30 uurtjes in de Moezel vertoeft en voor een week tekst………waar zal ik beginnen……
Zaterdagochtend vertrokken richting de Moezel met als doel het huis te bekijken dat we hebben gehuurd voor de prikkersweek in Mei 2010 EN en passant nog wat leuke wijntjes drinken……….-D
Rond 12.30 uur arriveerden we bij Daniel Vollenweider in Traben. Er was een hoop bedrijvigheid in de kelder. Donderdag waren de laatste druiven geoogst en dus is alles nu binnen. Daar was Daniel heel erg blij mee, want vanaf vandaag komt er regen….HEEL VEEL regen! Daniel gaf aan dat veel kleine boeren alles inmiddels binnen hebben, maar dat er nog steeds een groot aantal boeren aan het oogsten zijn waar de paniek nu aardig toe begint te slaan…..
De druiven van 2009 zijn erg goed van kwaliteit, maar er is een erg lage opbrengst. Daniel maakt sinds 2000 wijnen op dit domein (hij kocht het in 1999), maar heeft nog nooit zo´n lage opbrengst gehad. Streven is altijd 50 ltr/are, maar helaas zal het dit jaar rond de 28 ltr/are zijn. Tevens gaf ie aan dat er waarschijnlijk geen droge wijn zal zijn in 2009. Er was 1 tank van 1000 ltr. waar de wijn misschien droog zal worden, maar dat is afhankelijk van de spontan vergärung……en Daniel had zijn twijfels…….overigens stonk die tank enorm……
De medewerkers van Daniel (geboren in Zwitserland en boezemvriend van Daniel Gantenbein van de zeer gewilde wijnen van domein Gantenbein) komen trouwens uit Australië.
Vervolgens naar de keuken om een geweldige serie wijnen te mogen proeven:
1. Kabinett trocken Wolfer Goldgrube 2008, 85/100 strak droog met veel zuren, lime, fris, appel
2. Spätlese trocken Wolfer Goldgrube 2008, 88/100 dikker dan de kabinett, grapefruit
3. Spätlese Feinherb 2008, 90/100 (22 gr. RZ) appeltjes, eerder richting droog dan zoet, lange afdronk
4. Kabinett 2008, 92/100 hoog doorslikfactor, dikke kabinett….lijkt wel spätlese, vol rond, zeer lange afdronk (7% alcohol)
5. Spätlese 2008, 91/100 peer banaan (7% alc)
6. Spätlese 2000, 90/100 chocolade, kleine vleugje petrol, mooie bitters, jonger dan verwacht
7. Spätlese 2001, 93+/100 woooow, zeer jong! karamel, perfecte balans tussen fruit en zuren. Grootse wijn! kopen als ze nog te vinden zijn……
8. Spätlese 2003, 92/100 mondvolle wijn, zo goed als geen zuren meer aanwezig, nu a point, sexy zwoel dik, mijn stijl, wel nu drinken
9. Spätlese 2004, 91+/100 subtiel, zeker na de extravagante 2003, spritzig, voor de lange termijn, klassieke riesling
10. Auslese 2005, 95/100 (50% botrytis) geweldige wijn! perfecte balans met een megalengte. sinaasapel, grapefruit, banaan, perzik, man dit is mooi
11. Auslese 2006 Portz, 93+/100 (100% botrytis) dikke auslese! mandarijn, gespierde elegantie voor de lange termijn
12. Schimbock Riesling 2008, 88/100 klassieke fruit gedreven riesling
13. Schimbock Spätlese 2008, 91/100, vuursteen, dik
14. Beerenauslese 2007, 96-97+/100 krentjes, chocolade, drop. Nondeju wat een dikke Beerenauslese en wat een lengteeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee. Hier werden we stil van. Heb ik ooit eerder zo'n geconcentreerde zuivere Beerenauslese op? We probeerden het restzuiker gehalte te raden….Willem of Thijs dacht aan wel zo'n 240 gram……dat is heftig veel….Daniel wist het niet uit zijn hoofd en haalde het laboratoriumrapport erbij waarop deze wijn zijn AP nummer gekregen heeft…….331,3 gramn restsuiker!!!!!!! Daniel gaf aan dat de TBA van 2007 360 gram restsuiker had……..van deze Beerenauslese 2007 is er in totaal 135 liter gemaakt. Wat een eer om dit te mogen drinken! Het feit dat Daniel dit flesje opentrok gaf wel aan dat het enorm klikte…..
Wij wezen Daniel erop dat wij het erg knap vinden dat hij bij Eichelmann in 9 jaar tijd inmiddels de maximale score heeft van 5 sterren……….dat hebben niet veel Winzers……waarop Daniel simpel antwoordde dat het hem eigenlijk niets interesseert omdat Eichelmann voor geen meter kan proeven! wat een giller!
Nog een mooie uitspraak van Daniel: hij maakt geen eiswein…heeft hij ook nog nooit gedaan…….op onze vraag waarom niet, antwoordde hij: ik heb nog nooit een echt geweldige eiswein gedronken en het is alleen maar een technisch trucje om eiswein te maken en niets meer. Dan kan je beter je best doen om een goede Beerenauslese te maken in plaats van al die onzin…..ghehehehehehe. Man naar mijn hart!
Net voordat we afscheid namen liet hij ons nog even de druifjes zien die bestemd zijn voor de TBA van 2009….uit de koelkast kwamen 4 kleine bakjes schitterende geselecteerde druifjes te voorschijn….that's it! Hij wist nog niet wat de totale productie zou worden…maar waarschijnlijk ca. 30 liter……..daar zullen vast geen magnums van komen….
Heftig onder de indruk van de wijnen van Daniel Vollenweider vertrokken we richting hotel………………uiteraard reden we nog even langs de Wolfer Golddrube met de wetenschap dat we er weer een bevriende Winzer bijhebben….altijd welkom waren zijn woorden bij vertrek……en terugkeren zullen we zeker…….
Even inchecken……en 5 minuten later zaten we in het restaurant van het hotel om ons voor te bereiden op het avontuur dat ons in de Vinothek Wivino in Wittlich te wachten stond……..
Als indrinker op de avond kozen we de Kabinett Scharzhofberg 1986 van Egon Müller…..het kan slechter
Wat een avond zou het worden…………………….
wordt vervolgd……..
Hasta Luego
John