Nou dat gaat dus prima!
Nu in het glas de Mitolo GAM Shiraz uit 2003.
Kleur nog zeer jeugdig, in de neus geen kurk:D
Sodeknetters wat een prachtige Shiraz, ga de bbq maar eens klaar zetten.
94H.P.
Robèrt Koopman Schreef:
——————————————————-
> Teveel sulfiet in de wijn komt toch niet door de
> schroefdop?
Natuurlijk niet. Als er al een relatie zou zijn tussen de hoeveelheid sulfiet en de afsluiter dan is dat in het voordeel van de schroefdop. Bij afsluiting met een kurk zullen er in de batch kurken die je gebruikt altijd kurken tussen zitten die veel meer lucht doorlaten dan andere kurken (en ook meer dan de schroefdop). Dat zou voor een wijnmaker denk ik een reden kunnen zijn om bij een kurkafsluiting meer sulfiet te gebruiken dan bij een schroefdopafsluiting om de oxidatie enigszins tegen te gaan en de flesvariatie (en ‘premox’) te beperken.
Mvg,
ChrisW
Rob,
Wat heeft dit met een schroefdop en dit draadje te maken?
Toevallig vanochtend iets gelezen wat het geheel wel weer een beetje aan elkaar kan verbinden:
Slechte kurken + sulfiet + premox
Het gaat over slechte kurken als oorzaak voor premox. Er wordt ook gesuggereerd dat de praktijken over de hoeveelheid sulfiet die worden toegevoegd verschillen per regio en dat dit mogelijk in de ene regio premox tot een groter probleem maakt dan in andere regio's, maar dat premox overal kan voorkomen. Behalve misschien in regio's als Australië waar ze al in de jaren negentig op grote schaal onderzoeken naar premox hebben gedaan, en waarvan de uitkomsten zeker niet hebben bijgedragen aan het voortbestaan van de kurk in Australië en waar ze met de schroefdop nu waarschijnlijk minder last hebben van premox (en minder sulfiet zullen hoeven toevoegen)
Mvg,
ChrisW
Weet je zeker dat je deze post als spam wil rapporteren aan de beheerder?
Deze post wordt als spam gerapporteerd aan de beheerder van het forum. Bedankt!
Weet u zeker dat u dit topic wil verwijderen?