Voorbereiding proeverij

  • Peter vdB

    Ik ben een Arbois Jura proeverij aan het voorbereiden. Daar heb ik geen ervaring mee.

    Tips van prikkers gevraagd. Wat zijn niet te missen huizen, innovatieve wijnboeren?

  • romke van dijk

    Ga even langs bij Olivier Schutte, Jura is helemaal zijn ding.

    http://www.geluksdruif.nl/

    Groet,

    romke

  • John Copier

    http://www.henri-maire.fr/accueil/

    Neem contact op met Schouten in Den Haag. Jaren geleden heb ik aldaar wat flessen van Monsieur Henri aangekocht. Of ze het huis nog voeren weet ik niet.

  • sjaak kaptein

    Die waren van Henri Maire

    De grootste producent uit het genied

    Maar zeker niet de beste.

    Succes

    Sjaak

  • sjaak kaptein

    Die waren van Henri Maire

    De grootste producent uit het gebied

    Maar zeker niet de beste.

    Succes

    Sjaak

  • Olivier

    Ik help je inderdaad graag verder, bel of mail me als je meer wilt weten - maar (ook volgens de bekende gidsen) de beste wijnmakers van de Jura zijn:

    voor Arbois AOC:

    Stéphane Tissot (Domaine André et Mireille Tissot)

    Jacques Puffeney

    Pierre Overnoy / Emmanuel Houillon

    voor Chateau-Chalon AOC

    Jean Macle

    voor Cotes du Jura AOC

    Jean Francois Ganevat

    Domaine Labet

    Succes

    Olivier (gelukdruif.nl)

  • Peter vdB

    Dank prikkers!

  • BerryM

    Hoi Peter,

    Zeker Château-Chalon zoete wijnen niet vergeten……..Kijk uit naar de proeverij :)

    Gr, Berry

  • sjaak kaptein

    Heb in een ver verleden behoorlijk wat wijnen uit de Jura geproefd

    Dit gaat een mooie en vooral interessante proeverij worden van wijnen die de aandacht van wijnliefhebbers verdienen

    Arbois , Jura, Côtes de Jura staan garant voor een proeverij met eigenzinnige, maar in Nederland moeilijk verkoopbare wijnen.

    Neem aan dat de Vin Jaune gemaakt van de Savagnindruif ruime aandacht krijgt

    Wijnen die net als fino sherry florvorming gehad hebben

    Als je verschillende Vin Jaunes/Chateau Chalon gaat proeven zet er dan een hoogwaardige Fino Sherry tussen

    Er zijn interessante overeenkomsten en het is ook interessant de verschillen op te merken tussen Vin Jaune en Fino van niveau

    Ook de Savagin wijnen die geen florvorming gehad hebben van 100% Savagnin druiiven gemaakt zijn intens vol en origineel van smaak

    Vermijd wijnen waarop staat zoveel % Vin Jaune en zoveel % Savagnin

    Dat zijn teleurstellende vlees noch vis wijnen

    De Jura wijnen gemaakt van Chardonnay hebben een goed niveau maar hebben minder eigens dan de wijnen van Savagnin

    De door droging zoete Vin de paille heb ik diverse keren geproefd

    Aangename zoetheid waar ik nooit heel erg van onder de indruk geweest ben.

    Macvin is heeft een ratafia achtige zoetheid. Vind ik eigenlijk een marketing drankje

    De rode wijnen gemaakt van Trousseau zijn origineel van smaak

    en het proeven meer dan waard

    Heel leuk om op te merken hoe licht van kleur één van de twee wijnen is

    Ik meen de Trousseau

    Voor de Jura wijnen gemaakt van Pinot Noir geldt hetzelfde als voor de wijnen gemaakt van Chardonnay

    Veel succes met de organisatie van de proeverij

    Inkopen lijkt me nog niet zo gemakkelijk

    Maar de Geluksdruif heeft vast een behoorlijk assortiment

    Zag dat Ton Overmars ook een hele verzameling Jura wijnen heeft

    Wijnkopers die dit soort wijnen in hun assortiment hebben zijn interessante durvers

    Sjaak Kaptein