wine & dine met Carlos van Artadi

  • Juan

    Gisteravond een fantastische avond gehad in Wereldmuseum met 3 prikkers en Carlos Lopez De Lacalle (zoon van eigenaar/wijnmaker Juan Carlos van Artadi). Hij is een paar dagen in Nederland en dus meteen gebruik maken om af te spreken.

    Wat zijn dit toch fantastische avonden! Hier doe je het voor.

    De wijnen presteerden geweldig!

    We dronken:

    Shäfer-Fröhlich GG 2009 Felsenberg 96/100 minerale grote wijn uit de Nahe. Enorme lengte en focus.

    Domaine de Chevalier blanc 2010 94+/100 het hout lag er in het begin nog (te) bovenop maar met meer lucht in het glas werd ie mooier en mooier. Enorme complexiteit.

    St-Joseph Les Granits 2001 Blanc Chapoutier 92/100 zo typisch voor zijn afkomst. perfect in balans.

    Chassagne-Montrachet “La Romanee” 1992 Verget 98/100 wat een enorme klasbak! Enorme complexiteit in de neus. Bedwelmend! in de mond nog zeer jong! Iedereen muisstil aan tafel……de sommelier en zijn team waren op slag verliefd. werd gedurende de avond steeds mooier….bravo!

    Pichon Comtesse 1979 96/100 bewust meegenomen na het lezen van 2 recente notities op cellartracker waarin de wijn 96/100 kreeg. De wijn zou dus geweldig moeten zijn als het een goede fles betreft…..en dat was het! Prachtige klassieke “old-school” Bordeaux! 2 tafelgenoten (waaronder Carlos dachten aan 1996 of 1998 Bordeaux….)

    Malescot St- Exepury 2000 93/100 heerlijke romige verleidelijke Bordeaux

    Ornellaia 2000 95/100 Voor een lastige vintage een fantastische wijn!

    Kracher 2001 TBA Chardonnay 94/100 aangeboden door wereldmuseum…..HULDE!

    Mannen, het was geweldig!! Dat geldt ook voor restaurant Wereldmuseum…..geen kurkgeld, fles aanbieden, relaxte sfeer en toch strakke organisatie….meer dan sterwaardig!

    Over 1,5 week zien we Carlos weer….maar dan in Spanje want KURK gaat op reis….(:D

    Hasta luego

    John

  • ChrisW

    Mooi verhaal over wat een heel erg mooie avond geweest zal zijn (tu)

    Ook leuke wijnen. Ongelooflijk hoe jong die 79 comtesse kennelijk nog overkwam.

    mvg,

    ChrisW

  • Peter vdB

    Mooi John! Wat me wel fascineert:hebben proevers die de jonge 1979 proefden kunnen bevroeden dat je die vlot 30 jaar kunt laten liggen? Ik kan dat bij jonge wijnen niet voorspellen, behalve sommige chenin blancs, rieslings e.d. Maar niet bij rood. Als rood jong kei en keihard is, kan het heel verkeerd rijpen. Als rood jong heéél lekker is, dan laat je het meestal niet dertig jaar liggen :S

  • Peter vdB

    Ach, nu ik er even over nadenk… hou ouder je zelf bent, hoe minder belangrijk het is… flessen die twintig of dertig jaar rijpen. Pluk de dag.