Nee geen prijsvraag maar meer een geintje.
Gisteren op de Vinologenopleiding weer een zware dag gehad
Staan er 2 glazen witte wijn voor je neus en de cursusleider heeft toevallig:S de microfoon voor je neus gelegd voor commentaar.
Het was in de middag dus we hadden inmiddels al een stuk of 10 witten en roden organoleptisch gedetermineerd.
Essentieel is voor het grote proeven een paar dingen in je hoofd te hebben. De crux is: Alcoholpercentage, de zuurgraad, de ( rest) zoeten, de tannines. En nog wat meer maar dit is globaal de essentie( en dat is denk ik wel sense).
Glas 1: Bleek strogeel. In de neus veel wit onrijp fruit, appel,citrus, lichte hints van meloen. Dacht ook wat vuursteen te ruiken maar dit schijnt niet goed te zijn want mineralen kan je niet ruiken..
Hoge zuurgraad, relatief weing alcohol ( 12,5 % ?).
In de mond veel fraicheur, mooie balans, soepele wijn, redelijke finisch maar erg genietbaar.
Glas 2: Bleek strogeel. Weer buitengewoon fruitig maar ook synthetische tonen en wat secundaire gistaroma's. Dit is een duidelijk minder glas !
Zuren aanwezig maar duidelijk minder dan in glas1, alcoholpercentage nihil. Korte finisch.
Conclusie: Ik denk glas 1 Riesling. Droge versie. Maar wat is glas 2. ?
Demaskee: De Riesling was goed. Glas 1 en 2 waren dezelfde wijnen, Riesling Trocken van Haart 2010. Glas 2 werd alleen 6 graden warmer uitgeschonken dan glas 1.
Leuk die opleiding !!!
Aanrader voor alle prikkers.
Saluut,
Peter V