thuiskomen in de Moezel

  • Juan

    30 uurtjes in de Moezel vertoeft en voor een week tekst………waar zal ik beginnen……

    Zaterdagochtend vertrokken richting de Moezel met als doel het huis te bekijken dat we hebben gehuurd voor de prikkersweek in Mei 2010 EN en passant nog wat leuke wijntjes drinken……….:)-D

    Rond 12.30 uur arriveerden we bij Daniel Vollenweider in Traben. Er was een hoop bedrijvigheid in de kelder. Donderdag waren de laatste druiven geoogst en dus is alles nu binnen. Daar was Daniel heel erg blij mee, want vanaf vandaag komt er regen….HEEL VEEL regen! Daniel gaf aan dat veel kleine boeren alles inmiddels binnen hebben, maar dat er nog steeds een groot aantal boeren aan het oogsten zijn waar de paniek nu aardig toe begint te slaan…..

    De druiven van 2009 zijn erg goed van kwaliteit, maar er is een erg lage opbrengst. Daniel maakt sinds 2000 wijnen op dit domein (hij kocht het in 1999), maar heeft nog nooit zo´n lage opbrengst gehad. Streven is altijd 50 ltr/are, maar helaas zal het dit jaar rond de 28 ltr/are zijn. Tevens gaf ie aan dat er waarschijnlijk geen droge wijn zal zijn in 2009. Er was 1 tank van 1000 ltr. waar de wijn misschien droog zal worden, maar dat is afhankelijk van de spontan vergärung……en Daniel had zijn twijfels…….overigens stonk die tank enorm……

    De medewerkers van Daniel (geboren in Zwitserland en boezemvriend van Daniel Gantenbein van de zeer gewilde wijnen van domein Gantenbein) komen trouwens uit Australië.

    Vervolgens naar de keuken om een geweldige serie wijnen te mogen proeven:

    1. Kabinett trocken Wolfer Goldgrube 2008, 85/100 strak droog met veel zuren, lime, fris, appel

    2. Spätlese trocken Wolfer Goldgrube 2008, 88/100 dikker dan de kabinett, grapefruit

    3. Spätlese Feinherb 2008, 90/100 (22 gr. RZ) appeltjes, eerder richting droog dan zoet, lange afdronk

    4. Kabinett 2008, 92/100 hoog doorslikfactor, dikke kabinett….lijkt wel spätlese, vol rond, zeer lange afdronk (7% alcohol)

    5. Spätlese 2008, 91/100 peer banaan (7% alc)

    6. Spätlese 2000, 90/100 chocolade, kleine vleugje petrol, mooie bitters, jonger dan verwacht

    7. Spätlese 2001, 93+/100 woooow, zeer jong! karamel, perfecte balans tussen fruit en zuren. Grootse wijn! kopen als ze nog te vinden zijn……

    8. Spätlese 2003, 92/100 mondvolle wijn, zo goed als geen zuren meer aanwezig, nu a point, sexy zwoel dik, mijn stijl, wel nu drinken

    9. Spätlese 2004, 91+/100 subtiel, zeker na de extravagante 2003, spritzig, voor de lange termijn, klassieke riesling

    10. Auslese 2005, 95/100 (50% botrytis) geweldige wijn! perfecte balans met een megalengte. sinaasapel, grapefruit, banaan, perzik, man dit is mooi

    11. Auslese 2006 Portz, 93+/100 (100% botrytis) dikke auslese! mandarijn, gespierde elegantie voor de lange termijn

    12. Schimbock Riesling 2008, 88/100 klassieke fruit gedreven riesling

    13. Schimbock Spätlese 2008, 91/100, vuursteen, dik

    14. Beerenauslese 2007, 96-97+/100 krentjes, chocolade, drop. Nondeju wat een dikke Beerenauslese en wat een lengteeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee. Hier werden we stil van. Heb ik ooit eerder zo'n geconcentreerde zuivere Beerenauslese op? We probeerden het restzuiker gehalte te raden….Willem of Thijs dacht aan wel zo'n 240 gram……dat is heftig veel….Daniel wist het niet uit zijn hoofd en haalde het laboratoriumrapport erbij waarop deze wijn zijn AP nummer gekregen heeft…….331,3 gramn restsuiker!!!!!!! Daniel gaf aan dat de TBA van 2007 360 gram restsuiker had……..van deze Beerenauslese 2007 is er in totaal 135 liter gemaakt. Wat een eer om dit te mogen drinken! Het feit dat Daniel dit flesje opentrok gaf wel aan dat het enorm klikte…..

    Wij wezen Daniel erop dat wij het erg knap vinden dat hij bij Eichelmann in 9 jaar tijd inmiddels de maximale score heeft van 5 sterren……….dat hebben niet veel Winzers……waarop Daniel simpel antwoordde dat het hem eigenlijk niets interesseert omdat Eichelmann voor geen meter kan proeven! :D wat een giller!

    Nog een mooie uitspraak van Daniel: hij maakt geen eiswein…heeft hij ook nog nooit gedaan…….op onze vraag waarom niet, antwoordde hij: ik heb nog nooit een echt geweldige eiswein gedronken en het is alleen maar een technisch trucje om eiswein te maken en niets meer. Dan kan je beter je best doen om een goede Beerenauslese te maken in plaats van al die onzin…..ghehehehehehe. Man naar mijn hart!

    Net voordat we afscheid namen liet hij ons nog even de druifjes zien die bestemd zijn voor de TBA van 2009….uit de koelkast kwamen 4 kleine bakjes schitterende geselecteerde druifjes te voorschijn….that's it! Hij wist nog niet wat de totale productie zou worden…maar waarschijnlijk ca. 30 liter……..daar zullen vast geen magnums van komen….:D

    Heftig onder de indruk van de wijnen van Daniel Vollenweider vertrokken we richting hotel………………uiteraard reden we nog even langs de Wolfer Golddrube met de wetenschap dat we er weer een bevriende Winzer bijhebben….altijd welkom waren zijn woorden bij vertrek……en terugkeren zullen we zeker…….

    Even inchecken……en 5 minuten later zaten we in het restaurant van het hotel om ons voor te bereiden op het avontuur dat ons in de Vinothek Wivino in Wittlich te wachten stond……..

    Als indrinker op de avond kozen we de Kabinett Scharzhofberg 1986 van Egon Müller…..het kan slechter

    Wat een avond zou het worden…………………….

    wordt vervolgd……..

    Hasta Luego

    John

  • Ruud Göebel

    Potverdrie John, het plebs dat de betreffende reis gaat doen in 2010, heeft reeds nu al een enorme info achterstand, kan het nu aub een tandje minder! >:D<

    Ruud.

  • Ruud Göebel

    Alhoewel John kennende, komt er vervolgens nu een versnelling bij!!:)-D

    Ruud.

  • John Copier

    Wanneer je op dat niveau BA en TBA's maakt is een eiswein van hetzelfde huis vaak een curiositeit en niet meer dan dat. Vaak is het verhaal rond deze wijn beter dan de wijn. Geef mij maar een dikke BA of TBA.

    Er is trouwens nog een ander verhaal over het niet maken van eiswein. Het verhaal in Duitsland gaat dat het risico van mislukken bij zo'n kleine wijngaard als van Daniel Vollenweider veel te groot is. Je moet voor enige opbrengst toch wel 100 vierkante meters laten staan. Zoiets is een te groot beslag. En de man heeft dus groot gelijk. Het als een technisch trucje afdoen gaat echter niet op. Ja vanaf dit jaar maar in het verleden moest toch echt moeder natuur z'n werk doen. En dat Gerhard Eichelmann niet kan proeven moet je met een korreltje zout nemen. Er zijn mensen die dat van Robert Parker ook zeggen. Maar het is wel een leuke opmerking. Wetende dat nagenoeg al z'n wijn voor de export is bedoeld is de Eichelmann inderdaad minder belangrijk.

    Mooi verslag John.

    John

  • JKo

    Ja Ja!

    Ik ga (weer) niet mee. Wrijf het er maar in….:X

    Jeroen

  • Robèrt Koopman

    Heerlijk verslag John (tu)

  • Willem(***)

    De indrinkert was dus de Kabinett Scharzhofberg 1986 van Egon Müller…..

    Heerlijke neus en een vervolgens heerlijk glas,veel plezier nog en nog lang niet uitgeblust. De wijn van de de wijnkaart besteld in Domizill Schiffman ondertussen ons (mijn) stamhotel :D De wijn staat daar voor een heerlijke prijs op de wijnkaart. Sven blijft de wijnen met plezier inschenken en is een geweldige kerel. Als uitvalbasis voor Ontdekkingsreizen aan de Moezel is dit de Tip! Vraag naar kamer 26 of 36, altijd dezelfde keurige prijs 48€ p.p.p.n (reklameblokje B)- )

    Rond half 7 in de taxi naar Wittlich om naar de wijnbar van Marco te gaan (www.wivino.de) en daar wat te drinken en eten. De taxi dame had de Pausmobiel meegenomen voorzien vaan heerlijk warm beklede stoelen en een animatieBoy achterin het busje… Voor een habbenkrats arriveerde wij in Wittlich. Daar aangekomen werden wij hartelijk verwelkomd door Marco en zijn we gestart met het proeven van een serie van 10 wijnen (1 Weisburgunder en 9 Riesling). Maar niet voordat we onze meegebrachte wijnen hadden laten opentrekken:

    Dame de Montrose 1999

    Latour a Pomerol 1990

    Haut Brion 1994

    Margaux 1997

    Rausan Segla 1995

    Het was een mooi gezicht om de gasten van de avond te zien binnendruppelen en hun heerlijke verbazing als zij deze flessen op de bar ontdekten :D Sowieso was de onwijs relaxte sfeer in de Vinothek een verademing met al die gepimpte wijnbars in de steden in Nedeland, niks geen dure lampen, stoelen, neon, opgevulde lippen en tieten maar rieten stoelen, 20 open haarden, kaarsen en in de hoofdrol: Wijn!!

    Welke 10 wijnen we vervolgens dronken weet ik niet meer, misschien dat mijn reisgenoten het nog weten? In ieder geval zat er een 3-tal toppertjes tussen welke ik nog niet kende..

    Bij wijn 8 sloeg de hongerklop toe en bestelden we iets te eten, dit is geen probleem bij Marco. Hij besteld via de telefoon aan de overkant van de straat bij de lokale Italiaan en deze stuurde vervolgens zijn personeel met heerlijk gevulde borden de straat over om het bij ons binnen te brengen. Hoewel heerlijk… (later meer over: hoe verkloot ik een Carpaccio!) >:D<

    Na de 10 wijnen begonnen we (eindelijk!) aan de 5 mooie Bordoots. Eerst redelijk rap alle 5 geproefd om er vervolgens heeeeeeeeeeeeeeeeerlijk van te genieten :)o

    Dame de Montrose 1999, lekker, wat ruw maar veel smaak 90pt

    Latour a Pomerol 1990 Heerlijk, soepel en vitaal 94pt

    Haut Brion 1994 Retegoed 97pt

    Margaux 1997 Heerlijk, fantastische neus 96pt

    Rausan Segla 1995 Heerlijk, vitaal en vol potentie 96pt

    Tussendoor wat happen genomen van 2 Pizza's waarvan met name de Pizza welke na bakken ruik is belegd met Parma ham en Rucola opviel, lekker!

    Toen ging het los! Ik laat deel 3 aan een andere reisgenoot over maar wat een feest werd het :D

    Onderwerpen?

    Veel, heeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeel veel Riesling

    Zure Carpaccio

    Mooie meisjes

    Duitse wijnboer Bert

    Weddenschappies winnen

    Riesling drinken

    Zingen met Duitse wijnvrienden (nieuwe :)-D )

    Goeie gesprekken :D

    etc..

    grt

    Willem

  • Hendrik de vierde

    Eerwaarde Willem,

    dit leest als een ouderwets zendelingen/missionaris verhaal:D

    En dan heb ik het niet alleen over de Bordoots die naar deze donkere streken gebracht werden,

    meisjes en gezang behoren daar ook bijX(

    uw Hendrik

  • Ruud Göebel

    Hendrik, om die reden ben ik dan ook heel nieuwsgierig naar het volgende deel van het verslag! :) Waarvan het deel over het gezang nog mijn minste interesse heeft!:D

    Ruud.

  • Juan

    Ik laat deel 3 graag over aan Thijs (die ging namelijk helemaal los…..en ik ben benieuwd wat ie allemaal nog weet >:D<) , maar kom even met een aanvulling op Willem zijn posting.

    De 10 wijnen waar we mee begonnen in de Vinothek: (blind)

    1. Weisserburgunder Trocken 2008 Weingut Bastgen, 85/100

    2. Gies-Düppel Muschelkalk trocken Pfalz 2009, 89/100

    3. Leo Fuchs trocken 2008 Vom Grauen Schieffer, 91/100 heerlijk!

    4. Clemens Busch 2008 Vom Roten Schieffer, 92/100 Topwijnen worden daar gemaakt….

    5. Melsheimer kabinett feinherb 2008 92+/100 mooiste uit de proeverij van 10

    6. Paulingshof 2008 feinherb, 83/100

    7. Walter Rauen 2007 Spätlese feinherb alte reben, 90/100

    8. Dr. F. Weins-Prüm kabinett Graacher Domprobst 2007, 86/100

    9. Klaus Meierer spätlese 2007 88/100

    10. vraag me niet waarom….maar ik ben um kwijt……8-)

    De bordoots:

    Dame de Montrose 1999, verrassend! boers, bleef de hele avond overeind naast de toppers…respect! 91/100

    Latour a Pomerol 1990, met afstand de elegantste van de 5, neus was voor mij net over zijn hoogtepunt door maggie, in de mond helemaal geweldig 92/100

    Haut Brion 1994 Typische top Pessac met nog veel reserve, smooth as silk…..96/100

    Margaux 1997 Krachtige gekruide neus, in de afdronk merk je het jaar….net iets te kort om heel erg groots te zijn. Niettemin top! 96/100

    Rausan Segla 1995 Zeer compleet, neus, mond en afdronk dik in orde. Nog een lang leven voor zich…..95/100

    De Vinothek was wederom orgastisch geweldig! Eigenaar Marco draaide helemaal door en bleef maar flessen aanrukken……….(Thijs…noem ze maar op……)

    Om 3.15 's nachts verlieten we de kelder…………hele avond eten, drinken (30 flessen?) en kurkgeld voor 42 euri de man……….X(

    wordt vervolgd…….

    Hasta Luego

    John