Tips gezocht voor Alto Adige (Sud Tirol)

  • Marco***

    Over 6 weken een week naar Alto Adige. Een mooie vakantiewoning heb ik al, maar ik zoek tips voor:

    1. Restaurantbezoek (ook voor lunch)

    2.Wijnproducent bezoek (voor proeven en kopen)

    Wie heeft er een paar leuke tips voor me?

    Ik kom voor het eerst in het gebied en wil het graag ontdekken.

    Gr,Marco

  • JKo

    Marco,

    Südtirol (zoals de bewoners het zelf graag noemen) staat op wijngebied vooral bekend vanwege een aantal cooperaties waar ge-wel-dige wijnen gemaakt worden.

    Deze wijnmakers maken, vooral in het witte segment, wijnen die tot het allerbeste van Italië gerekend mogen worden.

    Sterker nog, als je naar prijs-/kwaliteit kijkt durf ik te stellen dat het de absolute top van het land representeert!

    Deze bedrijven zijn zeker een bezoek waard, en dan vooral de proefruimtes natuurlijk. Want vanwege de opzet/samenstelling van zo'n bedrijf is het meestal niet mogelijk om met de eigenaar/wijnmaker samen een glaasje te proeven of een rondleiding door de wijngaarden of de kelders te krijgen.

    Natuurlijk zijn er ook kleinere, zelfstandige wijnboeren te vinden die een top-product maken, maar die kom je veel minder snel tegen.

    Tips voor Cooperaties;

    1. Kellerei Terlan (o.a. voor heerlijke Pinot Bianco Vorberg, Lagrein Riserva Porphyr en de unieke ‘library-releases’ genaamd Raritá)

    2. Kellerei St. Michael Eppan (o.a. voor de Sanct Valentin-lijn (m.n. de Sauvignon en de Passito Comtess')

    3. Kellerei Tramin / Cantina Termeno (o.a. voor Gewürztraminer ‘Nussbaumer’ en de witte cuvée ‘Stoan’)

    4. Abbazia di Novacella (Praepositus-serie!)

    Dit is slechts een kleine selectie persoonlijke favorieten. Zo zijn er heel erg veel. Heb ook mooie wijnen gedronken van Kellerei Kurtatsch, Erste und Neue, Ritterhof, Kellerei Kaltern etc. etc.

    Verder heb ik ook hele goede ervaringen met de volgende zelfstandige producenten (en hun wijnen…):

    1. Josephus Mayr / Erbhof Unterganzner: m.n. voor de allerbeste Lagrein die er te vinden is (m.n. de Riserva en de (cult-)topper LAMAREIN)

    2. Franz Pratzner / Falkenstein: loepzuivere en gletscherfrisse bergwijnen in het middensegment

    3. Elena Walch: moderne producent met een goede kwaliteit door het hele assortiment

    Verder bewaar ik ook goede herinneringen aan verschillende wijnen van Markus Prackwieser, Franz Haas, Peter Dipoli etc. etc.

    Tenslotte ben ik meestal niet zo onder de indruk van het assortiment van locale ‘grote’ namen als Lageder, Hofstätter en Tieffenbrunner. Maar dat kan aan mij liggen :D

    Qua overnachtingen en restaurant bezoek heb ik eigenlijk maar één tip: Hotel Lindenhof in Naturns. Heerlijk hotel, geweldige keuken, fantastische wijnkaart. De locale wijnen zijn zeer schappelijk geprijsd. Het hotel zelf is niet goedkoop…

    Goh, 'k zou zo weer in de auto willen stappen….X(

    Veel plezier daar. Ben benieuwd naar je ervaringen….

    Cheers, Jeroen

  • Ruud Göebel

    Prachtig Jeroen! Dank je zeer! Jouw post meteen in mijn balboekje gezet!

    Beste groet,

    Ruud.

  • Marco***

    Hoi Jeroen,

    Geweldig bedankt voor je tips. Ik print het uit en het gaat mee op reis:-)

    Ik zal hier op prikbord laten weten wat mijn ervaringen zijn daar.

    Ik heb een mooie vakantie woning in Tscherms, dus zit heel centraal.

    De meeste wijnen lijken mij om jong te drinken.

    Zijn er ook wijnen die je nog een paar jaar moet laten liggen? Daar wil ik er namelijk ook flink wat van hebben.

    Gr,Marco

  • JKo

    Het overgrote deel van de wijnen uit Südtirol zijn om jong te genieten.

    Goed gemaakte, houtgerijpte Lagrein kan best een jaar of 10-15 mee, en sommige Passito's zijn ook wel te bewaren, hoewel ze daar niet primair voor gemaakt worden.

    De meeste andere (witte) wijnen zou ik binnen 6-7 jaar drinken.

    Groet, Jeroen, die zich zojuist nog een topadres (slapen/eten) herinnert: Castel Fragsburg in Merano.

  • Marco***

    Nogmaals dank aan Jeroen. Zijn waardevolle tips gaan als printje mee op vakantie en ik zal zeker mijn bevindingen achterlaten hier op het prikbord.

    Maar ik ben nog niet weg……..: zijn er nog anderen die ook tips hebben?

    Ik zit er een volle week, dus tijd zat.

    Gr,Marco

  • VinnoTIM

    Jeroen,

    Cantina Terlan maakt wel degelijk witte wijnen die kunnen ouderen, Heb zelf nog Pinot Bianco's uit 1996 liggen (waarvan er 1 voor Ronald Heijden is) en heb vorig jaar nog Pinot Bianco 1980 gedronken……….WEERGALOOS mooi.

    Dus Marco*** vraag er maar is na bij Cantina Terlan…….

    Vineuze groet Tim

  • Peter B

    Tim,

    Is dat de Terlan Vorberg reserva? Ik heb er nog een paar uit 2006 liggen. Nog geen spoortje van vermoeidheid, maar of ze nog zo lang voor zich hebben…

    Groet,

    Peter

  • Hendrik de vierde

    Marco, misschien heb je wat aan deze link.

    Helemaal uitprinten heeft geen zin >:D<

    Hendrik

    http://www.dasweinforum.de/viewtopic.php?f=45&t=37

  • John Copier

    In Bozen heb je een touristenbureau. Stap daar eerst binnen en vraag een plattegrond van de stad en een route voor de wijnbedrijven rond Bozen. Vraag naar de openingstijden van het “Archäologiemuseum” en leg een bezoekje af bij ötzi". Daarna ga je naar Weingut George Mumelter. http://www.tirolensisarsvini.it (Kijk onder Griesbauer) Heb je nog tijd over dan is een bezoek aan het Weingut Klosterkellerei van Murie-Gries de moeite waard. Dit is een Benediktinerkloster. http://www.muri-gries.com Prachtige wijnkelder. Bij Mumelter hebben ze een hotel met restaurant. Laat je verwennen.

    http://www.provinz.bz.it/lpa/285.asp?redas=yes&aktuelles_action=4&aktuelles_article_id=371096

    John