Botrytis

  • Peter vdB

    Hoe proeft Botrytis? Hoe leg je dat - in woorden - uit?

    Dat hield de proevers van de Brabantse Wijnsociëteit dinsdag even bezig.

    We proefden als uitdrinker Château La Rame 2009 Sainte Croix du Mont.

    Mooi glas, vond ik. Mijn aantekeningen: “Rozen in de neus, toffee, volrond met uitstekende balans.”

    Anderen vonden: “Honing in de neus, veel zoet, nectar, heeft toch ook zuren.”

    En: “Zoethout associatie in de neus, smaak als een zachte dropwolk”

    Of: “Mandarijntjes”

    En ook: “Botrytis in de neus, met een duidelijke zeep/dubro/citrus associatie, komt heel zoet binnen, heeft wel wat zuren, maar is toch saai”

    De laatste proever is fervent fan van fraaie rieslings :-)

    En vervolgens hadden we dus discussie. Tja, ik ruik in de wijn wel wát botrytistonen, maar niet heel evident, en ja… hoe kun je dat nou verwoorden?

  • Ruud Göebel

    Peter, ik zou het verwoorden als: Botrytis! ;)

  • Mathieu Wechseler

    Botrytis associeer ik altijd met boenwas, lijm, gum (zoals Turks fruit), het prikkelende van honinggeur.

    Ook gedroogd en gekonfijt fruit, maar die aroma's zijn niet de meest typerende voor botrytis.

    Hoe gek het ook klinkt, maar het heeft iets chemisch, prikkelends, maar dan in een positieve zin. Vernis bijv. ruikt ook chemisch, maar ik houd van die geur (en nee, ik heb vroeger geen lijm gesnoven)

    Het is in elk geval een complex aroma op zich en versterkt de overige aroma's in de wijn.

    Jancis Robinson schrijft in de Oxford Companion dat het ook naar gekookte kool ruikt, maar dat kan ik niet reconstrueren.

  • Hendrik de vierde

    >:D<

    Peter, dat is een moeilijke vraag!

    Kan aardig goed aangeven of er sprake is van veel of weinig botrytis maar om dit verder te omschrijven…..

    Dhr Sauter, (de man van het lactiele mondcontact:D) heeft het over: verse boter, discrete paddenstoelen, accacia honing en confiture van mandarijnen.

    Het verschil tussen een discrete en een gewone paddenstoel ga ik morgen eens bestuderen.

    Hendrik

  • Peter vdB

    Ruud Göebel Schreef:

    ——————————————————-

    > Peter, ik zou het verwoorden als: Botrytis! ;)

    Ruud, ik gebruik dit begrip al jaaaaaarenlang fout, dus.

    In het spraakgebruik klinkt het ook lekkerder om de r achter de tweede t te zetten. :D

    Nou ja, vind ik.

    Ik heb gecorrigeerd, uiteraard, maar het zal me nog welk tijd kosten voor ik het goed uitspreek.

  • Apostata

    De geur van botrytis laat zich moeilijk isoleren: zit die in een context van veel hout zoals bij Sauternes veelal het geval is, dan is ze geneigd er als meer chemisch uit te rollen, richting boenwas. Bij een Elzasser zijn de tonen veel cleaner, maar blijven iets hartigs hebben. Daar is de verstorende factor juist het overdadige van de primaire aroma's van de gebruikte druiven.

    Wellicht moet je naar een Loire chenin blanc om botrytis in zijn puurste vorm waar te nemen: veelal afwezig houtgebruik en een lage intensiteit van de primaire aroma's in de druif geven dan alle ruimte aan een aan paddenstoelen herinnerende sensatie. Heel discreet, dat wel.

    A

  • Juan

    Gisteren hadden we bij kurk een droge Duitser in het glas: Alte Reben Saar 2006 van Markus Molitor. Uiteraard blind, riepen een aantal personen meteen: “Botrytis”toen het glas aan de neus werd gezet. Het zat er inderdaad “tegenaan” of had er net wat van “meegekregen”……in dit geval bracht het caramel en honing.

    Was een prachtige wijn trouwens (95/100 mijn score) en volgens mij DE of 1 van de winnaars in wit!

    Hasta luego

    John

  • Willem(***)

    Geniaal Hendrikus,

    Jij maakt mijn 1ste espresso van de dag een topbakkie gelardeerd door lach salvo's :d

    Ik hoor het graag als de een PN hebt van discrete paddestoelen!

    Gr.

    W

    Hendrik de vierde Schreef:

    ——————————————————-

    > >:D<

    >

    > Peter, dat is een moeilijke vraag!

    > Kan aardig goed aangeven of er sprake is van veel

    > of weinig botrytis maar om dit verder te

    > omschrijven…..

    > Dhr Sauter, (de man van het lactiele

    > mondcontact:D) heeft het over: verse boter,

    > discrete paddenstoelen, accacia honing en

    > confiture van mandarijnen.

    > Het verschil tussen een discrete en een gewone

    > paddenstoel ga ik morgen eens bestuderen.

    >

    > Hendrik

  • Peter vdB

    Heel erg bedankt, prikkers! Afgelopen dinsdag discussieerden wij nog even door over botrytis. We vonden dat Mathieu knap heeft verwoord hoe edele rotting proeft en hoe je het kunt benoemen.

    We proefden ook drie dessertwijnen, waarvan (niet zo gek) vooral de Sauternes duidelijk edele rotting bevatte.

    Tokaji Aszu 3 puttonyos 2005, Château Dereszia

    Prachtige wijn! Abrikoos, honing en Turks fruit in de neus, die zich als een pauwestaart ontwaaiert in het glas, echt heel fijn om te genieten. Omdat de wijn veel zuren heeft bij een prachtige balans denk ik aan een chenin blanc, ten onrechte blijkt na het onthullen van de fles. Berry is ook onder de indruk, die benoemt: appelsap in het kwadraat, mandarijntjes. Noël determineert de Hongaarse wijn wel meteen goed: bijenwas en appelcider in de neus, caramel en Turks fruit, en een enorm lange afdronk.

    Château Gaudrelle 2005 Vouvray

    Niks mis met deze wijn, maar blindproeven van wijnen naast elkaar, maakt verschillen heel goed duidelijk. En deze Loire wijn mist voor mij wat spanning, ik mis ook duidelijk de zuren van de chenin blanc: zoeter dan de Tokaji, volronde smaak met mooie viooltjes in een bloemig bouquet. Willem Jan benoemt buxus, rozen en ananas. Noël benoemt boenwas, een kleine neus. Berry heeft het niet zo op deze wijn: vegetaal, asperges, citrus, een aparte neus.

    Château Guiraud 2005 Sauternes

    Château Guiraud ligt op 21 minuten met de auto rijden (13,7 kilometer) van Château La Rame, de oorzaak van onze discussie. Hemelsbreed is de afstand veel minder. Dit is de wijn met onmiskenbaar botrytis/edele rotting. Berry benoemt de botrytis onmiddellijk: lijm en hooi in de neus, eikenhout, dik zoet, een warme wijn met bitters. Noël benoemt ook de botrytis, de wijn heeft veel concentraat en niet heel veel zuren, zegt hij. Willem-Jan benoemt mango, caramel, honing en noten. Mijn aantekeningen: intense geur! Honing en een paddestoelenimpressie, een hele volle smaak met edelzoet, de wijn is pure nectar. Dit móet Sauternes zijn. Zo blijkt ook.

  • Peter V

    Pasgeleden deze discussie op de Vinolgenopleiding ook gehad na een dag dessertwijnen.

    Wij kwamen er niet helemaal uit…

    Matthieu zit wel aardig bij de crux denk ik.

    Onze conclusie was dat de kern zit in de combinatie van honing en vers gebakken appeltaart waar nog gistaroma's aanwezig zijn:)

    Saluut,

    Peter V