Pulltex

  • H.P.B.

    Zag dit vanmiddag liggen… een dop met een koolstof filter die de houdbaarheid van geopende flessen zou verbeteren…

    Kost 19,95…

    Ik ben de enige wijndrinker thuis… in het weekend heb ik geen moeite met ‘open’ flessen maar doordeweeks blijft een fles wel eens 3 of vier dagen over…

    Is dit iets of is het resultaat minimaal?

  • Hendrik de vierde

    Wat je denkt over te houden in een kleiner flesje stoppen, en in de koelkast bewaren is mijn advies.

    Blijft heeel lang goed

  • ChrisW

    Het lijkt me bijna ondenkbaar dat dit werkt, als het ten minste gaat om het product in deze link:

    pulltex

    Dit stukje staat vol met onzin; erg vergelijkbaar met de beschrijving van medicijnen uit het ‘alternatieve’ circuit. Als je er echter heilig in zult geloven, zul je misschien ook bij de pulltex dop een positieve werking kunnen ervaren :)

    Er staat in het stukje bijvoorbeeld dat een vacuümpomp niet werkt omdat “Immers, met de lucht worden ook aroma’s mee en verliest de wijn toch aan kwaliteit”. Wat een onzin. De bekende vacuümpomp werkt niet goed omdat je met zo'n plastic pompje de fles alles behalve goed vacuüm kunt trekken. Er blijft dus nog altijd veel lucht (met zuurstof) achter waardoor de oxidatie doorgaat.

    Bij de pulltex zeggen ze dat “Een actief koolstoffilter neutraliseert de chemische reactie tussen wijn en lucht en gaat zo oxidatie tegen”. Lijkt me grote onzin :)

    Een koolstoffilter kan misschien bepaalde elementen uit de lucht filteren, maar de zuurstof komt er gewoon doorheen. En meer dan zuurstof heeft wijn niet nodig om te oxideren. Bovendien blijft er bij het plaatsten van de dop een enorme hoeveelheid lucht (en zuurstof) onder de dop zitten.

    Ik volg de route van Hendrik: ik heb glazen flesjes met een schroefdop in allerlei formaten. Als ik niet een hele fles wil drinken dan giet ik een deel van de wijn over in een glazen flesje tot vlak onder de rand (nog net een beetje lucht erboven). Witte wijn plaats in dan in de koelkast; rode wijn niet. Blijft maanden goed. Volgens mij is dit niet veel anders voor de wijn dan wanneer ze bijvoorbeeld een nieuwe kurk plaatsen op je erg oude dure Bordeaux wijn. De wijn kan best een heel korte tijd bij het overgieten tegen blootstelling aan zuurstof. Voordat de wijn oorspronkelijk geflest werd, is dat ook diverse keren gebeurd. Ik probeer wel de wijn af te gieten vlak nadat ik de fles heb geopend (i.p.v. het restant af te gieten nadat de fles al een paar uur openstaat).

    Mvg,

    ChrisW

  • romke van dijk

    Ha Chris,

    Duidelijk verhaal, ben ik het helemaal mee eens.

    Het volgende snap ik niet:

    Ik probeer wel de wijn af te gieten vlak nadat ik de fles heb geopend (i.p.v. het restant af te gieten nadat de fles al een paar uur openstaat).

    Wat bedoel je?

    Groet,

    romke

  • Hendrik de vierde

    precies wat er staat Romke!

    Onmiddellijk afvullen en afsluiten wat je denkt te bewaren, en niet laten beluchten.

    Voor de zekerheid toch maar in de koelkast, ook rood:D

  • Ronald Heijden

    Hoi H.P.B. ,

    In Dordrecht zit een wijnbar annex wijnwinkel en daar is men helemaal lyrisch van

    het Vinofresh systeem. Heb het een paar gezien

    in de praktijk en het werkt inderdaad voortreffelijk. Je spuit een mengsel van gereinigde

    stikstof en kooldioxine in de aangebroken fles en die gaat als een filmend laagje boven op

    de wijn liggen omdat het zwaarder is dan zuurstof hoeft er niet eens een kurk op. Je kan

    de fles gewoon een paar weken weg zetten en dan hop zo weer het glas is. Enige nadeel is

    de prijs kost je per keer zo'n E 0,30 - E 0,40

    Groeten,

    Ronald

  • Robèrt Koopman

    En beide gassen kosten eigenlijk niets….

    Maar goed, je moet wel de apparatuur er voor hebben.

  • Ronald Heijden

    Ja je moet een of andere capsule kopen voor E 23,00 / E 24,00

    en die kun je dan 60-80 x gebruiken = gemiddeld E 0,336 per keer.

    Wel mooi systeem hoor alleen voor mij niet geschikt hou eigenlijk

    nooit wat over :)

    Groeten,

    Ronald

  • Dick Schinkel

    Ronald Heijden Schreef:

    ——————————————————-

    > Wel mooi systeem hoor alleen voor mij niet

    > geschikt hou eigenlijk

    > nooit wat over :)

    >

    > Groeten,

    > Ronald

    Ghehehehehehehehehehehe :D:D:D

    Met Smakelijke Groet Dick

  • Robèrt Koopman

    Ik ook niet als de huisgenoten niet opletten!

    En iets waar CO2 ingespoten moet worden, is dat wel CO2 neutraal?

    Wijn wel, dus dat moet gewoon op :D