Uit de WIC nieuwsbrief door René van Heusden:

Frankrijk - Crisismaatregelen in de Champagne ondanks kwaliteit 2009

Tot voor kort leken de bomen in de Champagne tot in de hemel te groeien. Hoe meer productie, hoe beter. Het toverwoord was de afgelopen tien jaar immers groei, groei en nog eens groei. Daar kijkt men inmiddels wat anders tegenaan.

Niemand in de Champagne heeft het tegenwoordig nog over die tot vorig jaar nog zo hoogst noodzakelijk geachte uitbreiding van de appellation met nieuw aan te planten wijngaarden. De reden daarvoor is dat na een jaren van een nooit eerder geziene boom in de verkopen de afzet van champagne in een vrije val terecht lijkt te zijn gekomen. Inderdaad, ook hier laat de crisis zich op niet mis te verstane wijze voelen. Vergeleken met 2008 is sprake van een dramatische daling en een onverkochte voorraad van 1,2 miljard flessen. Werden in het recordjaar 2007 wereldwijd nog 339 miljoen flessen champagne verkocht, in 2009 zullen dat er naar verwachting hooguit 270 miljoen zijn!

De situatie is zo ernstig, dat tot een ingrijpende productieverlaging besloten is. Om het overschot aan champagne de komende jaren niet te groot te laten worden en de prijs op peil te houden is op 2 september jl. in gemeenschappelijk overleg tussen druiventelers en producenten besloten tot een beperking van het oogstvolume in 2009 tot tweederde van wat volgens de regels mogelijk zou zijn. Enkele grote huizen hadden zelfs gepleit voor een reductie met de helft, maar dat ging de telers, goed voor zo'n 90% van de totale hoeveelheid fruit, om begrijpelijke rededen te ver. Over prijsverlagingen om de consumentenvraag te stimuleren wenst niemand nog hardop te spreken, want dat zou volgens de belanghebbenden niet goed zijn voor het imago van champagne! Stuntaanbiedingen bij diverse foires au vin in Frankrijk doen echter anders vermoeden.

De pluk in de Champagne is dit jaar rond 14 september algemeen van start gegaan, al gebeurde dat in vroegrijpe zones al een week eerder. Ondanks een eerdere, behoorlijk ernstige dreiging van peronospera, ook wel bekend als ‘valse' meeldauw, hebben effectieve bestrijding en het goede weer van de voorbije weken voor uitstekende kwaliteit gezorgd. Oïdium, alias ‘echte' meeldauw, heeft zich niet voorgedaan, botrytis door de droogte in augustus al evenmin. Aangezien de rijping van de druiven voorspoedig verlopen is, zou bij een potentieel alcoholgehalte van 9,5% een royale opbrengst van ruim 14.000 kilo per hectare zeer wel mogelijk geweest zijn. Alleen is nu dus voor het eerst sinds 1955 besloten om een groot deel van de druiven vrijwillig te laten hangen

Door deze opbrengstbeperking en andere inkrimpmaatregelen zal de productie dit jaar maar liefst 44% lager komen te liggen. Het wettelijk toegestane rendement voor 2009 is vastgesteld op 9700 kilo druiven per hectare in plaats van de 14.200 kilo van 2008, waarvan ruim 400 miljoen flessen zijn geproduceerd! Van de in 2009 geplukte druiven mag slechts 82% direct verwerkt worden; de rest moet minimaal een jaar als reserve voor betere tijden worden opgeslagen.

Een snelle rekensom leert mij dat als er in 2008 400 miljoen flessen zijn gemaakt en als er in 2009 naar schatting 270 miljoen worden verkocht er 130 miljoen flessen onverkocht blijven staan. Het is maar goed dat die kelders zo lang zijn!