Gisteravond met prikker Ronald Heijden en gezin een hele aangename avond beleefd. Genoten van goed gezelschap, een lekker hapje en een mooi lijst wijnen.
De volgende wijnen kwamen in het glas:
2006 Michel Rocourt Champagne La Rose de Mesnil
Helder lichtgeel, fijne mousse. In de neus broodgist, bloemen, perzik. In de mond mineralig, fraaie zuren, bittertje in de finale. Zacht en afgerond, lang aanhoudend. Ging prima bij de rauwe en gebakken coquilles. 89p
2011 Cave de Turckheim Gewurztraminer Grand Cru Brand
Helder witgeel. In de neus uitgesproken Gewurztraminer: lychee, rozenblaadjes, specerijen. Redelijke concentratie, erg zoet, mist zuren. Prima voor bij een erg gekruid gerecht (Afrikaanse gekruide stoofpot met kip en groenten in pindasaus in dit geval), maar log en een te hoog limonadegehalte om zo van te genieten. 84p
2008 A.J. Adam Hofberg Kabinett
In de geur gout de petrol, bloemig, abrikoos. In de mond een mineraliteit, frisheid en focus waar de haren op je rug (babydons ) spontaan van overeind gaan staan. De wijn heeft duidelijk wat restsuiker, maar dit is geen moment storend. Schitterend! 93p
2009 Dominio de Pingus Psi
Dag 1: Donkerpaars, naar de rand lichtpaars. In de neus zoete aardbei, framboos, zwoel, rokerig. In de mond akelig, erg hard en bitter. Drogende tannines.
Dag 2: nu een stuk aangenamer in de mond, kers, bessen, tabak, subtiel hout. Een denkbeeldige kruising tussen een Côtes du Rhône en een Priorat: zwoel rood fruit met veel gesteente en een aangename frisheid. Kauwbare, korrelige tannines, mediumlang tot lang.
Een aantal jaar in de kelder laten kan zeker geen kwaad, de score kan dan weleens heel conservatief blijken te zijn. 88+
2003 Bodegas y Viñedos Alión
Donkerpaars, verkleurend naar baksteen. Redelijk ontwikkelde neus met kersen, pruim, tabak. Vol, rond en geconcentreerd in de mond met donker fruit, pure chocolade en mokka. Lange afdronk met behoorlijk drogende tannines, waardoor de wijn wat uit balans is (na 7 uur in de karaf). De tweede dag zijn de tannines wat beter geïntegreerd en is de wijn gebalanceerder. 92p
2006 Clos Mogador Priorat
Donkerpaars. In de geur gesteente, rokerig, vleeskers, kruiden. Goede concentratie, vleeskers, cassis, luxe hout, tabak, mokka. Stevige, korrelige, maar niet overheersende tannines, sappig, mooie frisheid. Vorig jaar nog erg alcoholisch, nu een fraaie, gebalanceerde wijn. 94p
2004 Bodegas Muriel Rioja Gran Reserva
Donkerrood, iets oranje rand. In de neus stoffig, roestig, eikenhout, zwarte bes, sinaasappel. Gestoofd fruit, kruidig, medium concentratie. Wat drogende tannines, licht bittertje, Kort tot mediumlang. Ouderwetse (klassiek zou te positief klinken) Rioja, te weinig fruit, te veel hout.
Ik wilde eens uitproberen of deze wijn na al het Spaanse geweld een beetje stand kon houden. Niet dus. 83p
2000 Château Sociando-Mallet
Donker robijnrood. In de neus roest, groenig, potloodslijpsel, tabak, gesteente, zwarte thee. In de mond zwart fruit, mooie frisheid, groenig, cederhout. Subtiele, klassieke Bordeaux. Stevige, maar goed geïntegreerde tannines, lang aanhoudend.
Van het groene karakter van Sociando moet je houden, ik doe dat en vind dit, op de erg afwijkende 2003 na, de mooiste Sociando die ik geproefd heb. 93p
2008 Domaine des Bernardins Muscat de Beaumes-de-Venise
Koperkleurig. In de neus muskaat, prikkelend alcoholisch. In de mond akelig alcoholisch, hoestopwekkend. Is dit een flesfout? Dit is in ieder geval wanstaltig en volkomen ondrinkbaar. Gelukkig was de creme brulee met mango en kardemom wel lekker. 60p.