlijke eten.

    En de rest van de gasten: ook bedankt!

    Cheers, Jeroen

  • Juan

    grrrrrr die 2003 maakt mij niet vrolijk…heb er nog een paar magnums van…..1 drinken en de rest naar de veiling……

    Hasta Luego

    John

  • Juan

    Overigens wel grappig dat Galloni bij de Parkerscore zegt dat de 2003 pas gedronken moet worden vanaf 2010…….tot 2023…….Dan is het nadeel van magnums dat je er niet zo maar even 1tje openrukt op een avondje voor de televisie….:)o

    Hasta Luego

    John

  • JKo

    Ik zou er inderdaad eerst eentje proberen, John!

    Wij kunnen het natuurlijk ook een keertje mis hebben…B)

    J.