Afgelopen vrijdagavond met mijn wijnclubje Gilze en aangevuld met de enige echte prikbordprofessor van de Bordoo Willem G een kleine Napa vs Bordo
proeverij gedaan.
Ik verkeerde in de veronderstelling dat ik voor de Top BDX 1994 de Valandraud 1994 zou inbrengen maar dit bleek Thijs te zijn dus dit was een mooie gelegenheid
om hem maar eens te degusteren.
1994 was natuurlijk geen topjaar voor Bordeaux, de wijnen hebben de reputatie nogal “hoekig” te zijn maar Merlot deed het dat jaar erg goed dus de ( per definitie) 2
weken vroeger geoogste Merlot gedomineerde wijnen zouden het nog wel eens goed kunnen doen.
Kicken op de rechteroever dus ( Latour had trouwens dat jaar een relatief hoger aandeel Merlot dus misschien…).
En hij deed het niet slecht met zijn 5e plaats.
PN: Chateau Valandraud 1994. Kleur diep donkerrood met een spoor bruine schakeringen aan de rand.
In de neus rijp rood besfruit met name zwarte bessen,kersen en pruimen, veel chocolade, espresso en getoast eik.
In de mond redelijk mondvullend, zwoel en sappig zwart fruit met een nadrukkelijke Valrhona smaak in de afdronk. Tannines fraai geintegreerd.Dit is bijna chocolade die in de lange afdronk nog geruime tijd nazinderd.
De wijn is volmaakt in balans en nu perfect op dronk denk ik.
Ik moet dus mijn mening over 1994 enigszins herzien en denk dat het wel eens een proeverij met veel mooie verassingen gaat worden.
We zullen zien, het is zo de 29e
Saluut,
Peter V