Beste wijnvriendinnen en vrienden.
Na de superknaller op de Priorat proeverij van 22 november nu een geheel ander gebied.
Griekenland met TOPWIJNEN.
Voor de zekerheid heb ik de beschrijving van de wijnen hieronder geplaatst, ze stonden al enige tijd op de website, maar toch.
Uw bestuur is graag ingegaan op de aanbieding van Martin van der Heijden om deze proeverij te verzorgen.
Wij hopen u op donderdag 12 november om 20.00 uur te mogen ontmoeten in Het Klooster aan de Hoogstraat te Waalre en natuurlijk sluiten we de avond af met een passend hapjesbuffet.
Voor het programma van de wijnproeverijen in de komende maanden kunt u kijken op www.wijngenootschapngw.nl
Wij willen ook graag kennismaken met uw wijnvrienden in de hoop ze in de toekomst als vaste gasten te verwelkomen.
Met vriendelijke groeten namens het bestuur van NGW Oost-Brabant
Cor Maatje
Aanmeldingen graag bij
Annie Jansen, Telefoon: 040 2812879
E-mail: a.jansen1@chello.nl
Bijdrage voor leden van het NGW € 16 en introducees € 21,00 pp.
over te maken naar rekening 43 41 34 406 t.n.v. NGW, Oost-Brabant te Valkenswaard.
Witte wijnen:
Wijn 1 : Claudia Papayianni wit 2007.
De wijngaarden liggen zo'n 50 km ten oosten van de noordgriekse stad Poligiros en 150 km ten oosten van Thessaloniki, in het Griekse deel van Macedonie. De bodem bestaat hier uit een smeltkroes van klei, zand en rotsen. Deze witte wijn van het huis Claudia Papayianni is een blend van de Griekse druiven Malagousia, Assyrtiko en de internationale Chardonnay. De wijn is vol, filmend, krachtig in de afdronk, en heeft tonen van citrus en tropisch fruit met een klein botertje van de Chardonnay.
Wijn 2 : Gerovassiliou Viognier 2007
Evangelos Gerovassiliou ( spreek uit jerro vassie liejoe ) volgde zijn opleiding in Frankrijk bij o.a. Chateau Mouton Rothschild. Eenmaal terug in Griekenland begon hij in de jaren 90 met het opbouwen van zijn wijngaarden 50 km ten zuiden van de noordgriekse stad Thessaloniki. Hoewel hij zoveel mogelijk gebruik maakt van Griekse druiven was het experiment met de “Franse” Viognier dermate geslaagd dat hij ermee door ging. De 2007 is tot nu zijn mooiste Viognier. Vol tropisch fruit, beetje bloemig, en een romige afdronk door de houtrijping. Wijnschrijver Rene van Heusden heeft deze wijn tot beste Viognier van 2007 uitgeroepen.
Wijn 3 : Argyros Estate 2007
Op het zuid-Griekse eiland Santorini groeit nauwelijks iets. Het eiland bestaat voornamelijk uit rots en gestolde lava. Na de grote vulkaanuitbarsting van het eiland Atlantis, zoals de legende vertelt, is het gehele eiland overspoeld met lava, en groeit er vrijwel niets. In combinatie met de hete zomers en harde wind is het eiland gortdroog. Desondanks weten enkele wijnmakers hier de Griekse druif Assyrtiko te cultiveren. Mattheos Argyros en Paris Sigalas zijn de pioniers van deze wijnen. Heel droge aromatische wijn waar je de zwavel bijna in proeft. Lage opbrengsten, heel geconcentreerd. Robert Parker gaf de wijn al eens 94 punten.
Wijn 4 : Biblia Chora Ovilos 2008
Dichtbij de stad Drama, de thuisbasis van de wijngod Dyonissos, liggen de wijngaarden van Estate Biblia Chora. Een project van Evangelos Gerovassiliou. De naam verwijst naar de vermeende aanwezigheid van een apostel van Jezus Christus die hier het land gezegd zou hebben. Biblia = Bijbels en Chora = Land. De Ovilos wordt gemaakt van Assyrtiko met Semillon. Een bijzondere combinatie. De wijn krijgt 6 maanden houtrijping. Een zeer smaakvolle wijn, veel citrus en tropisch fruit maar ook lengte en structuur. Frisse zuren en een redelijke mineraliteit maken de wijn complex en spannend.
Rode wijnen:
Wijn 5 : Palivou Ammos Terra Leone 2005
Ten westen van Athene ligt het grootste (schier-)eiland van Griekenland, de Pelopponesos, genoemd naar de eenogige cycloop Pelops. De mooiste wijngaarden liggen in het (noord-) oosten, ten zuiden van de stad Korinthe, in het gebied Nemea. De druivensoort die hier overheerst is de Agiorgitiko. ( spreek uit A joor giet ie ko ) De druif is vernoemd naar zijn ontdekker, een monnik die Jorgos heette. Agios = heilige, dus letterlijk “heilige jorgos”. De Engelse vertaling is dan ook de Saint George-druif. Wijnmaker Jorgos Palivos heeft voor deze Ammos die gemaakt is van 100% Agiorgitiko een Gouden Medaille ontvangen op de Mundus Vini 2008. De wijn heeft een stevige houtrijping gehad, is vol, krachtig en kruidig. Tijm, laurier, drop, de wijn heeft het allemaal.
Wijn 6 : Boutari Skalani 2006
Op Kreta, ten zuiden van de hoofdstad Heraklion ligt het dorpje Skalani. Een klein boertje ontdekte lang geleden dat merels zijn druiven zo lekker vonden. Vanaf dat moment noemde hij zijn druiven de “mereldruif”. Merel = Kotsifos in het Grieks, en de naam van de druif is verbasterd tot Kotsifali. De “Godfather” van de Griekse wijncultuur Yiannis Boutari zag er wel wat in en maakt van deze druif, samen met de bekende Syrah-druiven zijn mooiste wijn. De Skalani 2006 is een 50/50 blend van Syrah en Kotsifali. Een krachtige, volle rode wijn, het Syrah-fruit is duidelijk aanwezig, maar de Kotsifali maakt de wijn spannend en complexer.
Wijn 7 : Amethystos 2006
Tussen Thessaloniki en Drama in Noord-Griekenland ligt de Pangeon-berg. Deze “Magic Mountain” zorgt voor een bijzonder klimaat waar dankbaar gebruik van wordt gemaakt door de gebroeders Lazaridis. Costas Lazaridis maakt er sinds jaar en dag zijn witte en rode Amethystos, de rode variant gemaakt van Cabernet Sauvignon, Merlot en de Griekse Limnio druiven. Een krachtpatser. Vol, krachtig, romig. Pure chocolade, Tabac, koffie, sigaar, een hele lange afdronk.
Wijn 8 : Gerovassiliou Avaton 2005
Het meesterwerk van Evangelos Gerovassiliou. Gemaakt van 3 heel oude Griekse druiven, de Stavroto, Mavrotragano en Limnio. Een stevige houtrijping maakt dit tot een complexe wijn. Kruidig, zacht, met een lange afdronk, die telkens weer verandert. Heel spannend. De naam Avaton staat voor “nog nooit gedaan” en verwijst naar de blend die Gerovassiliou (met succes) uitprobeerde.