Schroefdop van 10 jaar oud!

  • Hendrik de vierde

    Nou dat gaat dus prima!

    Nu in het glas de Mitolo GAM Shiraz uit 2003.

    Kleur nog zeer jeugdig, in de neus geen kurk:D

    Sodeknetters wat een prachtige Shiraz, ga de bbq maar eens klaar zetten.

    94H.P.

  • jon-ie

    Eet smakelijk!

    En drink smakelijk!

  • Peter vdB

    Goed te horen dat dat werkt… op een of andere manier heb ik geen oplegwijnen met schroefdop.

    Hier een tien jaar oude Bourgueil bij de bbq: Domaine des Ouches 2003 van Paul Gambier - en volledig uitgerijpt vriendje.

    Gr.

  • rob kies

    http://www.decanter.com/news/wine-news/583979/majestic-pulls-chablis-over-health-fears#S3bo6zHaxpuHm6sT.99

    groet,

    rob

  • Robèrt Koopman

    Teveel sulfiet in de wijn komt toch niet door de schroefdop?

  • ChrisW

    Robèrt Koopman Schreef:

    ——————————————————-

    > Teveel sulfiet in de wijn komt toch niet door de

    > schroefdop?

    Natuurlijk niet. Als er al een relatie zou zijn tussen de hoeveelheid sulfiet en de afsluiter dan is dat in het voordeel van de schroefdop. Bij afsluiting met een kurk zullen er in de batch kurken die je gebruikt altijd kurken tussen zitten die veel meer lucht doorlaten dan andere kurken (en ook meer dan de schroefdop). Dat zou voor een wijnmaker denk ik een reden kunnen zijn om bij een kurkafsluiting meer sulfiet te gebruiken dan bij een schroefdopafsluiting om de oxidatie enigszins tegen te gaan en de flesvariatie (en ‘premox’) te beperken.

    Mvg,

    ChrisW

  • Hendrik de vierde

    Verkeerd linkje Rob?:D

  • rob kies

    Geen verkeerd draadje hoor.

    Gewoon even de neus op de feiten drukken.

    Er behoren gewoon geen illegaal te hoge sulfietwaardes in wijn voor te komen, die tevens schadelijk zijn voor de gezondheid.

    gr

    rob

  • Hendrik de vierde

    Helemaal eens Rob, maar die schroefdop kan daar helemaal niets aan doen.

    Denk dat het sulfietgehalte bij met kurk afgesloten flessen nog wel eens hoger kan zijn!

  • ChrisW

    Rob,

    Wat heeft dit met een schroefdop en dit draadje te maken?

    Toevallig vanochtend iets gelezen wat het geheel wel weer een beetje aan elkaar kan verbinden:

    Slechte kurken + sulfiet + premox

    Het gaat over slechte kurken als oorzaak voor premox. Er wordt ook gesuggereerd dat de praktijken over de hoeveelheid sulfiet die worden toegevoegd verschillen per regio en dat dit mogelijk in de ene regio premox tot een groter probleem maakt dan in andere regio's, maar dat premox overal kan voorkomen. Behalve misschien in regio's als Australië waar ze al in de jaren negentig op grote schaal onderzoeken naar premox hebben gedaan, en waarvan de uitkomsten zeker niet hebben bijgedragen aan het voortbestaan van de kurk in Australië en waar ze met de schroefdop nu waarschijnlijk minder last hebben van premox (en minder sulfiet zullen hoeven toevoegen) :)

    Mvg,

    ChrisW