Welke wijn combineren met risotto?

  • Peter vdB

    Zelf vind ik risotto één van de klassiekers uit de keuken waar je de allermooiste wijnen bij kunt opentrekken, en dat doe ik dus graag.

    Mijn Lief is goed in risotto, ik vind haar risotto met cantherellen of die met een mix van paddestoelen briljant.

    eigenlijk combineer ik dat altijd met een fraaie Bourgogne of Hoge Bordeaux. Er moeten meer goede combi's zijn….

    Maar ik ben niet super avontuurlijk in combinaties van wijn en spijs, daarom: welke wijn combineert met risotto?

    En nog een tip, waardoor ik er ineens aan dacht om deze vraag hier te stellen.

    Tutto Risotto is het nieuwste kookboek van Florine Boucher, met als ondertitel ‘Alles wat je wilt weten over dat bijzondere Itialiaanse rijstgerecht’.

    Wat mij betreft is het een monumentaal boek. Geschreven met detailkennis, maar nergens saai. En zo'n kleine 80 risotto gerechten.

    Echt een geweldig boek om cadeau te geven (of te krijgen) bij Sinterklaas/Kerst. Het is nét verschenen.

    Santé, Peter

  • Mathieu Wechseler

    Hoi Peter,

    Gerijpte Nebbiolo (Barolo, Barbaresco of gewoon Langhe Nebbiolo). Gerijpte Sangiovese zou ook kunnen. Chianti Classico.

    Althans dat zijn mijn favoriete combi's.

    Amitiés,

    Mathieu

  • John Copier

    Wanneer je echt tot op de kern van Italiaans eten wilt doordringen is het boek “Hitte” van Bill Buford een must. ISBN 90 290 7393 4. En omdat in zeer veel risotto ook Italiaans spek en Parmazaanse kaas gaat is een Pinot Grigio een zeer goede begeleider. Drink de wijn ná de risotto. Op het moment dat de mond gezegend is en de buik knort.

  • romke van dijk

    Hitte is een van mijn absolute lievelings culinaire boeken!

    Het verhaal van Bill Bufford, (culinaire New Yorker) over zijn stage in een Toscaanse super slagerij met tratoria is heerlijk! En laat ik daar nou een paar jaar geleden geluncht hebben. Fantastisch!

    En waar haalt deze Toscaanse purist zijn koeien vandaan…

    Pinot Grigio als voorkeur wijn bij risotto, die volg ik weer niet helemaal.

    Groet,

    romke

  • W. Os

    Helemaal eens met Mathieu!! Nebbiolo past uitstekend. Denk daarbij ook aan de onbekende Piemontese wijnen zoals de heerlijke Ghemme van Antiche Vigneti di Cantalupo. (ik weet nog een winkeltje waar ze die wijn, waaronder mooi gerijpte flessen zoals de 1998er, voor prijzen vanaf 19 euro aan liefhebbers verkopen.) Gattinara en Fara matchen zeker met een risotto ai funghi prachtig. Wellicht nog even met de truffelschaaf aan de slag! Ook de wijnen uit Valtellina zoals Sassella, Inferno en Grumello laten zich goed proeven met een risotto. Sagrantino di Montefalco uit Umbrie (bv die van Arnoldo Caprai)(prijzig maar geweldig) maken een combinatie met een goede risotto tot een feestje voor de zintuigen!!

  • Peter B

    Toch niet uit Spanje toevallig ;-)

    Schitterend vakantievoer inderdaad, bij voorkeur tijdens een verblijf in Toscane.

    Wat dacht je van Lardo crudo met een simpele chianti…

    Peter

  • Stefvdvorst

    Gerijpte Brunello di Montalcino

  • Dick Schinkel

    Mee eens Stef,

    Truffelrisotto met hertenrug past heel goed :D

    Met Smakelijk Groet Dick

  • John Copier

    Laat mij dat uitleggen.

    1. Bij risotto wordt héééél vaak in het begin van het proces met witte wijn afgeblust.

    2. Voor de fond wordt héééél vaak gevogelte fond gebruikt.

    3. Spek zoals lardo of gedroogde ham wordt héééél vaak met witte wijn gecombineerd.

    4. Parmazaanse kaas gaat héééél goed met witte wijn.

    In Tessin was het voor mij één van mijn mooiste ervaringen. En zoiets wil je graag delen.

    Vandaag een mooi stuk over René Redzepi in de Volkskrant gelezen. De rode draad voor mij is “vooral niet bang zijn”. René haalt het boek van Harold McGee aan. Het is zijn leidraad. Ik heb het boek ook even uit de kast gehaald om te kijken of McGee iets over risotto enz heeft geschreven. Zo dat het het geval is hoort u nog van mij en anders ook.

  • Mathieu Wechseler

    Hi John,

    Ik kan jouw redenering volledig “nachvollziehen”! Maar als er paddenstoelen ter tafel verschijnen en zeker de vlezige en notige dan kies ik liever voor “bepaalde” rode wijnen,…en dan zijn gerijpte Nebbiolo of Sangiovese bij mij favoriet.

    Amitiés,

    Mathieu